Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Προσωρινό "όχι" στο κλείσιμο του Νεκροταφείου Νεάπολης

Να συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νεκροταφείου στο Σχιστό, αποφάσισε το ΔΣ της Νίκαιας σε έκτακτη συνεδρίαση χτες

"Πρωτιά" σε πανελλαδικό, ίσως και πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί το νέο, κοινό νεκροταφείο του Πειραιά και των γύρω δήμων που χτίζεται στο Σχιστό, αφού πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση!

Αυτό κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας" (ΔΕ) στη χτεσινή, έκτακτη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας, με μοναδικό θέμα την απόφαση του Συνδέσμου για το κοινό νεκροταφείο - πρόκειται για το νομικό πρόσωπο που συστάθηκε από τους ενδιαφερόμενους δήμους για το έργο - να κλείσει το νεκροταφείο της Νεάπολης στη Νίκαια αφού, υποτίθεται, ότι το νέο νεκροταφείο είναι έτοιμο.

Ωστόσο, το νέο νεκροταφείο, μόνο έτοιμο δεν είναι, κατά γενική ομολογία των συμβούλων όλων των παρατάξεων. Είναι περιφραγμένο με... συρματόπλεγμα, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές των ταφικών τετραγώνων και άλλων απαραίτητων κατασκευών και δεν υπάρχει συγκοινωνία.

Παρ' όλ' αυτά, η εταιρία, όπως τόνισε η ΔΕ, βιάζεται να χρησιμοποιήσει κάθε κομμάτι που ετοιμάζεται, για να αρχίζει να κερδίζει και από τη χρήση, βασιζόμενη και στην ποινική ρήτρα της σύμβασης όπου προβλέπει πρόστιμο 500 εκατομμυρίων δραχμών για όποιον δήμο δε "συμμορφωθεί" και δεν κλείσει το νεκροταφείο του μόλις ετοιμαστεί το νέο.

Τα πράγματα έφτασαν στα άκρα και με την πρόσφατη εγκύκλιο της Μητρόπολης Νίκαιας, που απαγορεύει στους ιερείς της δικαιοδοσίας της να κηδεύουν από το υπάρχον νεκροταφείο, παρά μόνο από το νέο!

Η Βέρα Νικολαϊδου,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και υποψήφια δήμαρχος, τόνισε ότι η Κίνηση έχει θέσει το θέμα του νέου νεκροταφείου εδώ και τρία χρόνια και ότι το έχει καταγγείλει και δημόσια ως πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Πρόσθεσε ότι το σκάνδαλο συνεχίζεται και κάποιοι πουλάνε τάφους με τον κόσμο να έχει χάσει ήδη λεφτά μέσω συμβολαίων - "μαϊμούδων" χωρίς ο δήμος να έχει λάβει κανένα μέτρο. Η επικεφαλής της ΔΕ τόνισε ότι τώρα το νέο νεκροταφείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο τον εσωτερικό κανονισμό, τονίζοντας ότι καταληστεύει τους δημότες. Για παράδειγμα, ο δημότης πρέπει να πληρώνει 80.000 δραχμές το μήνα για συνεχές άναμμα των καντηλιών, ή τα μισά μόνο για το πρωί!

Η ομιλήτρια πρόσθεσε ότι άλλη μελέτη προκηρύχτηκε, άλλα υπογράφτηκαν και άλλα γίνονται, ενώ τα έργα που ξεκίνησαν στις αρχές του '95 δεν τα επέβλεπε κανείς. Επίσης, δεν υπάρχει μελέτη απομάκρυνσης ειδικά των οικογενειακών τάφων, δεν υπάρχει απολογισμός έργου ούτε τιμολογιακή πολιτική για το πόσο θα επιβαρύνεται οικονομικά ο δημότης, ενώ δεν υπάρχει ούτε συγκοινωνιακή πρόσβαση στο νεκροταφείο. Η Βέρα Νικολαϊδου κατέληξε ότι, με βάση τα παραπάνω, το υπάρχον νεκροταφείο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και ότι θα πρέπει να πειστεί η Μητρόπολη της Νίκαιας να αποσύρει την εγκύκλιό της.

Τελικά, το ΔΣ κατέληξε ομόφωνα να ζητήσει την επανεξέταση από το Σύνδεσμο της απόφασής του για κλείσιμο του νεκροταφείου της Νεάπολης και τη συνέχιση της λειτουργίας του μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα του νέου νεκροταφείου. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί η επίμονη άρνηση του δημάρχου Β. Τράπαλη να δεχτεί πρόταση της "Δημοκρατικής Ενότητας" για προσθήκη στην απόφαση παραγράφου, που θα απέκλειε την ταυτόχρονη λειτουργία του τωρινού και του νέου νεκροταφείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ