Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Κατατίθεται τον Ιούνη

Και το ΙΒΣΑ στους δήμους, ενώ η περίφημη αξιοποίηση της περιουσίας της υγείας και της πρόνοιας περιλαμβάνει και πώλησή της

Πρόσχημα - δήθεν - διαλόγου με τους φορείς των εργαζομένων στην Πρόνοια, ήταν η χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την προώθηση του νομοσχεδίου της Πρόνοιας. Στη σύσκεψη ήταν ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας,ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης και μετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ, στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ), στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ), στο Κέντρο Βρεφών η "Μητέρα", στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κ.ά.

Η τοποθέτηση του Θ. Κοτσώνη επιβεβαίωσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων δεν αποτελούν παρά το άλλοθι για να προωθηθούν τα σχέδια σύνθλιψης του εναπομείναντος δημόσιου τομέα πρόνοιας που προωθείται με το νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός είπε ότι δε θα γίνει συζήτηση για διαφορετικές απόψεις, καθώς αυτή θα εκφραστεί απ' τα άλλα κόμματα στη Βουλή. Εκείνο που μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση είναι επιμέρους θέματα και ότι το νομοσχέδιο μέχρι τον Ιούνη θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι με τις συγχωνεύσεις των οργανισμών Πρόνοιας δε θα κινδυνεύσουν οι θέσεις των εργαζομένων, διαφαίνεται το ακριβώς αντίθετο: Οτι οι θέσεις θα μειωθούν και οι "εργαζόμενοι που θα περισσέψουν" θα μεταταγούν. Μάλιστα, από όσα είπε ο Κ. Γείτονας, φάνηκε ότι οι θέσεις που θα χαθούν για την πρόνοια θα είναι πάνω από 1.000. Αν, είπε ουπουργός, απ' τους 5.000 εργαζόμενους μείνουν 3.500, δε θα θιγούν τα δικαιώματά τους γιατί θα γίνουν μετατάξεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, καταργούνται το ΠΙΚΠΑ, ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας και το Κέντρο Βρεφών η "Μητέρα" και οι αρμοδιότητες των καταργουμένων νομικών προσώπων μεταφέρονται στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας - το νέο οργανισμό που προβλέπει το άρθρο 6 του προσχεδίου. Ακόμα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Αρθρο 20), με το οποίο θα "συγχωνεύονται, μετατρέπονται, μεταφέρονται ή καταργούνται" οι δημόσιοι εκείνοι φορείς της Πρόνοιας, "των οποίων ο σκοπός εκπληρώθηκε ή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή έγινε αδύνατος ή ασύμφορος ή επικαλύπτεται από το σύνολό του ή κατά μέγα μέρος από άλλους φορείς".

Στους οργανισμούς Πρόνοιας οι εργαζόμενοι είναι 4.511. (ΠΙΚΠΑ: 1.473. ΕΟΠ: 1.946. "Μητέρα": 249. ΚΚΟΝ: 82. ΙΒΣΑ: 665. ΙΒΣ Θεσσαλονίκης: 84. ΙΒΣ Λάρισας 12).

Στη χτεσινή σύσκεψη ξεκαθαρίστηκαν ακόμα δυο σημαντικά θέματα:

  • Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΙΒΣΑ, του ΙΒΣΘ και του ΙΒΣΛ θα μεταφερθούν και αυτοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε με την προσθήκη διάταξης στο νομοσχέδιο είτε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά την ψήφιση του νόμου.
  • Η περιβόητη αξιοποίηση της περιουσίας της υγείας και της πρόνοιας θα σημάνει το πούλημα της περιουσίας του ΠΙΚΠΑ. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείστηκε απ' την ηγεσία του υπουργείου σε απαντήσεις της στις ερωτήσεις των εργαζομένων.

Οπως είναι γνωστό, στο προσχέδιο για την πρόνοια (άρθρο 7) υπάρχει η πρόβλεψη για σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, για τη διαχείριση της "κινητής και ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ