Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εμπρακτη στήριξη στο ξεπούλημα
  • Κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση νόμου που επιτρέπει το ξεπούλημα σε οτιδήποτε ανήκει στο δημόσιο
  • Επιμένει η Ντ. Μπακογιάννη στην πρότασή της για εκλογές τώρα

Τη στιγμή που η κυβερνητική επιχείρηση ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τη στιγμή αυτή διάλεξε η ηγεσία της ΝΔ να εκφράσει την υποστήριξή της στην κυβερνητική πολιτική, καταθέτοντας στη Βουλή πρόταση νόμου για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Με την πρόταση νόμου της ΝΔ παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου του δημόσιου τομέα (!), χωρίς να είναι υποχρεωμένη να φέρνει σε κάθε περίπτωση νόμο για επικύρωση. Η διαδικασία που προτείνει να γίνει το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών διακρίνεται σε δύο φάσεις: Η πρώτη αφορά τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και οργανισμούς που πρέπει να αποκρατικοποιηθούν αμέσως, είτε μέσω χρηματιστηρίου είτε μέσω πώλησης των μετοχών σε διεθνή διαγωνισμό. Η δεύτερη αφορά τις "προβληματικές", οι οποίες πρώτα πρέπει να περάσουν από φάση εξυγίανσης. Αυτή θα γίνει με δύο τρόπους, είτε με στρατηγικό επενδυτή είτε, προκειμένου για ευαίσθητα νομικά πρόσωπα όπως τα ΕΛΤΑ, με θεσμικό στρατηγικό επενδυτή! Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόταση νόμου αμέσως μετά την εξυγίανση, "απαιτείται η άμεση έναρξη εφαρμογής σε αυτά (σ. σ. τα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα) του συνόλου των κανόνων του ιδιωτικού δικαίου που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία των νομικών προσώπων του ιδιωτικού τομέα"!.

Στο τέλος, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι υπόσχεται προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων - όχι όμως όλων -, δημιουργία λογαριασμού που θα δίνει επιδόματα (!) σε όσους πλήττονται και μοίρασμα μετοχών.

Κόντρα για εκλογές

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χτες η κόντρα στην ηγεσία της ΝΔ γύρω από το ζήτημα του αιτήματος ή μη πρόωρων εκλογών. Η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία πρότεινε να ζητήσει τώρα εκλογές η ΝΔ, στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών επανήλθε, επικρίνοντας τον τρόπο που αποδοκιμάστηκε η πρότασή της από τον εκπρόσωπο του κόμματος εκτός των οργάνων. Αρχικά της απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Σιούφας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δημοσιοποίηση των διαφωνιών για το θέμα των πρόωρων εκλογών αποτελεί σωσίβιο για την κυβέρνηση Σημίτη που "παραπαίει". Στη συνέχεια ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι "έχει άδικο επί της ουσίας" και πρόσφερε κάλυψη στον εκπρόσωπο, γιατί εξέφρασε τη δική του άποψη. Διαφοροποιημένος εμφανίστηκε ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ένα "διά ταύτα" στην κριτική της ΝΔ και πρότεινε να κατατεθεί τουλάχιστον πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ