Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας

Οι παρακάτω ειδήσεις μεταδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα από διάφορα διεθνή πρακτορεία και αφορούν τον κίνδυνο που υφίσταται η βιοποικιλότητα του πλανήτη. Παρά τις διεθνείς συνθήκες, που υπογράφονται απλόχερα από τους εκπροσώπους των διάφορων κυβερνήσεων και παρά τα SOS που έχει εκπέμψει η επιστημονική κοινότητα, σχετικά με το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, δυστυχώς, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δε νομίζουμε ότι χρήζουν σχολιασμού οι τρεις περιπτώσεις που περιγράφονται παρακάτω, που, φυσικά, δεν είναι οι μόνες.

Γεύματα με πλαστικό

Μια φάλαινα μήκους 20 μέτρων και βάρους 70 τόνων βγήκε στις ακτές του Σανταντέρ, στη βόρεια Ισπανία,πριν λίγο καιρό και πέθανε, παρά τις προσπάθειες δεκάδων ανθρώπων να τη σώσουν.

Οπως έγραψε η εφημερίδα "Ελ Παϊς", ο θάνατος της φάλαινας οφείλεται στο γεγονός ότι έφαγε περίπου 50 κιλά διαφόρων πλαστικών αντικειμένων. Τα αίτια του θανάτου της φάλαινας διαπιστώθηκαν μετά από εξέταση των εντοσθίων του κήτους από ειδικούς βιολόγους.

Το "μενού" της φάλαινας περιείχε 30 κιλά πλαστικές σακούλες, ένα γάντι από καουτσούκ και πολλά αντικείμενα από σκληρό πλαστικό. Ολα αυτά τα υλικά σχημάτισαν μία τεράστια μπάλα, που είχε ως συνέπεια να φράξει το πεπτικό σύστημα του κήτους, με συνέπεια σε διάστημα δύο εβδομάδων να χάσει σημαντικό βάρος - περίπου τέσσερις τόνους - και τελικώς να υποκύψει.

Ανεξέλεγκτη μόλυνση των υδάτων

Οι καρχαρίες του ποταμού Γάγγη στην Ινδία ίσως πλέον αποτελούν παρελθόν, επισημαίνουν ειδικοί περιβαλλοντολόγοι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India, επικαλούμενο σχετικές ανακοινώσεις των ειδικών, μεταδίδει ότι η μόλυνση των υδάτων του ποταμού, η κατασκευή φραγμάτων, οι προσχώσεις και η τοποθέτηση διχτυών από τους ψαράδες έχουν ως συνέπεια να θεωρείται πλέον παρελθόν το συγκεκριμένο είδος του καρχαρία.

"Αυτό το είδος του καρχαρία δεν έχει εντοπιστεί τα τελευταία 50 χρόνια στον Γάγγη", δήλωσε ο R. S. Λαλ, επιστήμονας του Ταμείου για τη Σωτηρία της Φύσης, στην πόλη Καλκούτα.

Ο καρχαρίας Glyphis Gangeticus είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στον ποταμό Γάγγη το 1839.

Ελλειψη φυσικών χώρων για τα άγρια ζώα

Η τίγρη της Νότιας Κίνας μπορεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια να εξαφανιστεί εντελώς, εάν δε ληφθούν επειγόντως μέτρα προστασίας του είδους, προειδοποιούν Κινέζοι επιστήμονες.

Σήμερα ζουν στη Νότια Κίνα περίπου 30 τίγρεις του συγκεκριμένου είδους, αλλά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ενωσης Κινεζικών Ζωολογικών Κήπων, Ουάνγκ Μενγκού στην εφημερίδα "China Daily", "είναι πιθανό να μην μπορέσει πλέον ο άνθρωπος να βλέπει αυτά τα ζώα, εάν δε ληφθούν στο προσεχές μέλλον αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία αυτού του σπάνιου ζώου".

Ερευνες που έγιναν στη διάρκεια της δεκαετίας του '80 έδειξαν ότι στα δάση των επαρχιών Φουτζιάν, Γκουανγκντόνγκ, Ζιανγκσί και Γουανσί ζουν περίπου 20 έως 30 τίγρεις. Πριν από έναν αιώνα, οι τίγρεις που ζούσαν στις παρθένες ζώνες των επαρχιών Γκουανγκντόνγκ και Φουτζιάν ήταν χιλιάδες. Ομως, η μαζική εξόντωση των ζώων έγινε στη διάρκεια των δεκαετιών του '50 και του '60, όταν οι κυνηγοί τίγρεων έχαιραν της εκτίμησης ηρώων και συμμετείχαν σε παρελάσεις...

Σήμερα, ειδικοί ζωολόγοι προσπαθούν να διασώσουν το είδος με τη συλλογή σπέρματος για εξωσωματική γονιμοποίηση των θηλυκών.

Κύρια αιτία της μεγάλης θνησιμότητας των πληθυσμών των τίγρεων είναι η καταστροφή των εκτάσεων όπου ζουν, με συνέπεια να υποσιτίζονται κυρίως τα νεογέννητα και τα περισσότερα να πεθαίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ