Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανισότητες στην περιφερειακή πολιτική της ΕΕ

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την απορροφητικότητα των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων

Τις δυσλειτουργίες, τις ανισότητες και τις ανωμαλίες της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την απορροφητικότητα των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων.

Υπογραμμίζοντας από την αρχή της παρέμβασής του το γεγονός "ότι κάτι σάπιο υπάρχει στην περιφερειακή πολιτική της Κοινότητας όσον αφορά και τους χρηματοδοτικούς πόρους που διατίθενται γι' αυτήν", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "από τη μια πλευρά υπάρχουν οξύτατα πολλαπλά προβλήματα σε πολλές περιφέρειες και από την άλλη περίσσευμα αδιάθετο, αναπορρόφητο περίπου 25 - 26 δισ. ECU. Ιδού η ανωμαλία, ιδού το σάπιο!".

Ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε την άνιση κατανομή των κονδυλίων που διατίθενται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Ανακάλυψε η περιφερειακή πολιτική ότι η Γερμανία έγινε φτωχότερη από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, γι' αυτό παίρνει αύξηση 45% από τα κονδύλια, ενώ οι δύο αυτές φτωχότερες χώρες έχουν μείωση 17 μέχρι 20%, αντίστοιχα. Είναι απαράδεκτα αυτά και, εάν δε διορθωθούν, μην περιμένετε κάποιο βήμα προς την πλευρά της κοινοτικής συνοχής".

Επιπλέον επισήμανε ότι "πουθενά δεν αναφέρεται κάποια πρόταση σ' αυτήν την πολιτική για το μέλλον του αγροτικού κόσμου στα πλαίσια της Ατζέντας 2000, ενώ η Επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ σημειώνει ότι είναι λειψό το ενδιαφέρον για τις παραμεθόριες περιοχές".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι "επίσης μειωμένο ενδιαφέρον, περιφρόνηση υπάρχει για τις νησιωτικές περιοχές" και πρόσθεσε ότι "εδώ υπάρχει και εξαίρεση εξοργιστική, ήτοι νησιά του Αιγαίου δε μετέχουν στα λειτουργικά προγράμματα, σε θέματα που αφορούν τις μεταφορές, την ενέργεια, επικοινωνίες κλπ.".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ