Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Πάνε να δικαιολογήσουν την ήττα με αντικομμουνιστικές κραυγές

Τις σοβαρές απώλειες των κεντροαριστερών υποψηφίων τους καταμετρούν την επομένη στο Συνασπισμό, ενώ, παρά τα προβαλλόμενα προς τα έξω για ικανοποιητικά αποτελέσματα που, τάχα, πέτυχε η Κουμουνδούρου, στην ηγεσία του ΣΥΝ επικρατεί κατήφεια και έντονος προβληματισμός για την ουσιαστική πολιτική ήττα που υπέστη ο ΣΥΝ στις εκλογές. Το κλίμα γίνεται ακόμα βαρύτερο καθώς η ηγεσία του Κόμματος είχε καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας σε στελέχη και τους οπαδούς του, για μεγάλες επιτυχίες που, βεβαίως, δεν ήρθαν και, τώρα, αντιμετωπίζει την αγανάκτηση των οπαδών της.

Πέρα από τη γενική εικόνα της μείωσης των δυνάμεών του που φάνηκε τόσο στον πρώτο γύρο των εκλογών όσο και στο χτεσινό β' γύρο, όπου ο ΣΥΝ δεν κατάφερε να εκλέξει παρά ελάχιστους σχετικά απ' όσους περίμενε με τη συνεργασία του με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, τόσο σε δήμους όσο και σε νομαρχίες. Ιδιαίτερου πολιτικού βάρους θεωρείται από ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ η καθαρή ήττα που είχε το κόμμα αυτό με την αποτυχία του να επανεκλέξει δύο από τους "αστέρες" που είχε αναδείξει στα πλαίσια της κεντροαριστερής συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ, τους δημάρχους Καρδίτσας Κανταρτζή και Καισαριανής Μπαρτζώκα. Δήμους στους οποίους εκλέχτηκαν οι κομμουνιστές υποψήφιοι Χρ. Τέγος και Γ. Κατημερτζής αντίστοιχα. Ενώ, σημαντική είναι για το Συνασπισμό και η αποτυχία του υποψηφίου του Παν. Τριγάζη στο Δήμο Βύρωνα (όπου επανεκλέχτηκε ο κομμουνιστής δήμαρχος Ν. Ρογκάκος) και στη Νομαρχία Πέλλας τον εκλεκτό του Τρ. Χατζηδημητρίου που στηριζόταν από την κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Τις σημαντικές αυτές απώλειες η ηγεσία του ΣΥΝ προσπαθεί να μετριάσει με την οριακή εκλογή Σκοτινιώτη στη Νομαρχία Μαγνησίας και Παλαιολόγου στο Δήμο Λιβαδειάς. Επίσης, προσπαθεί να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις στους οπαδούς του προβάλλοντας την εκλογή κάποιων νομαρχών που στήριξε, αλλά και δημάρχων και νομαρχών που εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΣΥΝ, ενώ ελάχιστη ήταν η εκλογή δικών του υποψηφίων...

Δεν είναι τυχαίο ότι, μπροστά στην αδυναμία της να δικαιολογήσει την πολιτική ήττα και την καταδίκη ουσιαστικά των επιλογών της, της "κεντροαριστερής" συνεργασίας και των χωρίς αρχές και στη βάση του "πάρε - δώσε" ευκαιριακών συμπράξεων που έκανε και καταδικάστηκαν, η ηγεσία του ΣΥΝ καταφεύγει στον αντικομμουνισμό. Κάτι που ενορχηστρωμένα και συστηματικά ξεκίνησε το ίδιο βράδυ των εκλογών, για να κλιμακωθεί με αήθεις επιθέσεις στην ΚΠΕ τους και με συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ για δήθεν "ανίερες συμμαχίες" με τη ΝΔ. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι από τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ οι οποίοι, βλέποντας πιο ψύχραιμα την κατάσταση, εκτιμούν ότι η συκοφαντία αυτή γίνεται μπούμερανγκ για τον ίδιο το Συνασπισμό που συνεργάστηκε σε δεκάδες περιπτώσεις και με τη ΝΔ για τη στήριξη κοινών υποψηφίων στις νομαρχίες και τους δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι το κλίμα σύγχυσης και αλληλοαναιρούμενων εκτιμήσεων για την ουσιαστική ήττα των επιλογών του ΣΥΝ θα εκφραστεί έντονα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του που προγραμματίζεται να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλού... κοιτούν, γι' αλλού τραβούν!(2002-05-26 00:00:00.0)
"Κεντροαριστεροί" ελιγμοί συνεργασίας(1998-10-30 00:00:00.0)
"Ταραχή" στο ΠΑΣΟΚ και αποστάσεις από Δαμανάκη(1998-10-06 00:00:00.0)
Προβλήματα...(1998-07-09 00:00:00.0)
Με "πακέτα" και εκβιασμούς(1997-12-02 00:00:00.0)
Εβγαλαν "κεντροαριστερή συνεργασία"...(1997-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ