Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ενταση του ταξικού πολέμου

Η κυβέρνηση συνεργασίας που συγκρότησαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και πρόθυμοι, ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει, θα είναι η πιο επιθετική και επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο λαός. Σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, με βαθιά κρίση και ανειρήνευτους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου που διαπλέκονται με τους ενδοευρωενωσιακούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η κάθε επόμενη αστική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι χειρότερη από την προηγούμενη, για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Κι αυτό επειδή το έργο που έχει να φέρει σε πέρας για λογαριασμό των μονοπωλίων, γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό. Ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, αναλαμβάνει το καθήκον να αμβλύνει τις ενδοκαπιταλιστικες αντιθέσεις και να τσακίσει την ταξική πάλη, να ενσωματώσει τις δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις, να εκβιάσει συναίνεση. Αυτές είναι οι προγραμματικές θέσεις της «νέας» κυβέρνησης συνεργασίας για τη σωτηρία του κεφαλαίου. Την ανάγκη που οδήγησε στη συγκρότησή της, περιέγραψε ο Γ. Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Είπε μεταξύ άλλων: «Οι αλλαγές είναι σημαντικές. Οταν απέχουν όλα τα κόμματα από τις ευθύνες τους, δίνουν το ηθικό δικαίωμα σε σημαντικό μέρος του λαού να απέχει, να μπλοκάρει και να απορρίπτει (...) αυτό προκαλεί ανομία, (ενώ αντίθετα) όταν τα κόμματα συνεργάζονται, στέλνουν ενιαίο μήνυμα προς το λαό της χώρας (ότι) πρέπει να περάσουμε από την Ελλάδα των ελλειμμάτων στην Ελλάδα των πλεονασμάτων (και) στην Ελλάδα της ευνομίας (...) το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνά το μέγεθος του κάθε κόμματος (...) αντί να καλούμε τον λαό σε απειθαρχία, να ενημερώσουμε τον πολίτη για το ότι πρέπει να σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή».

***

Τι ομολογεί ο Γ. Παπανδρέου και μέσα από αυτόν, το αστικό πολιτικό σύστημα; Πρώτον, ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για το λαό. Δεύτερον, επειδή ακριβώς τα βάρβαρα μέτρα δεν έχουν τέλος, χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να τσακίσει τις λαϊκές αντιδράσεις, τις οποίες οι αστοί χαρακτηρίζουν «ανομία», ενώ παράνομη για το λαό είναι η δική τους ταξική πολιτική που τον έχει χρεοκοπήσει. Τρίτον, η συγκυβέρνηση στοχεύει να δυναμώσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές ότι η πολιτική της και η πολιτική της ΕΕ είναι μονόδρομος και πως έξω από εκεί υπάρχει μόνο το χάος. Τέταρτον, ομολογώντας ότι το κάλεσμα του ΚΚΕ σε απειθαρχία και ανυπακοή, βάζει σοβαρά εμπόδια στο ξεδίπλωμα της πολιτικής τους, η συγκυβέρνηση θα οξύνει την πολεμική της με κάθε μέσο, επειδή ανησυχεί για την αυξανόμενη απήχηση που βρίσκουν οι θέσεις του Κόμματος στο λαό και επειδή φοβάται τη ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων.

***

Αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009, το ΚΚΕ έκανε λόγο για πόλεμο ενάντια στο λαό, καλώντας τον να απαντήσει με πόλεμο. Το ΚΚΕ επαληθεύτηκε. Η οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της απαιτεί καταστροφή κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει το «κούρεμα» για το οποίο χρειάζεται η νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει και θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, χωρίς τη σιγουριά ότι θα σώσει από τη χρεοκοπία την καπιταλιστική κοινωνία, αλλά που τις συνέπειές της θα φορτώσουν εκ νέου στο λαό, άρα είναι σύμβαση χρεοκοπίας του, σε συνδυασμό με τους αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα, πυροδοτώντας γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις, μεγάλωσαν τα ζόρια του αστικού πολιτικού συστήματος και το ανάγκασαν να καταφύγει σε ελιγμούς για να ακυρώσει τη λαϊκή παρέμβαση, να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίησή της. Ο πόλεμος τώρα γίνεται πιο επιθετικός και η απάντηση με πόλεμο πρέπει να αντιστοιχηθεί στο μέγεθος της επίθεσης. Καμιά αναμονή, καμία ανακωχή με τη «νέα» κυβέρνηση, το μαύρο μέτωπο των κομμάτων και της ΕΕ, που στοιχίζονται από πίσω της και πετροβολούν το λαό. Οργάνωση παντού, στους τόπους δουλειάς με τα συνδικάτα, στις εργατογειτονιές με τις λαϊκές επιτροπές, επιτελεία του αγώνα, πάλη με αντοχή και συνέπεια, συμμαχία εργατών αυτοαπασχολουμένων φτωχών αγροτών, συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να μη βρίσκει τόπο να σταθεί η βάρβαρη πολιτική τους, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Τώρα να μη χαθεί ούτε ώρα. Να μην αφήσουμε τη «νέα κυβέρνηση» να προχωρήσει στην εφαρμογή της πολιτικής ολοκληρωτικής καταστροφής του λαού.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ