Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλειοψηφίες αντίστασης στους ΟΤΑ

Ο διάλογος της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, όπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε στις ερωτήσεις τους:

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα κατεβάσετε ανεξάρτητα κομματικά ψηφοδέλτια ή θα κάνετε συνεργασίες στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

- Αλ. Παπαρήγα: Εχουμε δημοσιεύσει σχετική απόφαση της ΚΕ του Κόμματος. Στις δημοτικές και στις νομαρχιακές εκλογές, όπως και στα συνδικάτα, δε γίνονται κομματικά ψηφοδέλτια. Κομματικά ψηφοδέλτια γίνονται στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, όπου κατεβαίνουν κόμματα. Βεβαίως εμείς δεν κοροϊδεύουμε το λαό, δε λέμε ότι απέχουμε από τις δημοτικές εκλογές. Η θέση μας είναι ότι οι κομμουνιστές πρέπει να πρωτοστατήσουν σε κάθε δήμο, ώστε να συγκροτηθούν πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια τα οποία έχουν ένα πλαίσιο σαν το παρακάτω:

Εμείς θέλουμε να αναδειχτούν στους δήμους και τις νομαρχίες πλειοψηφίες οι οποίες θα αντισταθούν και θα αντιπαλέψουν αυτό το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα και την πολιτική που ακολουθείται, όσων αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την επιβολή φόρων, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, την ανεργία. Να παλέψουν για θέματα παιδείας, υγείας, κατά της νέας συνθήκης της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της υγείας. Βεβαίως, οι δήμαρχοι και νομάρχες δεν είναι ούτε υπουργοί Εργασίας, ούτε Υγείας, ούτε Παιδείας, αλλά έχουν λόγο και σε αυτά τα πράγματα. Και σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και σαν αγωνιστές. Λοιπόν πιστεύουμε αυτό το πλαίσιο μπορεί να εκφράσει και μη κομμουνιστές. Και θέλουμε να συμπράξουμε με ανθρώπους που όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει κάποια δείγματα γραφής και όχι αυτούς που παραμονές των εκλογών πριμοδοτούν και υπογράφουν τα πάντα για να εκλεγούν.Ακόμα και αν ανήκουν στα άλλα κόμματα, αλλά, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο αγροτικό κίνημα, στους μικρομεσαίους, στο αγροτικό κίνημα, στο κίνημα των εκπαιδευτικών, στα κοινωνικά κινήματα πήραν φιλολαϊκές θέσεις, εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Δηλαδή με ένα τέτοιο πλαίσιο και με δείγματα γραφής.

Οποιαδήποτε άλλης μορφής συνεργασία αποκλείεται.Δηλαδή σε διακομματικό επίπεδο. Με τα άλλα κόμματα έχουμε διαφορές όχι μόνο γενικά, αλλά και στη στάση τους στην ΤΑ και γενικά εμείς είμαστε υπερευαίσθητοι της φερεγγυότητας μιας συνεργασίας, γιατί ο τόπος έχει γνωρίσει πολλές συνεργασίες. Κι εμείς θέλουμε να κρατήσουμε ψηλά και την ιδέα της συνεργασίας.

Για να το πούμε πιο συγκεκριμένα, εδώ στο Ναύπλιο. Πρέπει οι κομμουνιστές να ανοίξουν τα χαρτιά και να δουν. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποί που συμφωνούν όχι σε όλα με εμάς, αλλά που παλέψαμε μαζί για το "Ξενία", για την ανεργία, για μια σειρά προβλήματα. Κι εκεί να διευρυνθεί αν υπάρχει τέτοια επιδίωξη και από άλλους.

Πωλείται η Ελλάδα

- ΕΡ.: Τι θα κάνετε για τα βασικά προβλήματα της περιοχής;

- Αλ. Παπαρήγα: Θα κάνουμε τα πάντα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για λύσεις. Εάν δεν ξεσηκωθεί ένα κίνημα θα "μοσχοπουλήσουν" το "Ξενία". Στη Βουλή έχει κατατεθεί νομοσχέδιο και έρχεται και καινούριο όπου πουλιούνται ακτές, ζώνες βιομηχανικής ανάπτυξης, αγχίαλοι κλπ. Δηλαδή μπορούμε να βάλουμε μια ταμπέλα ότι πωλείται η Ελλάδα σήμερα! Λιμάνια, η διεθνής Εκθεσή Θεσσαλονίκης. Πωλείται η Ελλάδα στους Ελληνες πλουτοκράτες και στους ξένους.

- ΕΡ.: Τελευταία ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων ιδιωτικοποιείται. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε για να μην πληρώνουμε, να μην είναι βάρος στην Εθνική Οικονομία. Μιλάνε για μη ανταγωνιστικές εταιρίες, παθητικά "Ξενία" κλπ. Πώς σχολιάζετε εσείς αυτή την επιχειρηματολογία τους;

- Αλ. Παπαρήγα: Είναι απάτη! Είναι χοντρό ψέμα. Πρώτα πρώτα αν αυτές οι επιχειρήσεις είναι προβληματικές τι τις θέλουν και τις αγοράζουν οι ιδιώτες; Είναι κανένας τρελός να αγοράζει πράγματα χρεοκοπημένα;

Δεύτερον, πάρα πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις ήταν ιδιωτικές που, όταν τις αγόρασε το κράτος, είπε ότι τις αγοράζει για να τις σώσει από τους ιδιώτες που τις χρέωσαν. Τώρα τις πουλάει στους ιδιώτες γιατί τις χρέωσε το κράτος. Να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι η ίδια γραμμή ανάπτυξης, η ίδια πολιτική που ακολουθείται από το '45 στην Ελλάδα. Απλώς υπάρχουν διάφορες μορφές διαχείρισης της περιουσίας που ανήκει στο λαό. Υπάρχει η φάση εκείνη που συμφέρει το κράτος να αναλάβει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και υπάρχει η φάση εκείνη που μοιράζουνε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ιδιώτες. Είτε στο κράτος ήταν είτε στους ιδιώτες, οι ιδιώτες αποκόμιζαν τα μεγάλα κέρδη. Κι αυτή είναι η αλήθεια.

- ΕΡ.: Πώς ερμηνεύετε το ότι μια νεοδημοκρατική κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έκανε πολλές φορές πίσω σε κάποιες αποφάσεις της, μπροστά στο πολιτικό κόστος, ενώ η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει να προχωρά αγνοώντας τις όποιες αντιδράσεις;

- Αλ. Παπαρήγα: Δε θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτό. Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πραγματικά φέρει ευθύνες γιατί προετοίμασε αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Πώς το προετοίμασε; Συκοφάντησε το μόχθο των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις. Ηταν κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιες, όμως με κοινωνική αντίληψη δε λειτούργησαν ποτέ. Λοιπόν η συκοφάντηση στις επιχειρήσεις προετοίμασε ιδεολογικά το έδαφος. Τώρα μην ξεχνάμε ότι είχε το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, είχε και ένα βουλευτή πλειοψηφία, δεν μπορούσε να τα κάνει. Αλλά πρέπει να πούμε ότι παρέα τα πήγαν. Ο ένας προετοίμαζε το έδαφος και ο άλλος το υλοποιεί. Βρήκε έτοιμο το έδαφος το ΠΑΣΟΚ. Εχει περισσότερους βουλευτές και να πούμε και το άλλο, αποδείχτηκε ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι πιο αποτελεσματική από τα φιλελεύθερα κόμματα. Και αυτό κυρίως πρέπει να το πάρουν υπόψη τα λαϊκά στρώματα. Και αυτά που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και αυτά τα λαϊκά στρώματα που πιθανά το ΠΑΣΟΚ να "κλέβει" από τη ΝΔ.

Καταφεύγουν στο ψέμα

- ΕΡ.: Ξανά για το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας". Επειδή απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία, τα κόμματα. Λέγεται ότι με το συγκεντρωτισμό εξουσίας που θα γίνει μέσω των αναγκαστικών συνενώσεων θα επιλυθούν τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της ΤΑ. Τι πιστεύετε εσείς;

- Αλ. Παπαρήγα: Κατ' αρχήν να θυμίσουμε ότι είναι μια κυβέρνηση που φέρνει ένα αντιλαϊκό μέτρο και, προκειμένου να το περάσει στη συνείδηση του κόσμου, καταφεύγει στο ψέμα. Εδώ έχουν εξαπολυθεί παγκόσμιοι πόλεμοι με το ψέμα. Πρέπει να το καταλάβουμε, κάθε αντιλαϊκό μέτρο συνοδεύεται από ένα ψέμα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη θα πω το εξής: Ας πούμε, εδώ στο νομό, γίνονται συνενώσεις ενός αριθμού κοινοτήτων. Ποια συνένωση θα ήταν ωφέλιμη; Κατ' αρχήν εξαρτάται από τη γενική πολιτική. Ο κόσμος πάει χειρότερα και η συνένωση δεν πρόκειται να δώσει κάτι καλύτερο. Αλλά ας κάνουμε μια αφαίρεση και ας δούμε ποια συνένωση θα ήταν ωφέλιμη. Συνενώνονται λοιπόν οι κοινότητες σε ένα δήμο και, με βοήθεια από τη νομαρχία, κάθονται και εκπονούν ένα πρόγραμμα που, πρώτα απ' όλα, θα στηρίζει τις τοπικές καλλιέργειες. Δεν εννοώ να υποκαταστήσουν την κεντρική πολιτική σ' αυτό, αλλά θα πρέπει το πρόγραμμα να έχει μια τέτοια ουσία. Αλλιώς οι συνενώσεις προωθούνται για να στηρίξουν τι; Αν δε στηρίξεις την παραγωγική βάση και δεν αξιοποιήσεις το οικονομικό δυναμικό μιας περιοχής, δεν είναι παρά καταναγκασμός σε μια συνένωση και τίποτα παραπάνω.

Λένε οι συνενωμένοι δήμοι και οι κοινότητες να διαχειριστούνε το πακέτο Σαντέρ. Για να δούμε, αυτά τα ποσά του πακέτου Σαντέρ πού πάνε; Πάνε σε σκοπούς ξένους από την πραγματική ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι βιομήχανοι θα πάρουν, οι εφοπλιστές, οι κατασκευαστικές εταιρίες...

Ενα άλλο παράδειγμα: Κάνουμε συνενώσεις. Λύνονται έτσι τα προβλήματα της υγείας; ιδρύονται κέντρα υγείας; κτίζονται σχολεία; Αν οι συνενώσεις είχανε τέτοιο περιεχόμενο, εγώ πιστεύω ότι ελάχιστοι θα είχαν αντίρρηση. Ο κόσμος, ο απλός πολίτης ακόμα και αν δεν ξέρει πόσο άσχημα θα εξελιχθούν τα πράγματα με τις συνενώσεις έχει ένα ένστικτο. Κι αυτό το ένστικτο που έδειξε δεν είναι συντηρητισμός, που λέει ο κύριος Παπαδόπουλος. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι χάνει και τα τελευταία "χερούλια" που είχε στα χέρια του.

Πάν' απ' όλα τα ταξικά συμφέροντα

- ΕΡ.: Ο κύριος Παπαδόπουλος: λέει δε με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Γιατί η κυβέρνηση αγνοώντας τις αντιδράσεις προχωράει, δε δέχεται καμία συζήτηση;

- Αλ. Παπαρήγα: Γιατί βάζει πάνω απ' όλα τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί και τις δεσμεύσεις που έχει. Δεύτερον, ποντάρει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να ξεγελάσει τον κόσμο. Και νομίζω ότι οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι εκλογές που μπορούν να δώσουν απάντηση σ' αυτό το ξεγέλασμα. Ακόμα, ξέρετε πού υπολογίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση; Στο ότι διαμορφώνεται ένας καινούριος μηχανισμός εξαγορασμένων ανθρώπων. Και υπολογίζει ότι αυτοί οι εξαγορασμένοι με τη δυνατή τους φωνή είτε θα "πείσουν" τον κόσμο είτε θα τον τρομοκρατήσουν. Κάποτε ο βουλευτής είχε το μηχανισμό. Τώρα οι μηχανισμοί εξαγοράς συνδέονται με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- ΕΡ.: Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δικά τους έσοδα αποκτούν οι νομάρχες. Τι είναι αυτά, για την εξυπηρέτηση, για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στο κράτος ή μια καλή κίνηση;

- Αλ. Παπαρήγα: Πιστεύω ότι, αν μετά τις εκλογές η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει να ελέγχει αποφασιστικά την πλειοψηφία των νομαρχιών, τότε δε θα διστάσει ακόμα να δώσει και χρηματικά ποσά. Θα τους κάνει κυβερνητικούς υπαλλήλους. Είναι στο χέρι του λαού να εκλέξει νομάρχες και δημάρχους που να αντισταθούν. Αντίθετα, αν αυτό δε γίνει, την άλλη μέρα των εκλογών η κυβέρνηση θα επιβάλλει την πολιτική της και θα ακολουθήσουν καταιγιστικά μέτρα. Αυτά πρέπει να παρθούν σοβαρά υπόψη. Γιατί οι εκλογές έχουν και πολιτικό μήνυμα, δεν είναι όπως οι εθνικές, αλλά δίνουν πολιτικό μήνυμα.

Από αυτή την άποψη εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική που ακολουθεί το ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές είναι μια πολιτική η οποία συμφέρει και μπορεί να αγκαλιάσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν εντάσσεται ούτε στα κεντροαριστερά σενάρια, ούτε στα κεντροδεξιά, ούτε είναι μια πολιτική αντί ΠΑΣΟΚ, αντί ΝΔ. Είναι μια πολιτική που λέει συσπείρωση αγωνιστικών δυνάμεων για να συγκρουστούν μ' αυτή την πολιτική που ακολουθείται.

------------------------------------

Θέλουμε να συμπράξουμε με ανθρώπους που όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει κάποια δείγματα γραφής και όχι με αυτούς που, παραμονές των εκλογών, πριμοδοτούν και υπογράφουν τα πάντα για να εκλεγούν. Ακόμα και αν ανήκουν στα άλλα κόμματα, αλλά, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο αγροτικό κίνημα, στους μικρομεσαίους, στο αγροτικό κίνημα, στο κίνημα των εκπαιδευτικών, στα κοινωνικά κινήματα πήραν φιλολαϊκές θέσεις, εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε

-----------------------------------------------------

Υπάρχουν διάφορες μορφές διαχείρισης της περιουσίας που ανήκει στο λαό. Υπάρχει η φάση εκείνη που συμφέρει το κράτος να αναλάβει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και υπάρχει η φάση εκείνη που μοιράζουνε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ιδιώτες. Είτε στο κράτος ήταν είτε στους ιδιώτες, οι ιδιώτες αποκόμιζαν τα μεγάλα κέρδη. Κι αυτή είναι η αλήθεια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «κουστούμι» έχει ήδη κοπεί(2007-07-24 00:00:00.0)
Να υποστεί ρήγματα ο πολιτικός συσχετισμό δύναμης(2006-09-09 00:00:00.0)
Χαστούκι στο μεγάλο κεφάλαιο η ενίσχυση του ΚΚΕ(2003-07-31 00:00:00.0)
«Ξεπεταχτείτε και γυρίστε τους την πλάτη»(2003-05-31 00:00:00.0)
Σε δυο βάρκες για τις συνενώσεις(1997-08-29 00:00:00.0)
Δε φτάνει η συμπάθεια, χρειάζεται η ψήφος στο ΚΚΕ(1996-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ