Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η θυσία ζητάει δικαίωση

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκατοντάδες εκτελεσμένους στο λόφο Μεζούρλο της Λάρισας

Εκεί, στο λόφο Μεζούρλο της Λάρισας - στον τόπο εκτέλεσης εκατοντάδων αγωνιστών του ΔΣΕ, που έχει χαρακτηριστεί "Κρανίου Τόπος" - συγγενείς των εκτελεσμένων, αντιστασιακοί από τη Θεσσαλία κι άλλες περιοχές της χώρας και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, τίμησαν, την Κυριακή, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, τη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων, από όπλα ελληνικά, που όπλισαν οι ξένοι "φίλοι" της Ελλάδας.

Μια εκδήλωση, στην οποία οι θύμησες φέρνουν συνεχώς τα δάκρυα στα μάτια, το αίσθημα της αδικίας πνίγει το λαιμό και η συνειδητοποίηση του μεγέθους της θυσίας απαιτεί τη δικαίωσή της. Η επιχείρηση λησμονιάς του έπους της Εθνικής Αντίστασης και του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας ή και η ιδιοποίησή τους από κάποιους βολεμένους στην εξουσία πρώην αγωνιστών, προκαλεί οργή και αγανάκτηση.

Η εκδήλωση αρχίζει με μνημόσυνο που τελεί ο παπα - Αλέξανδρος Τσίρκας,πρόεδρος της Ιεράς Επιμελητείας Κληρικών κι ακολουθεί το καλωσόρισμα στους συγκεντρωμένους από τον Ν. Νταμπίκη,μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ. Αμέσως μετά, ρίγη ενθουσιασμού στο άκουσμα των τραγουδιών του αγώνα από τη χορωδία αντιστασιακών. Τα ρίγη μετατρέπονται σε συγκίνηση, όταν η Ελευθερία Παπαγαρυφάλλου,αδελφή του εκτελεσμένου Γιάννη Παπαγαρυφάλλου,απαγγέλλει ποίημά της, με τίτλο "Μεζούρλο":

"Σε τούτο τον τόπο/

τον γεμάτο από θύμησες πικρές/

ήρθαμε βουβοί προσκυνητές, /

ν' αφουγκραστούμε/

τις ανάσες σας τις στερνές.

Σε τούτο τον τόπο/

σε ταραγμένες, ζοφερές εποχές/

πόσες, στ' αλήθεια, χαραυγές/

θανατηφόρες βολές/

τρυπούσαν ανυπότακτες ψυχές.

Τούτο το απέριττο μνημείο/

στήθηκε να τιμήσει εσάς/

εσάς τους λεβέντες της πάλης/

και της προσφοράς.

Το μνημείο αυτό/

ας γίνει γέφυρα

του σήμερα και του χτες/

και με μνήμες ζωντανές/

να προχωράμε/

για μέρες δημιουργικές.

***

Κεντρικός ομιλητής ο Γ. Φιλιππίδης,πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, αναφέρεται στο ιστορικό των εκτελέσεων. "Το έκτακτο Στρατοδικείο Λάρισας - σημειώνει - δεν προφταίνει να συνεδριάζει. Τα εκτελεστικά αποσπάσματα, εδώ στο Μεζούρλο, πηγαινοέρχονται σαν σε καθημερινή άσκηση και τουφεκίζουν ζωντανούς στόχους, τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Τώρα πια δεν τηρούνται ούτε και οι τύποι. Δεν παρίσταται στις εκτελέσεις εκπρόσωπος της Δημαρχίας, ούτε και της Εκκλησίας". Και θυμίζει ένα θαρρετό αστείο, λίγο πριν την εκτέλεση, του Νίκου Μπαλαλά - Μποντέκου,ταξίαρχου του ΔΣΕ, προς τον Γιώργο Παπαδημητρίου - Βύρωνα,ο οποίος έσπασε το ρεκόρ, αφού είχε καταδικαστεί 31 φορές σε θάνατο: "Ε, ρε Βύρων, μ' έφαγες. Ταγματάρχης εσύ, 31 φορές σε θάνατο. Ταξίαρχος εγώ, μόνο 17 φορές σε θάνατο".

Στη συνέχεια, ο ομιλητής τονίζει ότι την Εθνική Αντίσταση δεν την εκπροσωπεί κανείς άλλος, παρά όσοι αγωνίστηκαν και δεν απεμπόλησαν τα οράματα και τα ιδανικά της, συνεχίζοντας τους αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι οι αντιστασιακοί είναι με το ΚΚΕ, γιατί αυτό δημιούργησε και τροφοδότησε την Αντίσταση και στέκεται πάντα στο πλευρό τους.

Ποίημά του για τη θυσία στο Μεζούρλο, απήγγειλε στη συνέχεια ο Δ. Ράπτης,αντιστασιακός από την Ελασσόνα. Η συγκίνηση κορυφώθηκε, όταν ένας Κνίτης και μια Κνίτισσα ανέγνωσαν έναν κατάλογο 400 εκτελεσμένων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο που έχει στηθεί στο χώρο, από εκπροσώπους των αρχών, αντιστασιακών οργανώσεων και μαζικών φορέων. Παραβρέθηκαν ο Απ. Γκέκας,αντινομάρχης Λάρισας, η Καίτη Τσουκνικά,αντιδήμαρχος Λάρισας, ο Γ. Καραμπάτσας,πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντ. Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ηλ. Παπαδημητρίου,πρώην βουλευτής του Κόμματος, ο Αρ. Λαμπρούλης,πρώην δήμαρχος Λάρισας, εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ, του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Σωματείου Οικοδόμων, του Παραρτήματος της ΕΕΔΥΕ και άλλων μαζικών φορέων.

Με το ψήφισμά τους, οι αντιστασιακοί ζητούν, ανάμεσα στ' άλλα, από την κυβέρνηση:

- Να κρατήσει την Ελλάδα μακριά από τα ΝΑΤΟικά σχέδια και να εξασφαλίσει καλές και ειρηνικές σχέσεις με τους λαούς της περιοχής.

- Να απαγκιστρωθεί η εθνική μας οικονομία από τις συμφωνίες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ.

- Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου "Ι. Καποδίστριας.

- Να σταματήσουν οι δίκες των αγροτών και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τέλος, ζητούν από τα κόμματα της Βουλής να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση για την επαναφορά και ψήφιση του σχεδίου νόμου της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα, βελτιωμένο με τις τροπολογίες που είχαν υποβάλει οι αντιστασιακοί.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ