Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μισή "αλυσίδα επιβίωσης"

Τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι τα μισά από αυτά που χρειάζεται η Ελλάδα

Μόνο τα μισά κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - απ' όσα χρειάζονται - υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από μελέτη του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) ενόψει του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας, που θα γίνει στην Αθήνα (9 - 12 Οκτώβρη 1997). Βέβαια, σε σχέση με το 1984 - όταν άρχισε να λειτουργεί η ΕΕΕΘ - τα κρεβάτια των ΜΕΘ τριπλασιάστηκαν - από 90 έγιναν 300. Ομως και πάλι δεν αρκούν, καθώς ενώ υπάρχουν 300 το ίδιο το υπουργείο Υγείας - σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη της ΕΕΕΘ - αξιολογεί ότι θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλα 300 κρεβάτια.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη, χρειάζονται 700 νοσηλεύτριες για να λειτουργήσουν άλλα 60 έτοιμα - ήδη - κρεβάτια. Η κατάσταση που είχε παρουσιαστεί δηλαδή πριν ένα χρόνο επαναλαμβάνεται: Τότε η ΕΕΕΘ είχε ανακοινώσει (30.5.1996) ότι λόγω της έλλειψης 600 ειδικευμένων νοσηλευτριών δε λειτουργούσαν 67 έτοιμα "κλειστά" κρεβάτια - ενώ λειτουργούσαν ήδη 230 κρεβάτια ΜΕΘ. Οι προσλήψεις νοσηλευτριών, με ή χωρίς το νόμο Πεπονή, είναι εθνική ανάγκη, τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Αν, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, δίπλα στις ΜΕΘ οργανωθούν και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για την αντιμετώπιση των ασθενών που εξέρχονται απ' τις ΜΕΘ, αλλά δεν μπορούν ακόμα να σταλούν, χωρίς κίνδυνο, στα κοινά νοσηλευτικά τμήματα, τότε κάθε νοσοκομείο, με μικρό κόστος, θα κερδίσει ταχύτερη διακίνηση κατά 20 - 40% των ασθενών ΜΕΘ με ασυγκρίτως μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι σήμερα.

"Το φιλάσθενο μέχρι σήμερα σύστημα επείγουσας και εντατικής ιατρικής στην Ελλάδα, σφυρηλατεί με τις ΜΕΘ ισχυρούς κρίκους στην αλυσίδα επιβίωσης", επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Πλην όμως αποκαλύφθηκε - και μάλιστα με την κρατική βούλα - ότι είναι καλυμμένη μόνο κατά 50% όσον αφορά την υποδομή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ