Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΟΠΛΗΚΤΟΙ ΔΕΝΤΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μισόλογα Τζουμάκα στα αιτήματα

Αντίθετα ήταν ξεκάθαρος ότι οι εισφορές των αγροτών για τον ΕΛΓΑ θα αυξηθούν στο 9%

Με μισόλογα απάντησε χτες ο υπουργός Γεωργίας στα αιτήματα που του έθεσε η Επιτροπή των παγόπληκτων δεντροκαλλιεργητών του Νομού Λάρισας, αλλά ήταν ξεκάθαρος ότι οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ θα αυξηθούν κι άλλο και θα φτάσουν μέχρι 9%!

Σε συνάντηση που έγινε χτες στο περιθώριο της Συνόδου του ΣΑΠ, παρουσία και βουλευτών των κομμάτων, από την Επιτροπή παγόπληκτων επισημάνθηκε στον υπουργό Γεωργίας ότι η κατάσταση των δεντροκαλλιεργητών του Νομού Λάρισας είναι πλέον απελπιστική, αφού πλήττονται από τον παγετό για τέταρτη συνεχή χρονιά. Το κυρίαρχο αίτημα που τέθηκε ήταν η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει να διαχωρίζεται το ύψος της αποζημίωσης στην ανθοφορία από το καρπίδιο. Από τον πρόεδρο της ΟΑΣ Λάρισας Γ. Παττάκη τονίστηκε ότι το παραπάνω είναι άδικο, αφού η καταστροφή και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ίδιες και δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνεται το 48,4% στο 100% της ζημιάς στην ανθοφορία και το 75% στο 100% της ζημιάς στο καρπίδιο. Επίσης από τα μέλη της Επιτροπής των παγόπληκτων ζητήθηκε να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών, καταβολή των αποζημιώσεων την περίοδο που γίνεται η συγκομιδή των προϊόντων και να δημιουργηθεί υποδομή αντιπαγετικής και αντιχαλαζικής προστασίας.

Ο Στ. Τζουμάκας δεσμεύτηκε ότι θα προτείνει την τροποποίηση της σχετικής παραγράφου του κανονισμού του ΕΛΓΑ που διαχωρίζει το ύψος της αποζημίωσης μεταξύ ανθοφορίας και καρπιδίου. Επιφυλάχτηκε όμως να πει σε σχετική ερώτηση που του έγινε αν αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ για να καλύψει και τις ζημιές αυτής της χρονιάς. Ο υπουργός Γεωργίας απέφυγε να απαντήσει και στην παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,γιατί δεν επιχορηγεί η κυβέρνηση τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως οφείλει, ώστε να μπορεί να πληρώνει τις αποζημιώσεις και να μην έχει ελλείμματα. Αλλωστε την απάντησή του ο υπουργός την είχε δώσει λίγο νωρίτερα, ανακοινώνοντας ότι ο ΕΛΓΑ θα προσφύγει το 1998 σε νέο δανεισμό ύψους 18 δισ. δραχμών και αν αυτό συνδυαστεί με το δάνειο ύψους 15 δισ. που υποχρεώθηκε να πάρει ο Οργανισμός του 1997, τότε είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Ο υπουργός Γεωργίας δεν παρέλειψε όμως να πει ότι για να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΕΛΓΑ, πρέπει να αυξηθούν κι άλλο οι εισφορές των αγροτών για τον ΕΛΓΑ. Οπως χαρακτηριστικά είπε, οι εισφορές πρέπει να αυξηθούν και να φτάσουν το 7-9% (επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων) από 3% που είναι τώρα. Επίσης είπε ότι ο ΕΛΓΑ στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ και του ΠΟΕ δε θα καλύπτει ζημιές κάτω του 30% (από 25% που είναι τώρα) και πως δεν πρόκειται να καλυφθεί το 100% των ζημιών.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Παττάκης δήλωσε στο "Ρ": "Θέσαμε τα αιτήματα στον υπουργό Γεωργίας και είμαστε έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν δούμε ότι δε θα ικανοποιηθούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ