Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο ανθυγιεινό φόντο της ΟΝΕ

Χτες έγινε συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα

Σε εσπευσμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα φαίνεται ότι οδήγησαν χτες τόσο το αδιέξοδο με τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία όσο και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το 1999, που κινούνται στους ίδιους ανθυγιεινούς άξονες.

Οπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί απ' το "Ρ", με το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων με γιατρούς στις εφημερίες, ενώ θα υπάρξουν κατηγορίες γιατρών που θα πάρουν λιγότερες αποδοχές από εκείνες που έπαιρναν στις 31.12.1997. Η κυβέρνηση - αντί να προχωρήσει στην ομαλοποίηση του συστήματος με βάση τα πραγματικά δεδομένα και το νέο νόμο - άρχισε να πληρώνει για εφτά μήνες (μέχρι 31.7.1998) τους γιατρούς "με έναντι" και όχι με λιγότερα χρήματα από εκείνα που πλήρωνε στις 31.12.1997.

Κι ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την επιλογή, αίφνης ανακάλυψε τις "πλασματικές εφημερίες" για να αρνηθεί την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εφημεριών, επικαλούμενη κάποια λογιστικά στοιχεία.

Πριν τρεις μέρες σε μια συνάντηση του υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Υγείας Κ. Γείτονα δεν υπήρξε συμφωνία για τα κονδύλια του προϋπολογισμού το 1999. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Υγείας ζήτησε αύξηση πάνω από 10%. Ομως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν εγκρίνει για το 1999 ποσοστό μεγαλύτερο του 6,5 - 7% για τα κονδύλια της υγείας - πρόνοιας. Πρόκειται για την ίδια αύξηση που είχε δοθεί και στον περσινό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τις σημερινές αρρυθμίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Ετσι, τη "λύση" - κατά τα φαινόμενα - κλήθηκε να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πλην όμως μετά τη συνάντηση ο Κ. Γείτονας περί... άλλων ετύρβαζε!

Ετσι λοιπόν, ερωτηθείς περί των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, επανέλαβε ότι είναι "αδικαιολόγητες και αδιέξοδες" και ότι "ικανοποιούνται βασικά αιτήματα των γιατρών". Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει αν τα κονδύλια που ενέκρινε καλύπτουν τις εφημερίες για το 1998 και επανέλαβε με στόμφο ότι θα λειτουργήσει η Επιτροπή για τον προσδιορισμό των εφημεριών όσον αφορά το 1999 - όχι όμως και το 1998!

Την αίσθηση για αντιδημοκρατικές αποφάσεις της κυβέρνησης έδωσε το σημείο εκείνο των δηλώσεων του Κ. Γείτονα, όπου υποστήριξε: "Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων".

Κατά τα άλλα, ο Κ. Γείτονας, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συμφωνεί με τον υπουργό Υγείας για να μπει ψηλός πήχης όσον αφορά την πρόσληψη των μάνατζερ για την οποία έγινε επιλογή για 29 νοσοκομεία.

Στην αντιπαράθεση γιατρών και υπουργείου επενέβη χτες και ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός,ο οποίος με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό "Φλας" ζήτησε την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ αποφάνθηκε ότι οι προσελθόντες στο διαγωνισμό μάνατζερ δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες απ' το περιβάλλον του, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ