Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:
- Για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και γενικότερα τα εθνικά θέματα, για τις τουρκικές προτάσεις Τζεμ, η ομιλήτρια τόνισε:
"Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι ένα πολύ εξωτερικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο διαμελισμού του Αιγαίου και το σχέδιο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας. Τι λείπουν τώρα; Λείπει ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν επισήμως και οι υπογραφές. Ο Σερίφης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα προσπαθεί να προχωρήσει η διαδικασία. Εδώ γίνονται και αψιμαχίες ανάμεσα στην ελληνική και στην τούρκικη κυβέρνηση και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, αλλά και για λόγους γοήτρου. Ποια θα φανεί ότι έχει κερδίσει τα περισσότερα, ενώ θα έχουν χαθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, θα έχουν χάσει και οι δύο λαοί. Η ποια θα χάσει τα λιγότερα.
Αυτή η φασαρία γίνεται. Βγαίνει ο καθένας και σου λέει, "να πάρω μία πρωτοβουλία", "να καταθέσω τις προτάσεις μου και να δω στο τελικό παζάρι να είμαι από πάνω. Να είμαι ο κερδισμένος". Αυτό γίνεται. Είναι σαν το διάλογο που κάνει η κυβέρνηση με τους αγρότες. Αμα ακούτε αναγγελίες πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα σε αυτά τα ζητήματα, να ξέρετε ότι είναι ένα βήμα για να αρθεί το σχέδιο και να γίνει πραγματικότητα. Για να πάψει να είναι σχέδιο, να είναι πραγματικότητα επίσημη.
Οι προτάσεις που κάνει ο κύριος Τζεμ, οπωσδήποτε είναι προτάσεις που εκφράζουν την τουρκική τακτική. Ούτε συζήτηση. Στην πραγματικότητα όμως, όπως φάνηκε και από την πρόταση του κ. Τζεμ, ξεκινάει με αφετηρία τη Συμφωνία της Μαδρίτης την οποία εμείς την είχαμε καταγγείλει. Αξιοποιεί τη Συμφωνία της Μαδρίτης η τουρκική κυβέρνηση, την αξιοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση, το αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε ποιο θα είναι. Με αυτή την έννοια, εμάς δε μας δελεάζουν ούτε μας αποπροσανατολίζουν τα "όχι" που λέει η ελληνική κυβέρνηση. Η δεν τρώγω λουκούμι ραχάτ, ή δεν τρώω το άλλο λουκούμι.
Το λουκούμι το έχει καταπιεί η κυβέρνηση και το έχει καταπιεί γιατί της είπαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι πρέπει να το καταπιεί. Δεν είναι ότι την έπεισε η τουρκική κυβέρνηση ή η τουρκική κυβέρνηση τη διπλοκλείδωσε και την κορόιδεψε. Το λουκούμι το έχει καταπιεί προ πολλού.
Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι να παραπέμπονται στη Χάγη θέματα που έχουν σχέση με τα σύνορα και με τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το θέμα της υφαλοκρηπίδας, βεβαίως, είναι θέμα. Βγαίνει ο κ. Πάγκαλος και λέει "όλα στη Χάγη". Μετά βγαίνει και λέει μόνο η υφαλοκρηπίδα στη Χάγη. Ξέρετε, κάθε μέρα το ίδιο εμπόρευμα πουλιέται με διαφορετικό περιτύλιγμα.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ και το ξεπούλημα της εταιρίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρατήρησε:
"Η "Ολυμπιακή", είναι γνωστό, για διάφορους λόγους - δε χρειάζεται να τους εκθέσω εδώ - αποτελεί τον αδύνατο κρίκο των ΔΕΚΟ. Γι' αυτό και η κυβέρνηση ξετυλίγει την αλυσίδα, με κρίκο την "Ολυμπιακή", του πιο ουσιαστικού και ανοιχτού ξεπουλήματος. Την έχει δυσφημίσει με τόνους λάσπης, θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει πιο αποδεκτό από το λαό.
Εμείς, τι βλέπουμε; Δε λέω ότι θα καταργηθεί πλήρως η "Ολυμπιακή". Θα πηγαίνει στις άγονες γραμμές, εκεί που δεν έχει πολύ κέρδος. Πάντως, εάν δε βάλουμε φραγμό σ' αυτή την κατάσταση, τότε, όταν θα εγκαινιαστεί το αεροδρόμιο των Σπάτων, στα εγκαίνια θα είναι η LUFTHANSA και δε θα είναι η "Ολυμπιακή". Αμφιβάλλω αν θα έχει μετεγκατασταθεί, αμφιβάλλω.
Εμαθα ότι σκοπεύει η κυβέρνηση να διαθέσει ένα μέρος της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού για να χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική εταιρία. Σαν παλιοσίδερα θα το πουλήσουν. Βεβαίως ξέρω ότι ετοιμάζεται ένας αγώνας, για να μείνει αυτή η γη στο λαό όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Αθήνας.
Αναφερόμενη στις απειλές των ΗΠΑ για επίθεση στο ΙΡΑΚ, αλλά και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ελληνικών κομμάτων σχετικά με το θέμα αυτό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα υπογραμμίσει:
"Η πρώτη λέξη που μου έρχεται τώρα στο μυαλό, ίσως δεν είναι και πολύ κομψή για συνεντεύξεις. Είναι η γνωστή νερόβραστη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι "ναι, επιθυμούμε με πολιτικά μέσα να επιλύονται τα ζητήματα και όχι με στρατιωτικά".
Εν τω μεταξύ, έγινε μακελειό στα Βαλκάνια, αν και υπήρχαν επιθυμίες για πολιτικά μέσα. Ετοιμάζεται ένα μακελειό στο Ιράκ, πάλι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση. Αυτό θέλουμε εμείς από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν έχει τα κότσια και δε θέλει να το κάνει. Και τα άλλα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν. Δεν έχω ακούσει τίποτα, εκτός από το περί διαλόγων και πολιτικών μέσων. Γι' αυτό λέω είναι νερόβραστα πράγματα. Να, τι χρειάζεται. Με ποιο δικαίωμα οι ΗΠΑ θα κάνουν επέμβαση σε μια χώρα; Οποια χώρα να είναι αυτή. Εμείς ξέρουμε γιατί κάνουν την επέμβαση οι ΗΠΑ. Θέλουν να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους, είναι τα πετρέλαια, φοβούνται μην τους πάρει τη δόξα και καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αναπτύξει επιρροή. Θέλουν να προειδοποιήσουν τους λαούς να μην σηκώνουν κεφάλι, διότι έρχεται ο σερίφης, ο γκάνγκστερ και θα τους "κοπανάει".
Με ποιο δικαίωμα οι ΗΠΑ, η χώρα η οποία έχει τα περισσότερα επικίνδυνα όπλα, που τα έχει σπείρει σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, έρχονται να ελέγξουν πόσα όπλα έχει η μία ή η άλλη χώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς είμαστε υπερασπιστές του Σαντάμ Χουσεϊν. Οπως ξέρετε, εκεί οι κομμουνιστές με αίμα πληρώνουν τον αγώνα τους. Να σας πω και κάτι άλλο. Οι ΗΠΑ δε θέλουν να φύγει ο Σαντάμ. Το λαό θέλουν να γονατίσουν. Τον Σαντάμ Χουσεϊν εκεί τον θέλουν, τους βολεύει. Εμείς θέλαμε αυτό από την ελληνική κυβέρνηση. Να πουν, στοπ κύριοι, όχι.
Χρειάζεται τοποθέτηση ότι δε θα χρησιμοποιηθούν βάσεις στην Ελλάδα. 15 φορές έγιναν ανεφοδιασμοί στη βάση της Σούδας. Και βέβαια η βάση της Σούδας, ο Αραξος ή και το Ακτιο θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας και όταν εμείς θελήσουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Δε λένε κουβέντα. Αυτό πρέπει να πουν τα άλλα κόμματα.
Με την ευκαιρία, διάβασα σήμερα στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, και χαιρετίζω αυτή την πλατιά κίνηση που έγινε στην Κρήτη μ' αυτό το θέμα. Οχι στη χρησιμοποίηση της Σούδας. Οχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Τέτοιες πρωτοβουλίες και συσπειρώσεις χρειάζονται. Ολα τα άλλα, το θυμωμένο ύφος της αντιπολίτευσης ή των στελεχών που τα βάζουν με την κυβέρνηση, δε χρειάζεται. Χρειάζονται πράξεις και τοποθετήσεις εκεί που πονάει το πρόβλημα. Οχι γενικότητες και θυμωμένο ύφος".