Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για τη ζωή κόντρα σε κάθε ναρκο-υποταγή

Πραγματοποιήθηκε χτες η εναρκτήρια εκδήλωση της δίμηνης Πολιτιστικής Εξόρμησης της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά

Μήνυμα ζωής, μήνυμα αντίστασης σε όλους, όσοι θέλουν τη νεολαία "μαστουρωμένη", ανήμπορη να αντιδράσει στην επίθεση που γίνεται στα δικαιώματά της, έστειλε χτες το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ στην εναρκτήρια εκδήλωση της δίμηνης Πολιτιστικής Εξόρμησης ενάντια στα ναρκωτικά, στέλνοντας μήνυμα διεκδίκησης για μια διαφορετική, ανυπότακτη στάση ζωής κόντρα σε όλα τα ναρκωτικά.

Τις θέσεις και τις προτάσεις της Οργάνωσης παρουσίασε ο Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. "Το βασικό μήνυμα, είπε, που θέλουμε να στείλουμε στη νεολαία είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ στα ναρκωτικά και την παθητικότητα και ένα μεγάλο ΝΑΙ στην αγωνιστική ανυπότακτη στάση ζωής. Ενα μεγάλο ΟΧΙ στη φυγή, από μια πραγματικότητα που δεν αντέχεται και ένα μεγάλο ΠΑΡΩΝ στο συλλογικό αγώνα για την αλλαγή αυτής της πραγματικότητας". Αναφερόμενος στην εξάρτηση σαν κοινωνικό φαινόμενο, είπε ότι εμφανίζεται με την ανάπτυξη του καπιταλισμού και την αντανάκλαση που είχαν και έχουν οι δομές του στην ανθρώπινη προσωπικότητα και τόνισε: "Η τοξικομανία είναι το αποτέλεσμα της πλήρους αποξένωσης του ανθρώπου από τον εαυτό του, τον συνάνθρωπο, την κοινωνία. Είναι μια ακραία μορφή εκδήλωσης της "παρεκκλίνουσας" συμπεριφοράς μιας ολόκληρης κοινωνίας, στηριγμένης στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που επιβεβαιώνεται από την παράλληλη πορεία της εξάπλωσης των ναρκωτικών και του καπιταλισμού τα τελευταία 100 - 150 χρόνια. Ετσι, λοιπόν, είναι μύθος ότι η χρήση και η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες είναι μια ελεύθερη επιλογή. Οτι δηλαδή κάποιοι διαλέγουν αυτό το δρόμο συνειδητά".

Η ΚΝΕ τοποθετείται κατηγορηματικά από θέμα αρχής ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά δίχως διαχωρισμούς. "Τοποθετούμαστε ενάντια στην ιδεολογική ανοχή που προωθείται από διάφορους κύκλους και αναδείχνουμε τις βαθύτατες κοινωνικές και πολιτικές αιτίες, που τροφοδοτούν το πρόβλημα της ναρκομανίας", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά είναι στενά δεμένη με τον αγώνα κατά της συντηρητικής πολιτικής, που στερεί τα δικαιώματα της νεολαίας και τις ανάγκες τηςκαι ταυτόχρονα με τοναγώνα για μια κοινωνία που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει την ολόπλευρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ο αγώνας για το σοσιαλισμό είναι αγώνας ενάντια και στα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη το λαϊκό κίνημα, η νεολαία να διεκδικήσει λύσεις μακροπρόθεσμες, μέτρα που θα στοχεύουν στην πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη".

"Κανένας συμβιβασμός"

Ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ Βασίλης Μάνος είπε ότι τα ναρκωτικά είναι κοινωνικό φαινόμενο και οφείλεται στην κρίση της κοινωνίας. Κάλεσε όλους τους φορείς να αντισταθούν στη φιλοσοφία που λέει "δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Πρέπει να συμβιβαστούμε και να ζήσουμε με τα ναρκωτικά".

Ο Λεωνίδας Ριτζάκης,μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, επισήμανε την ανάγκη πρόληψης, ενώ η Κούλα Κυριακοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, επισήμανε την ανάγκη πολιτικής βούλησης, ενίσχυση των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, καθώς και των συμβουλευτικών σταθμών για νέους και γονείς.

Ο Ηλίας Μιχαλαρέας διδάκτωρ ψυχολογίας στο "18 Ανω" τόνισε ότι η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά είναι πάλη ενάντια στα αίτια που τα γεννούν, δηλαδή την ίδια την κοινωνία, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη συλλογικής δράσης ενός κοινωνικού μετώπου, καταλήγοντας ότι σημασία δεν έχει μόνο να γνωρίσεις τον κόσμο που ζεις, αλλά και να τον αλλάξεις.

Η Μάχη Λουκά μέλος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του ΕΠΛ Κορυδαλλού είπε ότι στα ναρκωτικά δεν καταφεύγουν μόνο οι περιθωριακοί, αλλά και όσοι θέλουν να ζήσουν έναν μυθικό κόσμο, εμπλουτισμένο με παραισθήσεις. "Δεν μπορούμε να μιλάμε για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά γιατί όλα οδηγούν στο θάνατο", τόνισε.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Περάματος Στ. Μιχαλακάκος,ο Γ. Παπαντωνίου μέλος της γραμματείας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", ο Γ. Σκαρπερός καλλιτέχνης, η Ελ. Παντελάκη νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά.

Παραβρέθηκαν ο Χαρ. Πουλόπουλος διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ο Νίκος Σοφιανός γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, η Λούλα Καρατζά υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών, οι Ν. Καρυπίδου και Δ. Δαμιανή από το ΕΣΥΝ, ο Ηρ. Γκότσης θεραπευτής στο "18 Ανω", η Ελ. Παπαδόπουλου υποψήφια Δήμαρχος Κερατσινίου και ο Χρ. Λαζαρίδης νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ