Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Προς σχηματισμό κυβέρνησης "ευρύτερης αποδοχής"

Προετοιμασίες του αμερικανικού παράγοντα, ενόψει νέας "πρωτοβουλίας" για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο Πρόεδρος Κληρίδης επέστειλε χτες με απεσταλμένο του, επιστολές στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και στον Αλέξη Γαλανό, με τις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν στην οικουμενική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αν δεν υπάρξει καθολική ανταπόκριση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Τα κόμματα πρέπει να απαντήσουν πριν από το τέλος αυτής της βδομάδας, αφού οι σημερινοί υπουργοί θα υποβάλουν τις παραιτήσεις την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθούν τα ονόματα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ανακοίνωσαν ήδη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε οικουμενική ή άλλη κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Το Εκτελεστικό Γραφείο της ΕΔΕΚ σε χτεσινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Β. Λυσσαρίδη συζήτησε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και τη συμμετοχή του σε οικουμενική ή σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Ακολούθησε αργά το βράδυ συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ το οποίο θα ενέκρινε την τελική απόφαση. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός παράγοντας δραστηριοποιείται έντονα, ενόψει της εκδήλωσης νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ για νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό. Μέσα στα πλαίσια της προοπτικής αυτής ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη όπου θα έχει προκαταρκτικές συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους συνεργάτες του.

Χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη με τον οποίο συζήτησε το θέμα της αναμενόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο ειδικός συντονιστής στο Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ ως προπομπός της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί την ερχόμενη βδομάδα και ο Βρετανός απεσταλμένος σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στην Τουρκία για συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ