Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκαίνια διεκδίκησης μεριδίου

Ενα μερίδιο των παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων - όχι στη βάση της δημόσιας και δωρεάν υγείας - αλλά στη βάση των αρχών της "ελεύθερης οικονομίας", όπως ορίζει η λειτουργία του, φαίνεται να... εγκαινίασε χτες το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) με τα εγκαίνια του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του ΩΚΚ.

Η λειτουργία συνολικά του ΩΚΚ είχε, παλιότερα, προβληθεί από το ίδιο το Κέντρο ως "μύτη του κομήτη" στον τομέα του. Ακόμα και ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός το είχε παρουσιάσει ως υπόδειγμα για τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αργότερα αναγκάστηκε να καυτηριάσει δημοσίως τη μέθοδο αποστείρωσης των επαναχρησιμοποιημένων ηλεκτροδίων σε ασθενείς, που ακολουθούσε το ΩΚΚ.

Παρ' όλα αυτά το ΩΚΚ, όπως φάνηκε απ' τη χτεσινή ομιλία του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μ. Σταθόπουλου, αντιμετωπίζει δημοσιονομικό πρόβλημα, παρότι χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα πληρώνεται από το κράτος και τα ταμεία για κάθε καρδιοχειρουργική επέμβαση σαν να ήταν ιδιωτική κλινική. Μάλιστα ο Μ. Σταθόπουλος, όπως φάνηκε απ' την ομιλία του, ζητά την περαιτέρω διαφοροποίηση των νοσηλίων για μια καρδιολογική επέμβαση - που σε κλειστό νοσήλιο στοιχίζει περίπου δύο εκατομ. δραχμές για το ασφαλιστικό ταμείο και αυτό για τις τελευταίες θέσεις.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας,ο οποίος είπε ότι επιδίωξη είναι η διατήρηση της οικονομικής αυτονομίας του Κέντρου και η στήριξη της επέκτασής του. Ακόμη, εξέφρασε την ανάγκη ανάπτυξης αυτού του τομέα κυρίως στην περιφέρεια. "Ισως - είπε - δημιουργηθεί και στο Νοσοκομείο Ελευσίνας μία Καρδιοχειρουργική Μονάδα".

Κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περί τα 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, εκ των οποίων 500-600 πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Σε πλήρη λειτουργία το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα του ΩΚΚ, όπως αναφέρθηκε χτες, θα μπορεί να πραγματοποιεί 500-600 επεμβάσεις κάθε χρόνο. Για τη σωστή, αναφέρθηκε, λειτουργία του δημιουργήθηκε ένα επιπλέον χειρουργείο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δυναμικότητας οχτώ κλινών, Μονάδα Ημιεντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών και 15 κλίνες νοσηλείας.

Εντούτοις όμως δε διευκρινίστηκε μέχρι ποια ηλικία θεωρούνται παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά. Με τα διεθνή δεδομένα παιδοκαρδιοχειρουργική επέμβαση είναι εκείνη που γίνεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι χρόνων και σε κέντρα ενταγμένα σε παιδιατρικά νοσοκομεία, στα οποία υπάρχουν όλες οι κλινικές και πρωτίστως οι μονάδες νεογνών που θα υποδεχτούν τα παιδιά με τις συγγενείς καρδιοπάθειες κάτω των δύο ετών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλειστό παρά την απόφαση επαναλειτουργίας(2012-12-25 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας(2012-07-04 00:00:00.0)
Kινητοποίηση αύριο για να λειτουργήσει άμεσα(2012-07-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του(2012-06-30 00:00:00.0)
Ανάγκη ζωής η άμεση λειτουργία του(2012-06-29 00:00:00.0)
Με «λουκέτο» και καρδιοπαθή παιδιά στην αναμονή...(2012-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ