Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η εντατικοποίηση αυξάνει τα εργατικά ατυχήματα
  • O υφυπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε πως τα ατυχήματα μειώνονται και ότι η χώρα μας έχει από τις καλύτερες νομοθεσίες για την αντιμετώπισή τους...
  • Ο Μ. Κωστόπουλος, με Επίκαιρη Ερώτηση, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας

Λίγες μόλις μέρες μετά το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας εμφανίστηκε στη Βουλή να επαίρεται ότι τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας έχουν πάρει την "κατιούσα", χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία, μάλιστα, όπως είπε, έχει το καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη για την ασφάλεια της εργασίας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων, υπενθυμίζοντας τα δύο πρόσφατα εργατικά ατυχήματα, (στο Σκαραμαγκά,αλλά και στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας), αποτέλεσμα και τα δύο της εντατικοποίησης της εργασίας και του, με κάθε μέσο, κυνηγητού του κέρδους.

Ο υφυπουργός Χ. Πρωτόπαππας, στην απάντησή του, αναφερόμενος στα δύο εργατικά ατυχήματα, είπε ότι και στις δύο επιχειρήσεις είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπήρχαν και οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας και έχει ήδη διαταχθεί έρευνα, τα πορίσματα της οποίας θα διαβιβαστούν και στον εισαγγελέα. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη, που δε μένει μόνο στα χαρτιά, αλλά ισχύει και στην πράξη.

Μέρα παρά μέρα, στα "ψιλά" των εφημερίδων καταγράφεται και από ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, είπε στην τοποθέτησή του ο Μ. Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα περισσότερα δεν είναι ακριβώς ατυχήματα, αλλά υπάρχει αντικειμενικός δόλος, λόγω της εντατικοποίησης και του κυνηγιού του κέρδους. Στην πράξη, τόνισε, δεν υπάρχουν ούτε γιατροί εργασίας ούτε τεχνικοί ασφαλείας, ενώ απαράδεκτη είναι και η κατάσταση στις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Ετσι υπάρχουν και αρκετά ατυχήματα, που αποκρύβονται, ειδικά στους χώρους όπου ανθεί η "μαύρη εργασία". Τα μέτρα, τόνισε ο βουλευτής, είναι απαραίτητα, γιατί το κυνήγι του κέρδους και η εντατικοποίηση θα αυξήσουν τα ατυχήματα και γι' αυτό είναι μεγάλη η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας δε τα όσα λέγονται για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας, τόνισε ότι το Ινστιτούτο αυτό για αλλού ξεκίνησε και αλλού πάει, καθώς επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει ως μηχανισμός συγκάλυψης και όχι αντιμετώπισης των ατυχημάτων και γι' αυτό έχουν ευθύνη και ορισμένοι μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που δεν ενεργοποιούνται και το ανέχονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ