Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Από την Κερασίτσα η φιλειρηνική επίθεση

- Πώς συμμετέχουν οι φιλειρηνικές δυνάμεις της Πελοποννήσου στο φετινό 20ό Δεκαήμερο Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ;

- Ουσιαστικά η πρώτη κεντρική εκδήλωση του φετινού Δεκαήμερου, ξεκινά από τη γενέτειρα τού αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας. Εκεί, αύριο πραγματοποιείται η 15η Παμπελοποννησιακή Πορεία που θα καταλήξει στην Τρίπολη, με διοργανωτές τις Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου. Η πορεία ξεκινάει ακριβώς από το σπίτι του Λαμπράκη, πανελλήνιου και διεθνούς συμβόλου της ειρήνης, που βγήκε από τα "σπλάχνα" αυτού του μικρού χωριού της Αρκαδίας στις 3 του Απρίλη του 1913. Το παράδειγμα αυτού του αγωνιστή, που διέπραξε στους στίβους της επιστήμης, του αθλητισμού και του κοινωνικού αγώνα, συνεχίζει και σήμερα να εμπνέει το λαό της περιοχής, της χώρας αλλά και όλου του κόσμου. Οι φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου, τιμώντας τον ήρωά τους, θα διατρανώσουν τη θέλησή τους να ζουν ειρηνικά.

- Ποια είναι η αγωνιστική παράδοση αυτής της πορείας και πώς καθιερώθηκε;

- Μιλώντας για τη συγκεκριμένη πορεία ειρήνης, πρέπει να πούμε ότι αποτέλεσε και αυτή καρπό της μεταδικτατορικής ανάπτυξης του κινήματος ειρήνης και ειδικότερα της ΕΕΔΥΕ. Μετά το 1979 καθιερώνεται για πρώτη φορά το Δεκαήμερο Ειρήνης και αποτελεί ένα θεσμό που αντέχει στο χρόνο και δείχνει τη δυναμικότητα και τη ζωντάνια του κινήματος. Το 1982 δημιουργείται η ιδέα και η ιδιαίτερη πατρίδα του Γρ. Λαμπράκη, η Κερασίτσα, να αρχίσει να τιμά το άξιο παιδί της. Μάλιστα ένα χρόνο αργότερα, το 1983, τον τίμησε και επίσημα για πρώτη φορά η γενέτειρά του. Εδωσε το όνομά του σε έναν από τους δρόμους της, ενώ έχει απαλλοτριωθεί χώρος για την ανέγερση του μνημείου του, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Με την πορεία αυτή, οι αγωνιστές της ειρήνης διακηρύσσουν την αδούλωτη θέλησή τους να ζήσουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια. Καλούν όλο το λαό να πάρει την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια του, να αντιπαλέψει τη λογική της υποτέλειας και της υποταγής, να βγει στο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

- Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα της φετινής πορείας και τι σημασία αποκτά;

- Θα 'λεγα ότι όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις του Δεκαήμερου που διοργανώνουμε, ως ΕΕΔΥΕ, φέτος θέλουμε να αναδείξουμε τις κύριες αιχμές του αγώνα, από τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά στο λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής. Η συνεχιζόμενη καθημερινή ΝΑΤΟική τρομοκρατία, η προσπάθεια της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης" να επιβάλει την κυριαρχία της, μέσα από πολέμους, επεμβάσεις και εντάσεις στην περιοχή, είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος και πρέπει να αποτελέσει την αιχμή και του δικού μας φιλειρηνικού δόρατος. Η κατάσταση στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και γενικότερα στη Ν/Α Μεσόγειο, βοά και μας καλεί στην αντεπίθεση. Και οι φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου θα αποδείξουν ότι δεν ανεχόμαστε τη μετατροπή της χώρα μας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δεν τη θέλουμε πεδίο των δολοφονικών τους επιχειρήσεων στην περιοχή, ούτε ως θύμα, ούτε ως θύτη. Θα το δηλώσουμε και από την Κερασίτσα, ότι σήμερα μπορούμε και πρέπει να εμποδίσουμε αυτά τα σχέδια, ότι αύριο μπορούμε να τα ανατρέψουμε, με τον ενωμένο μας αγώνα.

Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ