Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δεκαπέντε νέα "μετερίζια" του αγώνα

Δεκαπέντε δήμαρχοι εκλέχτηκαν με τη στήριξη του ΚΚΕ στη Θεσσαλία των λαϊκών αγώνων και των "μπλόκων" της αγροτιάς. Η νίκη αυτή αποτελεί βροντερό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και σήμα για συνέχιση των αγώνων του λαού της περιοχής

Η Θεσσαλία των λαϊκών αγώνων, η Θεσσαλία των "μπλόκων" της αγροτιάς "μίλησε", και μέσω των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και δίνοντας το "σήμα" για συνέχιση των αγώνων του λαού της περιοχής.

Οι δεκαπέντε δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με τη στήριξη του ΚΚΕ, θα σταθούν συμπαραστάτες στους νέους αγώνες του λαού της περιοχής, που θα συνεχιστούν, θα ενταθούν και θα αγωνιστούν μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια για την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δύο πρωτεύουσες νομών - στην Καρδίτσα και στο Βόλο - εκλέχτηκαν δήμαρχοι ο Χρήστος Τέγος και ο Μιχάλης Κουντούρης,αντίστοιχα. Αλλοι δεκατρείς δήμαρχοι εκλέχτηκαν σε δήμους που δημιουργήθηκαν με το νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων και συγκεκριμένα:

  • Στο Νομό Λάρισας,ο Θ. Κοκκινούλης στο Δήμο Πλατυκάμπου,ο Απ. Εξαρχος στο Κιλελέρ και ο Σ. Λελεντζής στο Ναρθάκι.
  • Στο Νομό Τρικάλων,ο Χρ. Μαλακασιώτης στο Δήμο Μαλακασίου,ο Δ. Τσιγάρας στο Καλλιδένδρι,ο Γ. Ρίζος στον Κόζιακα και ο Γ. Κουτούμπας στο Δήμο Τυμφαίων.
  • Στο Νομό Καρδίτσας,ο Δ. Παπαγεωργίου στο Δήμο Κάμπου,ο Αντ. Βασιλείου στο Μουζάκι και ο Β. Κωστόπουλος στο Δήμο Σελλάνων.
  • Στο Νομό Μαγνησίας,η Βέρα Μυτιληναίου στο Δήμο Εφετών,ο Κ. Χασάπης στη Ζαγορά και ο Λ. Γκάγκας στο Δήμο Εσονίας.

Η νίκη δεκαπέντε αγωνιστικών συνδυασμών που υποστήριξε το ΚΚΕ στη Θεσσαλία αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση της ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων στην περιοχή και, ταυτόχρονα, εγγυάται τη συνέχιση αυτών των αγώνων με τη συμπαράσταση τώρα αυτών των νέων Δημοτικών Αρχών.

Οι Θεσσαλοί - οι αγρότες, οι άλλοι εργαζόμενοι - τίμησαν με την ψήφο τους τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που συμμετείχαν στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Και δεν είναι μόνο η εκλογή των δεκαπέντε αγωνιστών δημάρχων που δείχνει αυτή την εκτίμηση με την εμπιστοσύνη του θεσσαλικού λαού προς τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Πολλοί άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν "περάσει" στο β γύρο των εκλογών - αρκετοί από αυτούς "έχασαν" για πολύ λίγες ψήφους και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σπύρος Τσιοτινός,στέλεχος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και υποστηριζόμενος μόνο από το ΚΚΕ, "έχασε" τη δημαρχία της Φαρκαδώνας για τρεις μόνο ψήφους - ενώ και άλλοι που δεν "πέρασαν" στο β γύρο εξασφάλισαν σημαντικά εκλογικά ποσοστά, όπως ο Τ. Σκυλλάκος στο Δήμο Λάρισας, ο Χρ. Κιτσίδης στον Τύρναβο, ο Χαρ. Αρχοντής στον Αμπελώνα, η Κέρη Ραμαντάνη στη Σκόπελο κ. ά.

Βεβαίως, η μεγάλη επιτυχία των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στις εκλογές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι ακόμα πιο χαρακτηριστική για την ανταπόκριση που βρήκε η αγωνιστική ενωτική αντίληψη που προβάλλει το ΚΚΕ στο λαό της Θεσσαλίας.

Ο Γ. Παττάκης λαμβάνοντας 20% περίπου στη Λάρισα και ο Β. Μπούτας το 16% και πλέον στην Καρδίτσα διπλασίασαν το ποσοστό της ΝΑΣ σε σχέση με τις εκλογές του 1994, αποδεικνύοντας ότι "το πνεύμα των μπλόκων" έχει "μπολιαστεί" με τη συνείδηση των αγροτών και των άλλων εργαζομένων της περιοχής.

Το γενικότερο κλίμα, υπέρ των αγωνιστικών ψηφοδελτίων στη Θεσσαλία, είχε ως αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που εκφράστηκε και με την καταδίκη πολλών εκπροσώπων αυτής της πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση.

Ετσι, "εκλεχτοί της Κεντροαριστεράς" - όπως οι δήμαρχοι Καρδίτσας Θ. Κανταρτζής,Βόλου Δ. Πιτσιώρης,Νέας Ιωνίας Στ. Φούσκης - καταδικάστηκαν με έντονο τρόπο από την πλειοψηφία των δημοτών τους, για την πλήρη εναρμόνισή τους με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και αποφάσεις.

Λαϊκή καταδίκη, σε ένα βαθμό, μπορεί να θεωρηθεί και το πολύ μικρότερο ποσοστό - σε σχέση με τις εκλογές του 1994 - που απέσπασε ο Π. Σκοτινιώτης,ο οποίος εκλέχτηκε, τελικά, νομάρχης Μαγνησίας. Αλλά και "βέροι" ΠΑΣΟΚοι που εμφανίζονταν ως κυβερνητικά "ατού" - όπως ο Χριστόδουλος Καφφές στο Δήμο Λάρισας, ο Ηλ. Λιακόπουλος στη νομαρχία Καρδίτσας, ο Ηρ. Λιόλιος στην Ελασσόνα και άλλους μικρότερους δήμους - "έχασαν", πληρώνοντας την εμμονή τους στην εξυπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής και το "τουπέ" της εξουσίας που επιδείκνυαν.

Το μήνυμα που έστειλαν οι Θεσσαλοί και μέσω των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς την κυβέρνηση και όλους όσοι συμφωνούν και συντάσσονται με την αντιλαϊκή πολιτική της είναι σαφές: "Οι κοινωνικοί αγώνες θα συνεχιστούν, θα δυναμώσουν και θα πολιτικοποιηθούν για να λυθούν τα προβλήματα του λαού και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, από όποια κυβέρνηση και αν εφαρμόζεται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ