Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΚΑΡΙΑ
Βαρύτατες οι κυβερνητικές ευθύνες

Ο Στρ. Κόρακας, με Επίκαιρη Ερώτηση, κατήγγειλε την έλλειψη μέτρων, που οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές στην πρόσφατη πυρκαγιά στο νησί

Τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης και της Νομαρχίας για τις καταστροφές στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ικαρία, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας. Οι ευθύνες αυτές προκύπτουν επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, με βάση τις μελέτες και τις προτάσεις που έχουν γίνει από τις κοινότητες της Ικαρίας παρόλο που το νησί επανειλημμένα έχει γίνει στάχτη. Στην απάντησή του ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής ισχυρίστηκε ότι για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έγινε το καλύτερο δυνατό από τις υπηρεσίες του υπουργείου ενώ αναγνώρισε και την προσφορά χιλιάδων εθελοντών που βοήθησαν αποτελεσματικά. Είπε ότι το οδικό δίκτυο επέτρεπε την πρόσβαση των οχημάτων στα μέτωπα της πυρκαγιάς και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην υδροληψία ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά την ανάπτυξη πυροσβεστικού κλιμακίου στο νησί.

Με το πέρασμα της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική - χωρίς να υποτιμάμε το έργο της - τα πράγματα θα χειροτερέψουν, είπε ο Στρ. Κόρακας υπογραμμίζοντας ότι στο νησί δεν υπάρχει καν πυροσβεστική υπηρεσία.Η κυβέρνηση, είπε, κάθε φορά που υπάρχει τέτοια καταστροφή, είτε επαίρεται ότι επενέβη αμέσως, αλλά κανένας δεν καταλαβαίνει πώς αφού επενέβη αμέσως είχαμε ζημιές, είτε λέει ότι θα πάρει μέτρα αλλά δεν κάνει τίποτα. Υπενθύμισε την καταστροφή του 1993 με δώδεκα θύματα και τόνισε ότι παρ' όλες τις υποσχέσεις για αποζημιώσεις και έργα υποδομής, δεν έγινε σχεδόν τίποτα.

Ο Στρ. Κόρακας ανέφερε ότι υπάρχουν μελέτες από το 1993 για την κάθε κοινότητα, εγκρίθηκαν από τις υπηρεσίες και βρίσκονται στα συρτάρια. Δεν προωθούνται γιατί η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει τα κονδύλια που χρειάζονται. Αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δρόμοι πρόσβασης στα δάση ούτε παρατηρητήρια ενώ από τις τέσσερις δεξαμενές, οι τρεις δε δέχονται νερό.

Στη δευτερολογία ο υφυπουργός είπε ότι προωθείται τροπολογία η οποία προβλέπει την αποζημίωση και την αποκατάσταση όλων εκείνων των οποίων τα κτίρια έχουν πάθει ζημιές, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται με τους σεισμοπαθείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ