Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυταρχικός κατήφορος σε εξέλιξη

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη αστυνομικού, που παρακολουθούσε με πολιτικά σύσκεψη της ΕΣΑΚ

Το σοβαρότατο θέμα που έχει προκύψει μετά τη σύλληψη επ' αυτοφώρω αστυνομικού, που "διατεταγμένα" παρακολουθούσε συνδικαλιστική σύσκεψη της ΕΣΑΚ, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης,με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και απευθύνεται στον πρωθυπουργό.

Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής: "Το γεγονός της παρακολούθησης σύσκεψης της ΕΣΑΚ από αστυνομικό όργανο με πολιτικά θέτει σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας. Δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, γιατί παρόμοια συνέβησαν πρόσφατα και σε άλλες συνδικαλιστικές εκδηλώσεις (της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, της Ομοσπονδίας Λογιστών και Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας), αλλά και γιατί είναι σε εξέλιξη μια αυταρχική και αντιδημοκρατική πρακτική απέναντι στο αγροτικό και γενικότερο συνδικαλιστικό κίνημα. Γίνεται, μάλιστα, συστηματική προσπάθεια εθισμού της κοινής γνώμης στην αστυνομοκρατία. Πρόσφατη είναι η παραδοχή του κ. υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι ήταν αστυνομικοί αυτοί που προκάλεσαν το τρομοκρατικό επεισόδιο ελέγχου επιβατών του ΗΣΑΠ στο σταθμό της Πλατείας Βικτωρίας.

Γνωρίζουμε ότι έχουν δρομολογηθεί από το ΠΑΣΟΚ μηχανισμοί παρακολούθησης, πίεσης και εξαγοράς, που συνεργάζονται κατά περίπτωση και με ορισμένους κρίκους κρατικών μηχανισμών. Σύμφωνα μάλιστα με βάσιμες πληροφορίες, στους μηχανισμούς ασφάλειας κυκλοφορούν οδηγίες για την ανάγκη ετοιμότητας των διαφόρων υπηρεσιών καταστολής, επειδή το ΚΚΕ ετοιμάζει τη δημιουργία "εστιών κρίσης".

Και, βέβαια, δεν μπορεί να κατευνάσει τη δικαιολογημένη ανησυχία της κοινής γνώμης η φραστική καταδίκη φαινομένων παρακολούθησης, δημιουργίας και λειτουργίας μηχανισμών κτλ., η υποβάθμιση και η συσκότισή τους που επιχειρείται. Εξάλλου, για το ΚΚΕ το ζήτημα των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:

Εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ουσιαστική και πλήρη αποκάλυψη του συγκεκριμένου και απαράδεκτου φαινομένου παρακολούθησης συνδικαλιστικής εκδήλωσης.

Εάν θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να ξηλωθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που στρέφονται εναντίον όλων των πολιτών και ιδιαίτερα όσων αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική.

Εάν, τέλος, θα σταματήσει αυτός ο αυταρχικός κατήφορος που εκδηλώνεται πρώτα και κύρια με την ποινικοποίηση των αγροτικών και γενικότερα των συνδικαλιστικών αγώνων".

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Τοπική Επιτροπή Λάρισας της ΕΣΑΚ καταγγέλθηκε η "διατεταγμένη" παρουσία αστυνομικού σε σύσκεψη της ΕΣΑΚ στην Αθήνα. Αναφέρθηκαν ανάλογα περιστατικά που συνέβησαν κατά το παρελθόν και στη Λάρισα και επισημάνθηκε ότι αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας και καθοδηγούνται και εκτρέφονται από την "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων - Θυμάτων 1944 - 1967,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη "με άνωθεν εντολή" παρακολούθηση από αστυνομικό με πολιτική περιβολή συνδικαλιστικής σύσκεψης της ΕΣΑΚ. "Η πράξη αυτή - τονίζει - θυμίζει προσπάθεια αναβίωσης καταδικασμένων στο παρελθόν μεθοδεύσεων, που καταπατούν στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και βρίσκει αποφασιστικά αντιμέτωπους όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του "Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας"".

Επίσης ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ,με ανακοίνωσή του, επισημαίνει: "Η ενέργεια αυτή θυμίζει άλλες εποχές αστυνομικού κράτους και πολιτικών ανωμαλιών που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Ζητάμε απ' την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις απαράδεκτες αυτές μεθόδους και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτείται ξεκάθαρη απάντηση από τον πρωθυπουργό(2002-05-17 00:00:00.0)
Μηχανισμοί κατά του λαϊκού κινήματος(2002-05-02 00:00:00.0)
Το "Συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας επί το έργον!(1997-10-09 00:00:00.0)
Αναζητούν τις... ευθύνες(1997-10-09 00:00:00.0)
Κυβέρνηση νομιμοποίησης του χαφιεδισμού!(1997-10-04 00:00:00.0)
Η αυτογελοιοποίηση(1997-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ