Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Παγωμάρα", αναζήτηση ευθυνών, "τρικ" και αντιλαϊκή εμμονή

Από τη μια η "παγωμάρα" και από την άλλη η έναρξη ενός "μαραθωνίου" αντεγκλήσεων για το "τι φταίει" και κυρίως για το "ποιος φταίει" για τα αποτελέσματα των εκλογών, είναι τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία που διακρίνει κανείς στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ώρες. Το "κάτι παραπάνω από ατυχές αποτέλεσμα", όπως εκτιμούν το μήνυμα της Κυριακής στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έχει προκαλέσει αναταραχή στο κυβερνητικό κόμμα, και όλες οι πλευρές των εσωκομματικών του πτερύγων αναζητούν ποια "γραμμή" θα ακολουθήσουν ενόψει και της "χιονοστιβάδας" σεναρίων που έρχονται με σφοδρότητα στο φως, και τα οποία αφορούν στις γενικότερες εξελίξεις.

Ρέππας: Φταίνε οι "ετερόκλητοι"

Ενώ πολλοί από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιθυμούν να περιοριστούν οι αναζητήσεις στον καταλογισμό των ευθυνών για το "ποιος διάλεξε τα πρόσωπα που στήριξε το ΠΑΣΟΚ και έχασαν στις εκλογές"..., σε επίσημο επίπεδο, οι δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνουν το μέγεθος των "γραμματίων" της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. "Η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της. Το πλαίσιο της πολιτικής μας, που είναι ορθό, παραμένει ως έχει", είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας πόσο επηρέασε τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης το μήνυμα των εκλογών. Αξίζει βέβαια να τονιστεί, ότι στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να εξηγήσει τη λαϊκή αποδοκιμασία της (από 42 νομαρχίες που κατείχαν το '94, τώρα οι συνδυασμοί που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισαν πάνω από 25 νομαρχίες!), συνέχισε φυσικά και χτες τα γκεμπαιλιστικά περί "ανίερων συμμαχιών". Συγκεκριμένα, ένας από τους λόγους της καταδίκης της κυβέρνησης ήταν και η "ετερόκλητη σύνθεση πλειοψηφιών", σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα.

"Οχι" στον
παπανδρεϊσμό!

Ο πρωθυπουργός - που σημειωτέον εμφανίζεται από τους συνεργάτες του πολύ... "στεναχωρημένος" από το αποτέλεσμα - φαίνεται ότι επιλέγει την τακτική της "επιθετικής" απάντησης στα λεγόμενα περί "ομηρίας" του από την "ιστορική ηγεσία" του ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία - εντός της οποίας δηλώνουν συμμετοχή οι Β. Παπανδρέου, ο Κ. Λαλιώτης, ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Κ. Σκανδαλίδης - φέρεται να ζητά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε "διορθωτικές κινήσεις" και κάνει λόγο για ανασχηματισμό και δομικές αλλαγές στο κόμμα.

Η πλευρά Σημίτη, όπως διαμήνυαν χτες συνεργάτες του, απορρίπτει την εικόνα "ομηρίας" του πρωθυπουργού, αντιλέγοντας πως λέει "όχι στις δοκιμασμένες παπανδρεϊκές μεθόδους ξαναμοιράσματος της τράπουλας" (!), αντιτείνει ότι "δε θα προβεί σε άλλες εκπτώσεις" και ισχυρίζεται ότι πλέον "το μήνυμα του εκσυγχρονισμού δεν είναι τόσο ισχυρό, λόγω ακριβώς των εκπτώσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα απέναντι στους εσωκομματικούς αμφισβητίες"... Επομένως, κινήσεις που "θέτουν σε κηδεμονία τον Κ. Σημίτη δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές" και "η απάντηση είναι η με εμμονή, πλέον, προώθηση των αντιλήψεών μας σε κόμμα και κυβέρνηση" (!), καταλήγουν οι ίδιες πλευρές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εικόνα "ομηρίας"

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι αυτή η εικόνα "ασυμβίβαστου" που επιχειρείται να δοθεί για τον πρωθυπουργό - κυρίως από τους "σκληρούς" του περιβάλλοντός του - έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, που κάθε άλλο ανήκουν στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, έλεγαν χτες πως ο πρωθυπουργός είναι "υποχρεωμένος" να πάρει πρωτοβουλίες. Ελεγαν, συγκεκριμένα, ότι πλέον θα κριθεί και αν δεν κάνει ανασχηματισμό, και αν δεν αναδιατάξει την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και αν δεν "τιμωρηθούν" εκείνοι από την ΚΟ του κόμματος (σε όποια πτέρυγα κι αν ανήκουν) που αποδεδειγμένα υπονόμευσαν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στις νομαρχίες και τους δήμους. Σημείωναν, δε, τις δημόσιες καταγγελίες υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ (π.χ. στην Καβάλα) εναντίον βουλευτών που μοίραζαν ψηφοδέλτια του συνδυασμού της ΝΔ...

Δεν υπάρχουν μέσα "θαυματουργά τρικ"

Από την πλευρά των πιο "ψύχραιμων" του περιβάλλοντος Σημίτη, τονίζεται ότι "δεν μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα για την αντιστροφή του κλίματος, αφού δεν υπάρχουν θαυματουργοί και η οικονομική πολιτική δεν πρόκειται επουδενί να αλλάξει". Η παραπάνω πλευρά υποστηρίζει ότι πρέπει όντως να αντιμετωπιστεί η "εσωκομματική φαγούρα", να αναθεωρηθούν τα κριτήρια που άπτονται της επιλογής των προσώπων σε κρίσιμους τομείς, και κυρίως "να αναζητηθούν οι ελιγμοί που θα δημιουργούν πιο δημοφιλείς εντυπώσεις για την κυβέρνηση στα θέματα κοινωνικής πολιτικής". Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι, ομολογούν ότι σε αυτό το τελευταίο, που είναι και το κρίσιμο, δεν μπορούν να γίνουν "θεαματικά" πράγματα, ούτε "τρικ". Οι ίδιοι κύκλοι όταν ρωτιούνται πώς σχολιάζουν τις θέσεις στελεχών όπως η Β. Παπανδρέου, ο Γερ. Αρσένης, ο Α. Τσοχατζόπουλος για λήψη "διορθωτικών μέτρων", απαντούν: "Ας μας πουν ποια εννοούν"...

Το "παιχνίδι" είναι οι ευρωεκλογές

Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν χτες ότι ο Κ. Σημίτης θα προχωρήσει στο συνέδριο του Μάρτη, έχοντας εξασφαλίσει μέσα από προσυνεδριακές συνεννοήσεις και συναντήσεις με ιστορικά στελέχη ένα συνέδριο περιορισμένων τριβών, ώστε να πάει στις εκλογές. Αυτό που από σήμερα πρέπει να είναι στη σκέψη μας είναι οι ευρωεκλογές, "εκεί "βρίσκεται το παιχνίδι", λένε με νόημα.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" έχουν αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της Κυριακής για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ενώ ο Α. Πεπονής τηρεί στάση σιωπής, άλλοι (Μ. Δασκαλάκης, Γ. Παπαναγιωτακόπουλος, Γ. Καψής, Β. Κεδίκογλου) με δηλώσεις τους χτες στα τηλεοπτικά ΜΜΕ έθεσαν ευθέως θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Δηλώσεις και φωνές, που υποστηρικτές του πρωθυπουργού αποκαλούσαν χτες "περιθωριακές", συνεχίζοντας ότι "τα γελοία πράγματα στα οποία καταφεύγουν ορισμένοι δε σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ του πρωθυπουργού με την "εσωκομματική αντιπολίτευση"".

Ολα τα παραπάνω προκαλούν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των συνεχών κομματικών και κυβερνητικών συνεδριάσεων που έχουν συγκληθεί γι' αυτή τη βδομάδα. Σήμερα θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία, ενώ αύριο θα συγκληθεί η ΚΟ, που θα ασχοληθούν με τα αποτελέσματα των εκλογών. Την Παρασκευή, δε, θα συνεδριάσει η κυβερνητική Επιτροπή με θέμα τον προϋπολογισμό, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ