Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
55 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ - 80 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Οι λαοί θα ορθωθούν και πάλι

Διακήρυξη της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) τιμά φέτος την 55η επέτειο της ίδρυσης της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ), της κορυφαίας κατάκτησης των νέων της χιτλεροφασιστικής κατοχής, που καταγράφηκε στην ιστορία με χρυσά γράμματα σαν θρύλος.

Με την ευκαιρία αυτή απευθύνει θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό στην αδάμαστη ελληνική νεολαία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού αγώνα του λαού μας, για μια αληθινά λεύτερη και ανεξάρτητη πατρίδα, για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας.

Απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας συνεχιστή των αγώνων της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, που φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια της.

Η ίδρυση της ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη 1943, στα μαύρα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής στάθηκε ορόσημο για την ελληνική νεολαία.

Η θρυλική ΕΠΟΝ, κληρονόμος των ηρωικών αγώνων και των υψηλών ιδανικών της κομμουνιστικής νεολαίας της ΟΚΝΕ, έγραψε τις δικές της σελίδες στην ένδοξη ΕΑΜική εποποιία, ένωσε εκατοντάδες χιλιάδες νέους και παιδιά κάτω από τη σημαία της, με τα ίδια ιδανικά. Οδήγησε τους νέους στον αγώνα, ενάντια στο θάνατο από την πείνα, ενάντια στη διαφθορά και την υποταγή, στον αγώνα για τη μόρφωση, τον πολιτισμό, για την απελευθέρωση της πατρίδας και το άνοιγμα του δρόμου για το σοσιαλισμό.

Κάτω από τη σημαία της ΕΠΟΝ και μέσα στους σκληρούς αγώνες, διαπλάθονταν καινούργιοι άνθρωποι, αναδείχνονταν ηρωικές μορφές.

Στο Πάνθεον των ηρώων και μαρτύρων της εργατικής τάξης του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ, λάμπουν οι τιμημένες μορφές που γαλουχήθηκαν με τα οράματα της ΕΠΟΝ. Και δεν είναι λίγες. Ενα μαρτυρολόγιο χωρίς τελειωμό.

Τα 55 χρόνια της ΕΠΟΝ συμπίπτουν φέτος με τον πανελλήνιο γιορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του οργανωτή, καθοδηγητή, του συνεπούς και αταλάντευτου αγωνιστή και υπερασπιστή των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, της νέας γενιάς και όλων των εργαζομένων.

Σε όλη την 80χρονη πορεία του το ΚΚΕ, πιστό στη μαρξιστικο-λενινιστική θεωρία, οργάνωνε και βρισκόταν πάντα, στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το ψωμί, τη δουλιά, τη λευτεριά και την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την ειρήνη και τη φιλία με όλους τους λαούς.

Σε αυτούς τους αγώνες το κόμμα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος κατέγραψε αθάνατες σελίδες ηρωισμού και δόξας, με κορυφαίο επίτευγμα το έπος της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στους χιτλεροφασίστες κατακτητές και τον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ ενάντια στους Αγγλο-αμερικάνους ιμπεριαλιστές και την εγχώρια αντίδραση.

Η ΠΕΑΦΕ τιμά και συμμετέχει στο γιορτασμό των 80 χρόνων του ΚΚΕ ενώνοντας τις δυνάμεις της κάτω από το κόκκινο λάβαρο, στον αγώνα όλων των εργαζομένων κατά της πολιτικής της λιτότητας και του αυταρχισμού, της υποτέλειας και του ραγιαδισμού της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της. Κατά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, για το άνοιγμα του δρόμου των πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων στην προοπτική του σοσιαλισμού, της μοναδικής νομοτελειακής και ριζικής διεξόδου από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Η ΠΕΑΦΕ τιμά και γιορτάζει τα 55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, απαιτώντας από την πολιτεία:

  • Να περάσουν οι αγώνες και τα ιδανικά της ΕΠΟΝίτικης Γενιάς στα σχολεία και στο στρατό.
  • Να καταγραφεί στα σχολικά βιβλία το Επος της Εθνικής μας Αντίστασης. Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ με τα ηρωικά τους κατορθώματα για την πατρίδα και το λαό.
  • Να ικανοποιηθεί, επιτέλους, το αίτημα των Αντιστασιακών Οργανώσεων για ανέγερση μνημείων στους τόπους θυσίας.
  • Να ανεγερθεί το Κεντρικό Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα.

Η ΠΕΑΦΕ υποστηρίζει τους αγώνες των αγροτών, των μαθητών και σπουδαστών, των εκπαιδευτικών, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων, των ναυτικών, όλων των εργαζομένων που παλεύουν για την υπεράσπιση των κεκτημένων με αγώνες, θυσίες και αίμα δημοκρατικών συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Η ΠΕΑΦΕ τιμώντας τα 55 χρόνια της ΕΠΟΝ και τα 30 χρόνια της ΚΝΕ, διακηρύττει την πίστη της ότι, παρά την ανακοπή στην πορεία της προόδου που πέτυχε ο συνασπισμός των κεφαλαιοκρατών με τους τους πληρωμένους προδότες τους, οι λαοί με τα κόμματά τους θα ορθωθούν και πάλι βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στην πορεία της ανθρωπότητας.

Τα ιδανικά του κομμουνισμού, της Εθνικής Αντίστασης, ήταν και παραμένουν ζωντανά.

Ζήτω τα 55 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ.

Ζήτω τα 80 χρόνια του ηρωικού ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ