Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΔΡΟΥΣΑ
Τσιμέντο να γίνει

Τσιμέντο να γίνουν και οι βραχονησίδες; Οταν μία από αυτές βρίσκεται κοντά στη Βούλα, τότε η απάντηση είναι καταφατική.

Το νησάκι Υδρούσα (Κατραμονήσι) τους τελευταίους μήνες "αξιοποιείται", αφού σε τμήμα του έχουν κατασκευαστεί εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει χώρος... ψυχαγωγίας ο οποίος θα επικοινωνεί με πλοιάριο με τη στεριά, όπου βρίσκεται το κέντρο διασκέδασης "Λα Πλάγια". Επίσης θα πρέπει γι' αυτό να κατασκευαστεί η απαραίτητη υποδομή (προβλήτα).

Η περιοχή είναι εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά αυτό δε φαίνεται να πτοεί κανέναν αρμόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Αύγουστο η Πολεοδομία Βούλας είχε εκδώσει εντολή κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών που όμως δεν υλοποιήθηκε. Με νέο έγγραφό της (263) που εκδόθηκε στις 17 Σεπτέμβρη καταγράφει τον αριθμό των κατασκευών, που είναι: "επικάλυψη της πέργκολας που αναφέρεται στην 257/8/7/97 έκθεση αυτοψίας με σανίδες, επιφάνειας 112 τετραγωνικών μέτρων, πέργκολα ξύλινη, διαμόρφωση παραπήγματος που αναφέρεται στην 257/8/7/97 έκθεση αυτοψίας σε WC επιφάνειας 18,40 τμ, κλειστό κιόσκι ξύλινο με επικάλυψη σανίδων συνολικής επιφάνειας 36,00 τμ, στρογγυλό κιόσκι με επικάλυψη σανίδων επιφάνειας 10,00 τμ, πέργκολα ξύλινη".

Η πολεοδομία διαπιστώνει επέκταση των έργων, αλλά πέραν τούτου ουδέν... Φυσικά κι αυτή τη φορά δεν αναμένεται να δραστηριοποιηθεί. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέχεται την κατάσταση, αφού με την υποστήριξη του δημάρχου θέλει να αλλάξει τον οικιστικό χαρακτήρα της Βούλας και από περιοχή αμιγούς κατοικίας να τη μετατρέψει σε ζώνη για κάθε είδους εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Αλλά και ο ΕΟΤ σχεδίαζε να ξεπουλήσει τη Β' πλαζ και να τη μετατρέψει σε χώρο νυχτερινής και ημερήσιας διασκέδασης με τσιμεντένιες και μεταλλικές εγκαταστάσεις, καταστρέφοντας το όμορφο περιβάλλον της. Μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Στο έγγραφο της Πολεοδομίας αναφέρεται ότι: "επίσης σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 23 του Ν. 2300/95 αντί ένστασης στην ίδια προθεσμία μπορεί να υποβληθεί αίτηση με υπολογισμό του ύψους των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης κατά τα ισχύοντα και υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα την έκθεση αυτή και τις τυχόν διορθώσεις που θα κάνει η υπηρεσία, όσον αφορά στο ύψος των προστίμων, ώστε να τύχει μείωσης αυτών κατά 30%".

Δηλαδή ο επιχειρηματίας που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση της περιοχής, θα μπορεί να πληρώνει τα πρόστιμα και το μαγαζί του (αναψυκτήριο - εστιατόριο) θα συνεχίσει να λειτουργεί στην ουσία ανενόχλητα. Αλλωστε τα εκατομμύρια που "βγάζει" ένα τέτοιο μαγαζί δεν είναι τίποτα μπροστά στο πρόστιμο της Πολεοδομίας. Θα του γίνει, μάλιστα, και έκπτωση. Ετσι μετά από δυο - τρία χρόνια η παρουσία του μαγαζιού θα γίνει νόμιμη και έπεται συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ενοικιαζόμενων δωματίων. Ιδιοκτήτης του μικρού νησιού φέρεται ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΕΡΕ Σ. Αλλαμανής, ενώ ενοικιαστής του χώρου φέρεται ο Κ. Σελίμης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης της βραχονησίδας έχει παραχωρήσει προς τους ανεψιούς του επιφάνεια περίπου πέντε στρεμμάτων για εκμετάλλευση, ενώ εκείνοι έχουν αποκτήσει από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής άδεια για κινητή καντίνα.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ