Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτωπο του λαού ενάντια στο "μονόδρομο" της ΟΝΕ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΛΙΔΑ 1

Ενα μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας καρπώθηκαν ψηφοδέλτια που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, κυρίως, εξαιτίας της πολιτικής και πρακτικής του ΠΑΣΟΚ που διευκολύνουν τη ΝΔ να κρατά εγκλωβισμένα λαϊκά στρώματα στην ιδεολογία της, να αγρεύει ψήφους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η ταύτιση των δύο κομμάτων σε καίριες στρατηγικές επιλογές οδηγεί λαϊκά στρώματα, τα οποία δεν έχουν σημαντική κοινωνική και πολιτική πείρα να μετακινούνται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με γενικότερες επιπτώσεις στην ανάταση και αναγέννηση του λαϊκού κινήματος. Η εναλλαγή των δύο αυτών κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία δεν αποτελεί λύση για το λαό, δεν είναι διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα, που θέλουν και ελπίζουν σε ριζικές αλλαγές.

***

Η πολιτική γραμμή του ΚΚΕ δεν είναι λάστιχο, ούτε έγινε λάστιχο. Βρήκε ισχυρή απήχηση, όχι μόνο στα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος, αλλά ευρύτερα μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό εκφράστηκε τόσο στον πρώτο γύρο με την εκλογή κατευθείαν 30 δημοτικών συνδυασμών από αυτούς που υποστήριζε το ΚΚΕ, καθώς και με τα μεγάλα ποσοστά, που συγκέντρωσαν οι συνδυασμοί του σε μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Πάτρα, η Λάρισα, η Αθήνα, ο Πειραιάς, το Ελληνικό, ο Ταύρος, η Κοκκινιά, ο Κορυδαλλός και αλλού, αλλά και σε νομαρχίες όπως της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά κλπ. Εκφράστηκε, επίσης, στο δεύτερο γύρο με την υπερψήφιση ακόμα 50 περίπου συνδυασμών από αυτούς που υποστήριξε το Κόμμα, ανάμεσά τους η Καισαριανή, η Πετρούπολη, ο Βύρωνας, η Μυτιλήνη. Ευρύτατη λαϊκή απήχηση, επίσης, συνάντησε η καταγγελία των ψεύτικων διλημμάτων, των εκβιασμών και των διαχωριστικών γραμμών μέσα από την έκφραση πολιτικής διαμαρτυρίας με λευκό, άκυρο, αποχή, εκεί όπου υποψήφιοι ήταν υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ, τη ΝΔ.

***

Μαζί με τα αναμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα υπέρ των αγωνιστικών συνδυασμών, σ' αυτές τις εκλογές αναδείχτηκε πιο έντονα και η πραγματική διαχωριστική γραμμή μέσα στην ελληνική κοινωνία, που βρίσκεται ανάμεσα στην πλουτοκρατία του τόπου και τα κόμματα που την υπηρετούν - κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα, κεντροαριστερά και κεντροδεξιά - από τη μια μεριά και τον ελληνικό λαό, τους εργάτες, άνεργους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους και τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από γενικότερες πολιτικοϊδεολογικές διαφορές από την άλλη. Αναδείχτηκε ως ένα μεγάλο βαθμό κι από αυτή την εκλογική μάχη η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, μακριά από "μονόδρομους" τύπου ΟΝΕ και "εθνικούς στόχους" καταστροφικούς για το λαό και τον τόπο.

***

Ανασκούμπωμα από σήμερα και πέρα είναι αυτό που επιβάλλεται τώρα. Ο λαός δεν μπορεί να έχει στραμμένα τα μάτια στις κορυφές των κομμάτων του κατεστημένου, στις αυταπάτες των ψεύτικων ελπίδων ότι μπορεί η λύση να έλθει από διεργασίες στα ηγετικά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος. Η προσοχή όλων μας πρέπει να στραφεί στα πραγματικά προβλήματα, στους λαϊκούς αγώνες, στην προετοιμασία για τη μάχη των ευρωεκλογών, η οποία σήμερα εκ των πραγμάτων παίρνει ευρύτερες διαστάσεις. Πρέπει πιο αποφασιστικά να δουλέψουμε για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου Πάλης, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Για να γενικευτεί, αφομοιωθεί και συνειδητοποιηθεί ακόμα περισσότερο στην πράξη το μήνυμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας. Για να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση του ταξικού πολέμου(2011-11-08 00:00:00.0)
«Οχι» στην καπιταλιστική βαρβαρότητα(2010-11-13 00:00:00.0)
Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής για το λαό(2010-08-20 00:00:00.0)
«Η προβοκάτσια θα πέσει στο κενό»(2006-09-20 00:00:00.0)
Ψήφος στη ΝΑΣ, ψήφος λαϊκής αντεπίθεσης(2002-10-08 00:00:00.0)
ΛΕΥΚΟ, ΑΚΥΡΟ, ΑΠΟΧΗ(1998-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ