Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάρτε το πίσω

Οι φωνές αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων, που εκδηλώθηκαν και συνεχίζουν με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, φανερώνουν την έντονη ανησυχία των κατοίκων να "κρατηθεί η ζωή" στην ύπαιθρο. Καταγράφουν την αντίθεση στις επιλογές ιδιωτικοποίησης και πρόσθετης φορολόγησης των πολιτών, που θα εξυπηρετήσει η λειτουργία των νέων "ισχυρών" διοικητικών μηχανισμών. Δηλώνουν την αντίσταση στο νέο ρόλο που επιφυλάσσουν για την Αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτόν δηλαδή της λειτουργίας των δήμων ως απρόσωπων μηχανισμών - μέσων διοχέτευσης της κυρίαρχης πολιτικής.

Σήμερα βρισκόμαστε στις χειρότερες ίσως συνθήκες που "γνώρισε" ποτέ η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό και η επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης - με συνοδοιπόρους τα άλλα κόμματα και φίλα προσκείμενους στα σχέδιά της δημοσιογράφους και Μέσα - να υποβαθμίσει αυτές τις αντιδράσεις, αλλοιώνοντας το αγωνιστικό τους περιεχόμενο. Προσπάθεια που ξεκίνησε με συνεχόμενες συνεντεύξεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο να πείσουν ότι η κοινή γνώμη έχει κατανοήσει την "αναγκαιότητα" και το "ωφέλιμο" της "μεταρρύθμισης", και συνέχισαν τα Μέσα Ενημέρωσης, στην πλειοψηφία τους, είτε παραβλέποντας τις ίδιες τις αντιδράσεις, και κυρίως την ουσία αυτών, είτε προσπαθώντας να τις γελοιοποιήσουν.

Χρειάζεται να επισημανθεί ότι η παραπάνω προσπάθεια εντάθηκε λίγο πριν διαρρεύσει στον Τύπο το επίμαχο νομοσχέδιο με τον τίτλο "Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης", καθώς ορισμένοι επιδιώκουν να διαμορφώσουν κλίμα συναίνεσης, άρα και υποβάθμισης των εξοργιστικών "λεπτομερειών" του. Που ανάμεσα στ' άλλα αποκαλύπτουν πως με στόχο και άξονα την πλήρη ποδηγέτηση του θεσμού - κατεύθυνση προς την οποία η κυβέρνηση έχει ήδη στρώσει το έδαφος με την οικονομική αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την εξάρτησή της από την κεντρική διοίκηση - τώρα γίνεται προσπάθεια να εξοντωθούν και οι όποιες διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις - πεποιθήσεις έβρισκαν τρόπο να εκφραστούν μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό προς χάριν της δημιουργίας ενός ακόμα πιο αυταρχικού και συγκεντρωτικού κράτους, "ικανού" να "σταθεί" στον "ευρωπαϊκό στίβο". Την ίδια στιγμή, επαληθεύονται οι "φόβοι" και απόψεις ταυτόχρονα των αντιδρώντων στα κυβερνητικά σχέδια για την προώθηση της πρόσθετης φορολόγησης και ιδιωτικοποιήσεων από τους νέους δήμους, καθώς αποδεικνύεται ότι αυτοί δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν ούτε με μία δραχμή επιπλέον. Παράλληλα, επιβάλλεται η φορολόγηση των δημοτών ανάλογα με το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών αυτών.

Ισως, επειδή αυτά ακριβώς δεν μπορούν να κρυφτούν πλέον, να χρειάστηκε και η τόσο προκλητική επιστράτευση στελεχών του Συνασπισμού - και στο χώρο της δημοσιογραφίας - που με κάθε τρόπο πασχίζουν να πείσουν πως ο "Καποδίστριας" είναι γενικά καλός, αρκεί να γίνουν κάποιες διαδικαστικού τύπου βελτιώσεις και να υπάρξει ένα κλίμα διαλόγου στη Βουλή. Κι όμως, γνωρίζουν ότι αυτό το νομοθετικό έκτρωμα δε σηκώνει καμία βελτίωση. Γι' αυτό και η απόσυρσή του είναι το μόνο που μπορεί να απαιτείται. Αυτό ζητούν αιρετοί και κάτοικοι με τις καθημερινές συγκεντρώσεις τους, αυτό ζητούν με το συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ