Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Εκσυγχρονιστικό" φίμωτρο σε χιλιάδες έντυπα

"Εκσυγχρονιστικό" φίμωτρο σε χιλιάδες εφημερίδες και περιοδικά πολιτικού, συνδικαλιστικού και πολιτιστικού περιεχομένου βάζει η κυβέρνηση, με την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Τύπου, που καταργεί τα μειωμένα τιμολόγια διακίνησης αυτών των εντύπων μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση, χιλιάδες μικρά έντυπα τοπικού, περιφερειακού, και πανελλαδικού χαρακτήρα, έντυπα - βήμα συνδικαλιστικών φορέων ή δημοτικών κινήσεων, εφημερίδες και περιοδικά με σημαντική πολιτιστική προσφορά, αλλά και συνεισφορά στην πληροφόρηση, στη διακίνηση των ιδεών και σ' αυτή την ίδια την έννοια της ελευθεροτυπίας, δέχονται σοβαρό πλήγμα και η κυκλοφορία τους γίνεται δύσκολη ακόμα και αδύνατη. Και αυτό γιατί η υπουργική απόφαση βάζει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις, που το δικαίωμα στα ευνοϊκά τιμολόγια των ΕΛΤΑ χάνεται οριστικά. Την ίδια στιγμή το δικαίωμα αυτό παραμένει κυρίως για τα μεγάλα εκδοτικά - εμπορικά συμφέροντα, συμβάλλοντας έτσι και με αυτόν τον τρόπο, στη μονοπώληση και κυριαρχία τους στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο στην κυκλοφορία αυτών των εντύπων μπαίνει με την προϋπόθεση ότι για να τυγχάνουν των ειδικών μειωμένων τιμολογίων των ΕΛΤΑ, πρέπει να εκδίδονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα - για τις εφημερίδες - και μια φορά το τρίμηνο για τα περιοδικά. Ετσι χιλιάδες έντυπα που δεν εκδίδονται σ' αυτά τα χρονικά διαστήματα, παύουν να έχουν αυτή την ατέλεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κόστος διακίνησής τους αυξάνει μέχρι και πέντε φορές (π. χ. έντυπο των 20 γραμμαρίων με ταχυδρομική ατέλεια κοστίζει 12 δραχμές, ενώ το ίδιο έντυπο που δεν έχει ατέλεια, η αποστολή του θα κοστίζει 60 δραχμές), σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα με την κατηγορία και το βάρος του εντύπου έχουμε διπλασιασμό ή τριαπλασιασμό των ταχυδρομικών τελών. Οξυμένο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα συνδικαλιστικά έντυπα, αλλά και διάφορων πολιτικών παρατάξεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που η έκδοσή τους, συνήθως δε γίνεται στα τακτά χρονικά διαστήματα που θέτει η υπουργική απόφαση.

Ομως τα βάσανα για τους "μικρούς" του εκδοτικού χώρου δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με την απόφαση και τη σχετική εγκύκλιο των ΕΛΤΑ, τα έντυπα για να έχουν δικαίωμα στα μειωμένα τιμολόγια, θα πρέπει να μην καλύπτουν τη μισή και πλέον ύλη τους με ένα και μόνο δημοσίευμα, να μην έχουν ένθετα, ενώ οι έκτακτες εκδόσεις δεν εντάσσονται στα ειδικά τιμολόγια των εκδοτών κλπ. Το πού μπορεί να φτάσει αυτή η λογική και τι πραγματικούς κινδύνους κρύβει για το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, και της δυνατότητας των εντύπων αυτών να κυκλοφορούν, αποκαλύπτεται και από την καταγγελία του Μιχάλη Σταφυλά, Διευθυντή του περιοδικού "Πνευματική Ζωή",του οποίου το τεύχος, που ήταν αφιερωμένο στον Βάρναλη, τέθηκε εκτός των ειδικών τιμολογίων με την αιτιολογία ότι η έκδοση καλύπτεται μόνο από ένα θέμα..! Αυτά, για να επιβεβαιωθεί δυστυχώς ότι η υπουργική απόφαση δε στηρίζεται μόνο στον τύπο του Ν.1092/38 του δικτάτορα Μεταξά, αλλά μετά πενήντα χρόνια βρικολακιάζει και το πνεύμα του...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ