Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θυσία στην ΟΝΕ η "εκλογική νίκη"

Στην ίδια αντιπολιτευτική τακτική, του καλύτερου σύμμαχου της κυβέρνησης, επιμένει η ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη του "εθνικού στόχου" και να εξασφαλίσει την εύνοια των "αφεντικών"

Στην επιτυχία του "εθνικού στόχου", την ένταξη στην ΟΝΕ, θυσιάζει την "εκλογική ενίσχυσή" της η ηγεσία της ΝΔ, θέλοντας άλλη μια φορά να δώσει έμπρακτη απόδειξη στα "μεγάλα αφεντικά" για την πιστή αφοσίωση στα συμφέροντά τους.

Προκειμένου να υπηρετήσει τον εθνικό στόχο, ο Κ. Καραμανλής θα συνεχίσει την ίδια αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα, δηλαδή της έμπρακτης στήριξης των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης και της άσκησης πιέσεων όπου η κυβέρνηση δεν είναι "τολμηρή" και "αποτελεσματική". Με άλλα λόγια θα συνεχίσει να αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης στην επιβολή της αντιλαϊκής επέλασης.

Το μήνυμα αυτό ήταν το κυρίαρχο που έσπευσε να δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρώτη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής. Δε θα πανηγυρίσουμε, ούτε θα θριαμβολογήσουμε, είπε, "γιατί για μας προέχουν άλλα πράγματα, κυρίως προέχει η Ελλάδα και η πορεία της", εννοείται στην ΟΝΕ.

Δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής απέφυγε συστηματικά να κάνει οποιαδήποτε αναφορά ή να "υπονομεύσει" την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, περιοριζόμενος να τονίσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών "είναι ένα ηχηρότατο μήνυμα προς την κυβέρνηση και αποτελεί βαρύτατη ήττα του κ. Σημίτη προσωπικά".

Κατά τα λοιπά, η Ρηγίλλης εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της για τα "ανεπάντεχα" αποτελέσματα του β γύρου, αλλά όλα τα στελέχη της ΝΔ σπεύδουν να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα για να ζητήσουν πρόωρες εκλογές ή να "δυσκολέψουν" την κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών, η ΝΔ πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, ώστε να μη δώσει την ευκαιρία στον Κ. Σημίτη να την κατηγορήσει ή να της χρεώσει ενδεχόμενη αποτυχία ένταξης στην ΟΝΕ. Δεν κρύβουν μάλιστα τους φόβους τους να προχωρήσει η κυβέρνηση σε "διπλές εκλογές", τον Ιούνιο του 1999, αν διαπιστώσει ότι δεν επιτυγχάνεται ο "εθνικός στόχος" και να υποχρεώσει τη ΝΔ "να βγάλει το φίδι από την τρύπα"!

Ετσι, οι πανηγυρισμοί περιορίζονται στην επίδειξη της "αλλαγής των συσχετισμών" που καταγράφηκε στα εκλογικά αποτελέσματα, στο "διπλασιασμό των νομαρχιών" που πέτυχαν, την πλειοψηφία στους δήμους πανελλαδικά και τον έλεγχο των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ηγετικά στελέχη της ΝΔ απορρίπτουν τα περί "ανίερων συμμαχιών" και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χτες ο Στ. Δήμας "οι περισσότεροι ψήφοι από τα μικρότερα κόμματα δεν πήγαν στη ΝΔ". Υποστηρίζουν όμως ότι "οι διαχωριστικές γραμμές έχουν καταρρεύσει" και "οι πολίτες διάλεξαν τους πιο ικανούς και άξιους".

Σε ό,τι αφορά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Κ. Καραμανλής εξέρχεται σαφώς ενισχυμένος από την εκλογική αναμέτρηση, καθώς "δικαιώθηκαν οι επιλογές του", ενώ υποστηρίζουν ότι "η περίοδος των εσωκομματικών προβλημάτων τελείωσε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ