Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Χωρίς συλλογική σύμβαση και το φασόν να οργιάζει

Το ενδιαφέρον του ΔΣ εστιάζεται στις επενδύσεις του αποθεματικού, στους τόκους και τα αμοιβαία κεφάλαια

H δεύτερη, μετά την αναβολή της πρώτης, λόγω έλλειψης απαρτίας, γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μάρτη 1999 στο ξενοδοχείο "Εσπέρια". Στη συνέλευση, που πήραν μέρος 129 μέλη από τα 360 ταμειακώς εντάξει, τελικά ψήφισαν μόνο 92. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου των εργαζομένων στον ειδικό αυτό χώρο του Τύπου, που φτάνει τις 7.000, δεδομένου ότι ο αριθμός των περιοδικών που κυκλοφορούν στη χώρα μας ξεπερνάει τα 700, βρίσκεται μακριά από τα χρονίζοντα και σοβαρά προβλήματα του κλάδου.

Συνέπεια αυτής ακριβώς της τακτικής του ΔΣ της ΕΣΠΤ, είναι η απογοήτευση και απομάκρυνση του κύριου όγκου των μελών από τις δραστηριότητες του επαγγελματικού τους Σωματείου.

Αρκεί ν' αναφερθεί ότι ο κλάδος αυτός δεν καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στο μεγαλύτερο αριθμό - εκτός εξαιρέσεων για τις οποίες ισχύουν διμερείς συμφωνίες - εφαρμόζεται το σύστημα του φασόν με "δελτίο παροχής υπηρεσιών", ενώ οι απαράδεκτες συνθήκες που διαμορφώνονται στα "εκδοτικά μαγαζιά" είναι ακριβώς ίδιες, αν όχι χειρότερες, με αυτές που υπήρχαν και στα αντίστοιχα εκδοτικά συγκροτήματα των μεγαλοϊδιοκτητών των ημερήσιων εφημερίδων.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα των δημοσιογράφων του περιοδικού Τύπου οξύνονται με ευθύνη των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, που δεν έχουν ούτε διάθεση ν' αγωνιστούν και να έρθουν σε ρήξη τόσο με την τακτική των μεγαλοϊδιοκτητών όσο και με την κυβερνητική πολιτική που στηρίζει αυτές τις επιλογές.

Ο διαφορετικός προσανατολισμός του σημερινού ΔΣ της ΕΣΠΤ, που εστιάζεται στις επενδύσεις των αποθεματικών της Ενωσης, στα αμοιβαία κεφάλαια, στους τόκους των καταθέσεων στην Eurobank και στη Χιοςbank και γενικά στην άκρατη ευρωλαγνία, δρομολόγησε οριστική διάσπαση του προεδρείου, ύστερα από δήλωση στη συνέλευση του αντιπροέδρου της Ενωσης για αδικαιολόγητες δαπάνες στη μετάβαση και παραμονή μελών του ΔΣ σε χώρες της Ευρώπης και σε άλλες ηπείρους.

Κι αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που το ΔΣ αποφάσισε την αύξηση της συνδικαλιστικής εισφοράς, όταν το ενεργητικό της Ενωσης φτάνει τα 702 εκατ. δρχ. και σε εποχή αύξησης της ανεργίας στον κλάδο, αθρόων απολύσεων και της μονόπλευρης λιτότητας που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Η αύξηση της συνδικαλιστικής εισφοράς γίνεται τώρα που και για τους συντάκτες του περιοδικού Τύπου υποβαθμίζονται οι παροχές του Ταμείου Ασφάλισης Συντακτών, Ιδιοκτητών και Υπαλλήλων Τύπου (ΤΑΙΣΥΤ), στο οποίο υπάγονται οι δημοσιογράφοι των περιοδικών, υποχρεούμενοι τώρα οι ίδιοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τη διαφορά της αξίας των φαρμάκων, αντίστοιχα στον κλάδο της νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης.

Στη διάρκεια της συνέλευσης πολλά μέλη διατύπωσαν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της επικείμενης έκδοσης της "Εθνικής Ταυτότητας" των δημοσιογράφων, που θ' αντικαταστήσει τις ήδη ισχύουσες επαγγελματικές ταυτότητες, με τις οποίες είναι εφοδιασμένα τα μέλη των πέντε δημοσιογραφικών οργανώσεων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΕΣΥ και θεωρούνται πλέον αντιπροσωπευτικές.

Πάνω στο θέμα αυτό τονίστηκε ότι όλες οι ομοιοεπαγγελματικές οργανώσεις είναι αντίθετες με το μέτρο αυτό που αντιγράφει την παλιά μέθοδο της λίστας που τηρούσουν οι μυστικές υπηρεσίες με την αναγραφή των "εθνικώς και αντεθνικώς δρώντων δημοσιογράφων". Αντίθετη άποψη, περί της νομιμότητας του μέτρου, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑΤ, λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει στην Ευρώπη!

Για την επιτυχία των εργασιών της συνέλευσης ευχήθηκαν οι παριστάμενοι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ, Δημ. Γκλαβάς και Ν. Κιάος, οι οποίοι και τόνισαν την ανάγκη της ενότητας του κλάδου, ενόψει μάλιστα των ριζικών αλλαγών στις συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο του Τύπου, οι οποίες θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους εργαζόμενους.

Επίσης έγινε γνωστό ότι το απόγευμα της 31ης Μάρτη στο ξενοδοχείο "Εσπέρια" διοργανώνεται ημερίδα με θέμα τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων των απασχολούμενων στον Τύπο, με αφορμή την ομαδοποίηση των ταμείων από την Κυβέρνηση.

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ