"Στον αέρα" κινδυνεύει να τιναχτεί συνολικά η κατασκευή του μετρό της Αθήνας, καθώς ήδη εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθούν οι δύο "μετροπόντικες" και να συνεχιστεί η διάνοιξη της σήραγγας με άλλες μεθόδους, με άγνωστο βέβαια χρονοδιάγραμμα και ακόμη πιο άγνωστο επιπρόσθετο κόστος. Ολα αυτά αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία έγιναν οι οποιεσδήποτε μελέτες για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου στην καρδιά της πρωτεύουσας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο έγινε στη συνέχεια η επιλογή της μεθόδου διάνοιξης των σηράγγων με τα δύο ΤΒΜ ("μετροπόντικες"), που, ας σημειωθεί, έχουν κοστίσει 12 δισ. δρχ. Από τα δύο αυτά μηχανήματα, το μεν ένα έκανε τρία χρόνια για να φτάσει από το σταθμό Λαρίσης στην Ομόνοια και να αντιμετωπίσει πλέον τεράστια προβλήματα στην οδό Πανεπιστημίου, το δε δεύτερο έχει βαλτώσει στο Σύνταγμα και ήδη αποσυναρμολογείται. Επειδή λοιπόν τα ίδια προβλήματα της σαθρότητας του υπεδάφους αναμένεται να αντιμετωπιστούν και κατά τη διαδρομή Σύνταγμα - Δάφνη, πολλοί εισηγούνται την αλλαγή της μεθόδου διάνοιξης των σηράγγων. Ολα αυτά τα προβλήματα βέβαια δεν παύουν να τα εκμεταλλεύονται οι εργολάβοι, οι οποίοι ζητούν συνέχεια όλο και περισσότερα "πανωπροίκια" δισ. δρχ. προφασιζόμενοι απρόβλεπτες και πρόσθετες εργασίες.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που μιλούν πλέον για "σικέ" παιχνίδι μεταξύ κυβέρνησης και εργολάβων, επισημαίνοντας ότι μετά την έκταση που λαμβάνουν τα τελευταία γεγονότα δίνεται στην κυβέρνηση η ευκαιρία να ξαναμοιράσει το "μεγάλο φαγοπότι" είτε επαναδημοπρατώντας το έργο, είτε υπογράφοντας μια νέα σκανδαλώδη συμπληρωματική σύμβαση με τους ίδιους εργολάβους...
Παράλληλα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην οδό Πανεπιστημίου, σημαντικά ερωτηματικά ανακύπτουν για την ασφάλεια του έργου, αλλά και για τις ευθύνες της "Αττικό Μετρό ΑΕ", της εταιρίας που διαχειρίζεται το έργο για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, η οποία - αν και η σαθρότητα του εδάφους ήταν γνωστή - δεν υποχρέωσε τους εργολάβους να πάρουν εκ των προτέρων όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σταθεροποίησής του (τσιμεντενέσεις, υποστυλώματα, αλλαγή του τρόπου διάνοιξης της σήραγγας κλπ.). Τα ίδια ερωτηματικά ισχύουν και για τον ακριβοπληρωμένο σύμβουλο, την αμερικανική "Μπέχτελ", η οποία όπως φαίνεται "αγρόν αγοράζει"...
Ενισχυτικές από την άποψη αυτή είναι και οι καταγγελίες που έκανε στην εφημερίδα "Απογευματινή" ο ακαδημαϊκός και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Π. Θεοχάρης, ότι έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ρωγμές στο κτίριο της Ακαδημίας εξαιτίας των έργων του μετρό. Οπως αναφέρει ο ίδιος, λόγω των παλιών πηγαδιών, αλλά και της άντλησης των υπόγειων υδάτων για την προώθηση των έργων, "έχει διαταραχτεί ο ορίζοντας από το Λυκαβηττό και κάτω. Κατά συνέπεια, όλα τα σπίτια που βρίσκονται από το Λυκαβηττό και κάτω γέρνουν ή κινδυνεύουν να γείρουν, όπως η Ακαδημία".
Νέα αναστάτωση στο μεταξύ σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι της επταώροφης πολυκατοικίας που βρίσκεται στη γωνία Χ. Τρικούπη και Πανεπιστημίου εγκατέλειψαν το κτίριο με δική τους πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάστηκε ρωγμή στον εξωτερικό τοίχο. Κάποιοι μάλιστα υποστήριζαν ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει πάρει κλίση 6 χιλιοστών. Ωστόσο ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό ΑΕ" διέψευσε το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι η ρωγμή αυτή είχε διαπιστωθεί πριν την έναρξη των εργασιών του μετρό. Οι κάτοικοι ωστόσο της περιοχής ανησύχησαν ακόμη περισσότερο, καθώς παρουσιάστηκε νέα καθίζηση στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, το οποίο έκλεισε, ενώ οι υπεύθυνοι του εργοταξίου ειδοποίησαν και δεύτερο ιδιοκτήτη περιπτέρου να διακόψει τη λειτουργία του. Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετοί καταστηματάρχες, τα μαγαζιά των οποίων βρίσκονται αποκλεισμένα, έχουν ξεκινήσει νομική διαδικασία για τη διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών.