Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις

- Η υπουργός Αιγαίου δήλωσε ότι δε χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί κεντρικά το σχέδιο "Ξενοκράτης", γιατί λειτούργησε ικανοποιητικά η κινητοποίηση σε επίπεδο νομαρχίας. Εσείς πώς σχολιάζετε αυτές τις δηλώσεις;

- Εμείς εκτιμάμε ότι οι ζημιές ήταν τέτοιες που οι αρμόδιοι έπρεπε να πάρουν άμεσα μέτρα, ώστε να αποκατασταθούν, πράγμα όμως που δεν έγινε. Χτες μάλιστα, τρεις ημέρες μετά την καταστροφή, το χωριό Μόρια, το οποίο επλήγη από την πλημμύρα, έμεινε χωρίς νερό γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να βρει ένα βυτιοφόρο για να μεταφέρει νερό στους κατοίκους.

Αρα αυτά που ισχυρίζεται η κ. Παπαζώη δεν εφαρμόζονται στην πράξη και οι δηλώσεις του νομάρχη δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθεια απόκρυψης των ευθυνών της κυβέρνησης, της νομαρχίας και των δήμων. Ο,τι έγινε, έγινε από τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και όχι από τα πρόσθετα μέτρα.

- Ποιος έχει άμεσα την ευθύνη για τις καταστροφές και τα ανθρώπινα θύματα;

- Εμείς, σαν ΚΚΕ, από τις βροχές του 1996, οι οποίες μάλιστα ήταν πολύ μικρότερες, είχαμε θέσει το θέμα και στη Βουλή και ζητούσαμε να ληφθούν μέτρα. Το ότι δεν είχαν πάρει μέτρα δείχνει ότι τουλάχιστον ηθικοί αυτουργοί για τις καταστροφές είναι η κυβέρνηση, η νομαρχία και ο δήμαρχος. Επιπλέον ορισμένα μέτρα που δεν πάρθηκαν βαρύνουν κυρίως τις πλάτες του νομάρχη και των δημάρχων, γιατί το κόστος τους ήταν μικρό και μπορούσαν να έχουν κάνει τις αναγκαίες επεμβάσεις, όπως η απόφραξη του ποταμού της Λαγκάδας που έχει να καθαριστεί από το 1985, το καθάρισμα των αυλακιών στις παρυφές των δρόμων που έχουν επικαλύψει ιδιώτες, χωρίς όμως κανείς αρμόδιος να αντιδράσει.

Επιπλέον στη θέση του γκρεμού της Λαγκάδας επανειλημμένα έχουν γίνει θανατηφόρα δυστυχήματα και παρά την ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση του δρόμου (στενός, κατηφόρα, στροφή και κάτω γκρεμός) δεν υπάρχουν ούτε καν προστατευτικές μπάρες. Επομένως, φαίνονται άμεσα οι ηθικοί αυτουργοί που δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση, τη νομαρχία και το δήμαρχο.

- Ποια ήταν η στάση του ΚΚΕ απέναντι στο λαό που επλήγη από την αδιαφορία των υπευθύνων;

- Η ΝΕ του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε μαζί με τα στελέχη και τα μέλη της κοντά στους πληγέντες, βοηθώντας να σώσουν την περιουσία τους και εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή της. Από την επόμενη μάλιστα μέρα μαζί με το βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα επισκεφτήκαμε τα χωριά που επλήγησαν και βρεθήκαμε κοντά στους πληγέντες.

Η ΝΕ, με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες για την εγκληματική τους αδιαφορία, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις που είχαμε απευθύνει σαν ΚΚΕ. Παράλληλα απαιτεί να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθεί άμεσα ο λαός που επλήγη. Καλεί επίσης το λεσβιακό λαό να απαιτήσει με τον αγώνα του να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα, να καταθέσει μηνήσεις απέναντι στους ηθικούς αυτουργούς και τους πληγέντες να διεκδικήσουν πραγματικές αποζημιώσεις. Σαν να μην έφτανε η μέχρι τώρα αδιαφορία της κυβέρνησης, η καταγραφή σήμερα των ζημιών είναι μια νέα φορολόγηση των πληγέντων, αφού η παράδοση και μόνο της αίτησης αποζημίωσης κοστίζει 6 χιλιάδες δραχμές και η αποζημίωση δεν είναι παρά δάνειο με πανωτόκια.

Ρ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ