Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαταστάθηκε η τιμή της Καισαριανής!

"Γιώργο, σήμερα αποκαταστάθηκε η τιμή της Καισαριανής"! Αυτά τα λόγια του Παναγιώτη Μακρή, του ζωντανού συμβόλου και ιστορικού δημάρχου της πόλης, που ειπώθηκαν προς τον Γιώργο Κατημερτζή, τον νέο δήμαρχο του "κάστρου" των αγώνων και της λεβεντιάς, τα λένε όλα. Ηταν γύρω στις 8 το βράδυ, όταν πια όλα έδειχναν ότι - πραγματικά - η τιμή της Καισαριανής αποκαταστάθηκε. Ο Γιώργος Κατημερτζής και ο Παναγιώτης Μακρής αγκαλιάζονται. Δακρύζουν. Δεν το κρύβουν. Ο Κατημερτζής κοιτά τους συντρόφους, τους συναγωνιστές, τους τίμιους ανθρώπους, που έχουν πλημμυρίσει το εκλογικό κέντρο. "Κλάψτε, μην ντρέπεστε, εμείς είμαστε άνθρωποι, κλαίμε στις χαρές και στις λύπες μας"! Τα λόγια του ραγίζουν και όσους μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπαθούσαν να κρατηθούν, να μη φανεί η υγρασία στα μάτια τους.

***

Πριν από λίγο, έξω από το εκλογικό κέντρο, πλήθος κόσμου δονεί με τις φωνές του την ατμόσφαιρα. Δευτερόλεπτα πριν έχει ανακοινωθεί το πρώτο αποτέλεσμα από τα 5 πρώτα εκλογικά τμήματα. "Ετσι ψηφίζει η Καισαριανή", βροντοφωνάζουν εκατοντάδες Καισαριανιώτες. Σε λίγα λεπτά η Εθνικής Αντιστάσεως, η κεντρική λεωφόρος της πόλης, έχει μετατραπεί σε ένα ανθρώπινο ηφαίστειο. Πρόσωπα ρυτιδωμένα από τον κάματο της ζωής, άντρες, γυναίκες της δουλιάς, νέοι, πολλοί νέοι, όλοι μαζί, ένα κουβάρι. Κλαίνε. Αγκαλιάζονται. Φιλιούνται. Τα μεγάφωνα συνεχίζουν να δίνουν τα καινούρια αποτελέσματα. Οι άνθρωποι έξω από το εκλογικό κέντρο έχουν γίνει χιλιάδες. Είναι αμέτρητοι. Είναι απίστευτο. Είναι συγκλονιστικό. "Η Καισαριανή ψήφιζε Μακρή, τώρα ψηφίζει Κατημερτζή", είναι το σύνθημα που ακούγεται και στην τελευταία γειτονιά της Καισαριανής. Η νύχτα έχει γίνει μέρα από τις φωτοβολίδες που θυμίζουν Πάσχα. Ανάσταση!

***

Η ώρα είναι 9.30. Ολα έχουν κριθεί. Ο λαός της Καισαριανής ξαναγυρίζει από σήμερα στο δημαρχείο της πόλης. Ο κόσμος έξω από το εκλογικό κέντρο συνεχίζει να καταφτάνει από παντού. Ο Παναγιώτης Μακρής βγαίνει να χαιρετίσει. Μέσα σε δευτερόλεπτα χάνεται στις αγκαλιές του κόσμου. Οι νεολαίοι τον σηκώνουν στα χέρια. Χιλιάδες λαού ζητωκραυγάζουν. Ο Παν. Μακρής είναι συγκινημένος. Φέρνει τα χέρια μπροστά στο πρόσωπο. Οι νεολαίοι τον έχουν σηκώσει στους ώμους. Οι Καισαριανιώτες αποθεώνουν τον ιστορικό τους δήμαρχο. Το πανηγύρι έχει αρχίσει.

***

Μετά από λίγα λεπτά ένα ατέλειωτο ανθρώπινο ποτάμι κατηφορίζει τη λεωφόρο. Η Εθνικής Αντιστάσεως, από την πλατεία μέχρι και το στάδιο της πόλης, έχει πλημμυρίσει. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί από ώρα. Από τους διπλανούς δρόμους τα κορναρίσματα "νίκης" έχουν προστεθεί στα χιλιάδες στόματα που συνεχίζουν να φωνάζουν: "Η Καισαριανή ψήφιζε Μακρή, τώρα ψηφίζει Κατημερτζή". Το ανθρώπινο μελίσσι φτάνει στην πλατεία. Ανεβαίνει στην εξέδρα ο Γ. Κατημερτζής. Δίπλα του ο Μακρής. Χιλιάδες άνθρωποι χειροκροτούν ασταμάτητα. Ο νέος δήμαρχος παίρνει το λόγο. Καλεί όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού να ανέβουν στην εξέδρα. "Ολοι μαζί δώσαμε τη μάχη. Ολοι μαζί θα παλέψουμε για μια Καισαριανή του λαού της", είναι τα πρώτα του λόγια. "Η Καισαριανή είναι ενωμένη. Σήμερα νίκησε όλος ο λαός της Καισαριανής. Καλούμε και κείνους που μας ψήφισαν και όσους επέλεξαν τον κ. Μπαρτσώκα, να δουλέψουμε από αύριο μαζί για μια Καισαριανή ανθρώπινη, για μια κοινωνία ανθρώπινη", είναι τα τελευταία του λόγια, που χάνονται μέσα στα χειροκροτήματα του λαού. "Μέχρι αύριο που θα πιάσουμε δουλιά, γλεντήστε", λέει ο Γιώργος Κατημερτζής και δίνει το μικρόφωνο στον Παναγιώτη Μακρή. Μια ολόκληρη πλατεία σηκώνεται όρθια. Οι εκατοντάδες οι οποίοι κάθονταν στις καρέκλες, που στήθηκαν πρόχειρα στην πλατεία, σηκώνονται όρθιοι. Ο σεβασμός, η αγάπη προς τον Παναγιώτη Μακρή δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Ο ιστορικός δήμαρχος δίνει υπόσχεση για νέους αγώνες. Αυτός ο 82χρονος έφηβος, υπόσχεται ότι από αύριο θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή!

***

Το πανηγύρι συνεχίζεται. Η νύχτα στην Καισαριανή έχει γίνει μέρα. Ο λαός της Καισαριανής πήρε το "κλειδί" του δήμου. Η τιμή της Καισαριανής αποκαταστάθηκε.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ