Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη μέγκενη της ευτελούς κατάρτισης

Β ΜΕΡΟΣ

Στο άρθρο 3 (εννοεί του Α κύκλου ΤΕΕ), παράγραφος 2, του νόμου για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, αναφέρεται ότι "οι απόφοιτοι να μπορούν να ασκήσουν αυτόνομα ορισμένο τεχνικό επάγγελμα". Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι ώρες ειδικότητας στις σημερινές ΤΕΣ αποδεικνύονται λίγες για να κάνει κάποιος πράξη το παραπάνω.

Και όμως ο νόμος για τα ΤΕΕ μειώνει τις ώρες ειδικότητας κατά 20% στον Α κύκλο ΤΕΕ σε σχέση με τις ΤΕΣ, έτσι ώστε οι απόφοιτοί τους να μην αποκτούν ούτε γενική γνώση ούτε ικανότητα να ασκήσουν κάποιο τεχνικό επάγγελμα. Τα δε αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον (χωρίς καμία χρονική δέσμευση), ενώ υποτίθεται ότι τα ΤΕΕ θα λειτουργήσουν από τώρα.

Επίσης, στο άρθρο 9, παράγραφος 5, αναφέρεται: "Οι μαθητές της Α τάξης των μετατραπέντων ΤΕΛ σε Ενιαίο Λύκειο που προήχθησαν κατά το σχολικό έτος 1997-'98 μπορούν να εγγραφούν στη Β τάξη του Α κύκλου των ΤΕΕ". Σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι φέτος θα λειτουργήσουν "...με βάση το ισχύον πρόγραμμα της Β τάξης ΤΕΣ, όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατάλληλα". Είναι δυνατόν να αναπληρωθούν 25 ώρες μαθήματα ειδικότητας που γίνονται στην Α ΤΕΣ; Ασφαλώς, όχι. Τους εγκεφάλους όμως της κυβέρνησης το περιεχόμενο σπουδών και το τι εφόδια θα πάρουν οι μαθητές ουδόλως τους απασχολεί. Απλά προσπαθούν να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη αγανάκτηση των μαθητών της Α τάξης των πρώην ΤΕΛ και των οικογενειών τους. Εκλογές έρχονται εξάλλου. Βέβαια πώς είναι δυνατόν να λησμονήσουμε την κατάργηση των ΤΕΛ - ΕΠΛ στη μέση της χρονιάς και το χάσιμο ολόκληρης της χρονιάς. Μάλιστα για τους μαθητές που τελείωσαν την Α ΕΠΛ δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση. Βλέπετε τυγχάνει να είναι πιο λίγοι.

Κατάργηση της δυνατότητας επανεξέτασης

Στο άρθρο 9, παράγραφος 4, αναφέρεται ότι όσοι αποτύχουν στις εξετάσεις Β ΤΕΣ θα γράφονται στη Β τάξη Α κύκλου ΤΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι φετινοί μαθητές της Β τάξης ΤΕΣ χάνουν τη δυνατότητα να επανεξετάζονται μόνο στα μαθήματα που πιθανά να αποτύγχαναν και πρέπει να ξαναπαρακολουθήσουν. Ταυτόχρονα χάνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που ισχύουν για τους πτυχιούχους ΤΕΣ, αφού θα πάρουν τίτλο ΤΕΕ.

Επίσης είναι αναγκασμένοι να περιοριστούν πιθανά στην παρακολούθηση μιας νέας ειδικότητας του τομέα τους, που τους περιορίζει ακόμα και την ευρύτητα γνώσεων και τις δυνατότητες του επαγγελματικού ορίζοντα. Π. χ. να ακολουθήσει στη Β ΤΕΕ ειδικότητες Ηλεκτρολόγου Κτιρίων ή Ηλεκτρολόγου Ηλεκτρικών Μηχανών, ενώ στην ΤΕΣ ήταν Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει και τα δύο.

Η κατάργηση της δυνατότητας επανεξέτασης θα οδηγήσει πολλούς μαθητές να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να πάρουν πτυχίο. Η διάταξη αυτή για τις ΤΕΕ προοιωνίζεται το τι θα ακολουθήσει και για τους μαθητές των ΤΕΕ, που θα ρυθμίσει με ΠΔ (ποινές, εξετάσεις, βαθμολογία, αξιολόγηση μαθητών, αρ. 5, παρ. 3).

Προσφορά στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο

Με την καθιέρωση της μαθητείας με τους σημερινούς απαράδεκτους όρους, η κυβέρνηση επιχειρεί να διευρύνει το στρατό των φτηνών και υποτακτικών εργατών προς το μεγάλο κεφάλαιο (είναι γνωστές οι συμβάσεις και οι αμοιβές που ισχύουν τώρα).

Ταυτόχρονα με το άρθρο 5, παράγραφος 2, μεταφέρει στις επιχειρήσεις την ευθύνη για κάλυψη "εργαστηριακών εφαρμογών και πρακτικών ασκήσεων εξειδίκευσης των μαθητών", απαλλάσσοντας την υποχρέωση της πολιτείας για τον πλήρη εξοπλισμό των εργαστηρίων. Την ευθύνη για τη διαδικασία αυτή τη ρίχνει στους διευθυντές και προϊσταμένους, που τους εξουσιοδοτεί να συνάπτουν τέτοιες συμβάσεις.

ΤΕΕ: Εκπαίδευση β κατηγορίας

Με το αρ. 8, παρ. 1, βάζει τα ΙΕΚ μέσα στα ΣΕΚ ως ισότιμες σχολικές μονάδες. Στο αρ. 9, παρ. 3, αναθέτει, από το 1999-2000, την ευθύνη για τον εξοπλισμό των ΣΕΚ - στα οποία ασκούνταν μαθητές ΤΕΛ και θα εξασκούνται μαθητές των αντίστοιχων ΤΕΕ και της τεχνολογικής κατεύθυνσης των Ενιαίων Λυκείων (ποια εξάσκηση αφού καταργούνται τα εργαστήρια;) - στους διευθυντές των ΤΕΕ. Επιχειρεί πλήρη διαχωρισμό της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, από την υπόλοιπη δευτεροβάθμια, ως εκπαίδευσης β κατηγορίας.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η κατάργηση της δυνατότητας επιτηρήσεων των καθηγητών των ΤΕΕ στις πανελλαδικές εξετάσεις των Λυκείων (ΠΔ 246, αρ. 20, παρ. 1), την ίδια στιγμή το δικαίωμα αυτό το δίνει σε εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Υπό αμφισβήτηση όλες οι κατακτήσεις

Στο αρ. 9 η παραπάνω πρόθεση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ζητήματα που ρυθμίζονταν με νόμο ή ΠΔ, τώρα αρκεί μια απλή υπουργική απόφαση. Ο υπουργός πλέον θα αποφασίζει για "την έναρξη και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους". (Για τα λύκεια στο ΠΔ για την αξιολόγηση των μαθητών αναφέρεται σαφώς η περίοδος των μαθημάτων, εδώ όχι. Επίσης ο υπουργός Παιδείας θα αποφασίζει για "τις αργίες και τις διακοπές").

Στην παράγραφο VII, του αρ. 5 θεσμοθετεί και τη δυνατότητα του λοκ - άουτ, σε περίπτωση απεργιών. Ο υπουργός θα αποφασίζει, για "τη διαδικασία, τους λόγους και τα όργανα που αποφασίζουν για τη διακοπή των μαθημάτων και τη συμπλήρωσή τους με παράταση του διδακτικού έτους".

Μετέωροι οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΛ - ΕΠΛ

Για το πού θα τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΛ - ΕΠΛ θα αποφασίσει "ο Νομάρχης, ύστερα από πρόταση του ΠΥΣΔΕ" (αρ. 9, παρ. 6). Πρέπει να προηγηθεί αίτησή τους για τοποθέτηση κατά προτεραιότητα στο συνιστώμενο ΤΕΕ που είναι εγγύτερο προς το τέως ΤΕΛ ή ΕΠΛ. Ασφαλώς αυτό θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα, εφόσον το ΤΕΕ θα δημιουργούνταν στο πρώην ΤΕΛ - ΕΠΛ. Ομως οι άνθρωποι θέλουν ομήρους για τους γνωστούς λόγους.

Και αν οι οργανικές θέσεις καλυφθούν, τι θα γίνουν οι υπόλοιποι; Γιατί το αφήνει ανοιχτό; Γιατί επιμένει να διατηρεί στον υπό ψήφιση Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα άρθρο που σε περίπτωση κατάργησης οργανικής θέσης ο υπάλληλος απολύεται;

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Σύντομα όμως θα πάρει την πρέπουσα απάντηση από την εκπαιδευτική κοινότητα και όλο το λαό.

Γ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα γενιά ανασφάλιστων στο ΙΚΑ(2008-04-24 00:00:00.0)
Κινδυνεύει με κλείσιμο(2001-10-02 00:00:00.0)
Ευέλικτα προγράμματα(1999-01-24 00:00:00.0)
"Εξωφρενική απορύθμιση" στα σχολεία!(1998-10-30 00:00:00.0)
Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια(1998-09-06 00:00:00.0)
Αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία(1998-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ