Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκχώρησε στον Κόκκαλη τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Εντονες  αντιδράσεις από τη «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας» και  τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων της περιοχής

Φαίνεται πως ο Β. Τράπαλης έχασε κάθε αίσθηση του μέτρου, ξεχνώντας ότι είναι ακόμα δήμαρχος Νίκαιας και όχι πλασιέ των συμφερόντων και της «κουλτούρας» της ΘΡΥΛΟΥ ΑΕ. Σε μια, τουλάχιστον προκλητική κίνηση, ο Β. Τράπαλης αποφάσισε - χωρίς καν να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο - να αναθέσει ουσιαστικά τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου στον επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη.

Σε σχετική πρόσκληση ο Δήμος φέρεται ως φιλοξενούμενος στο ίδιο του το σπίτι, αφού σ' αυτήν σημειώνεται: «Η ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας και τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου σας προσκαλούν στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνουν για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και των Ακαδημιών του Δήμου». Μάλιστα κάτω από την πρόσκληση φιγουράρουν φίρμες εταιριών, όπως οι «Ζήμενς», «Σιτροέν», «Σμιρνόφ» και άλλες.

Εντονα αντέδρασε στη συγκεκριμένη πρόσκληση - πρόκληση η δημοτική κίνηση «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας», σημειώνοντας, σε ανακοίνωσή της, πως «πίσω από τις υπογραφές του δημάρχου της πόλης μας και του επιχειρηματία, κ. Κόκκαλη επισφραγίζεται το "πολιτιστικό" και "παιδαγωγικό" όραμα της Δημοτικής Αρχής», όχι όμως και των κατοίκων της πόλης. «Αλλο μέλλον, άλλες παιδαγωγικές αντιλήψεις, άλλο πολιτισμό και άλλη συμμετοχή στην αθλητική άμιλλα θέλουμε για τα παιδιά μας», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας».

Σπόνσορες στα σχολεία;

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η παράταξη στην ανακοίνωσή της, με την εν λόγω ενέργεια «ο δήμος Νίκαιας γίνεται το όχημα για να μπουν οι ανώνυμες εταιρίες και οι σπόνσορες στα σχολεία». Ακόμα παραπέρα, τέτοιες προθέσεις και εκδηλώσεις είναι άκρως μεμπτές, όταν καμία σχέση δεν έχουν «με τις ζωντανές παραδόσεις μιας πόλης με μια πραγματικά πλούσια πολιτιστική και αγωνιστική διαδρομή», σημειώνει η «Δημοκρατική Ενότητα». Και υπογραμμίσει πως η συγκεκριμένη πρόκληση «είναι το επιστέγασμα της πρακτικής "Αρτος και Θεάματα" που κατοικεί στο δημαρχιακό μέγαρο της Νίκαιας».

Οπως μας πληροφορεί στη συνέχεια η παράταξη, η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε, όταν μόλις προχτές η διοίκηση του δήμου προχώρησε στη λήψη δανείου, ύψους 250 εκατομμυρίων δραχμών, για να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων και το δώρο των Χριστουγέννων. Να κλείσουν το δρόμο στους "χορηγούς", τους "σπόνσορες", στα κάθε είδους οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, στον τόσο ευαίσθητο χώρο των σχολείων, καλεί τους δημότες, ιδιαίτερα τους δασκάλους των παιδιών και τους γονείς τους, η «Δημοκρατική Ενότητα».

Αντιδρούν δάσκαλοι και γονείς

Με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας - Πειραιά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Νίκαιας, εκφράζουν την αγανάκτησή τους και καλούν το δήμαρχο, έστω και την τελευταία στιγμή να ματαιώσει την εκδήλωση.

«Φοβόμαστε ότι η συνδιοργάνωση από το δήμο μας με τη ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ μιας τέτοιας εκδήλωσης ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, βάζοντας προσωπικότητες - αμφιλεγόμενες από πολλούς - στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης μας», σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας - Πειραιά και συμπληρώνει πως «η συγκεκριμένη εκδήλωση μόνο πρότυπα προς μίμηση δε δίνει στους μαθητές».

«Η συνδιοργάνωση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά αλλά και φόβο για την πορεία που προδιαγράφουν για τα παιδιά μας τα μεγάλα οικονομικά κέντρα με τη συνδρομή και τη συμπαράσταση της πολιτικής εξουσίας», τονίζει ο Σύλλογος Γονέων. Και καλεί τους διευθυντές και δασκάλους των σχολείων να μη συμπράξουν σε μια εκδήλωση που όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με το αγαθό της παιδείας και της μόρφωσης, αλλά προσανατολίζει και σε πρότυπα προς αποφυγή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ