Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παλλαϊκή απάντηση στην πολιτική του "πωλείται η Ελλάδα"
  • Η ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται σε έναν, χωρίς πολλές φιλοδοξίες, μεσίτη των ΗΠΑ
  • Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Ναύπλιο

Ανοίγοντας τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ναύπλιο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τονίζοντας: "Η Ελλάδα σαφώς αναπτύσσεται, δεν αποτελεί εφεύρημα - ισχυρισμό του κ. Σημίτη και του κ. Παπαντωνίου ένας τέτοιος ισχυρισμός. H ευφορία τους έχει βάση. Το θέμα είναι όμως για ποιο σκοπό αναπτύσσεται, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτήν την αναπτυξιακή διαδικασία.

Η Ελλάδα αναπτύσσεται, δηλαδή γίνεται μια πολύ ορεκτική χώρα για τους Ελληνες κεφαλαιοκράτες, τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους, τις πολυεθνικές εταιρίες.Η τύχη του ΞΕΝΙΑ στο Ναύπλιο εξηγείται. Πωλείται όπως και πολλοί αιγιαλοί, ακτές της Ελλάδας, θυσία στα τουριστικά συμφέροντα των πολυεθνικών. Στην πολιτική του "πωλείται η Ελλάδα" πρέπει να δοθεί απάντηση από τον ελληνικό λαό σύσσωμο. Από εδώ και εμπρός ο χρόνος πρέπει να μετράει, τι κάνει, πώς οργανώνεται και αντεπιτίθεται το λαϊκό κίνημα του τόπου.

Ο στόχος, το βαθύτερο νόημα των αναπροσαρμογών που γίνεται είναι:

Να παραταθεί ο εργάσιμος χρόνος, να ανέβει σε νέα ύψη ο βαθμός εκμετάλλευσης, η εντατικοποίηση της εργασίας, να μετατραπεί σε ακόμα πιο φθηνό εμπόρευμα η εργατική δύναμη, να συμπιεστούν οι ανθρώπινες ανάγκες στο πιο χαμηλό επίπεδο της φτώχειας.

Με αυτήν την έννοια ο αγώνας για τους μισθούς, τα μεροκάματα, τις συντάξεις, τη δωρεάν παιδεία και υγεία, την προστασία των ανέργων (που πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα κατάργησης των μεγάλων ιδιωτικών ιδρυμάτων στους τομείς αυτούς) είναι αγώνας ξεχωριστής σημασίας, με μεγάλη δυναμική. Είναι αμυντικός αγώνας με μια έννοια, αλλά μεγάλης σημασίας στις μέρες μας. Αφορά ένα κάστρο που τελικά πρέπει να το κρατήσουν οι εργαζόμενοι, για να οργανώσουν μια ευρύτερη αντεπίθεση σε περισσότερα μέτωπα".

Υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας

"Ποτέ άλλοτε στη χώρα μας", συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, "δεν υπήρχε τόση συσσώρευση χρήματος, όση στις μέρες μας. Κάτι που το αποδείχνουν όχι μόνο τα κέρδη που αυξάνονται, αλλά οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, οι αγοραπωλησίες, η εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Για μια μικρή σε έκταση χώρα σαν την Ελλάδα δεν είναι λίγο να διαθέτει τόσο πλούσιους και ισχυρούς επιχειρηματίες, που είναι μέτοχοι διεθνών εταιριών, έχουν επιχειρήσεις όχι μόνο στις γειτονικές χώρες, αλλά και στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές, όπως είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Σήμερα βεβαίως δεν μπορεί να έχουν τόση πέραση απόψεις περί του ελληνικού δαιμονίου που διαπρέπει. Η ληστεία του παραγωγικού πλούτου και του εργατικού δυναμικού της χώρας έκανε πολύ σημαντικούς, για τις διεθνείς αγορές, τους Ελληνες καπιταλιστές.

Ανάπτυξη δε σημαίνει γενικά και αφηρημένα επενδύσεις και δημιουργία σύγχρονων επιχειρήσεων. Το θέμα είναι πού και για ποιο σκοπό γίνονται επενδύσεις.Η Ελλάδα άλλωστε έχει γνωρίσει αρκετές φορές χρυσές περιόδους ανάπτυξης, που στην πραγματικότητα ήταν μια προκλητική επίθεση ληστείας του οικονομικού της δυναμικού, ωμής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζομένων.

Ανάπτυξη π. χ. θεωρήθηκε τη μεταπολεμική περίοδο η εμφάνιση επιχειρήσεων - τμήματος των Γάλλων, Αγγλων και των Αμερικανών βιομηχάνων, που βεβαίως ενδιαφέρονταν να αξιοποιήσουν μέχρις εξάντλησης τον ορυκτό πλούτο της χώρας για να έχουν φθηνή ύλη για τη δική τους βιομηχανία, για να πουλάνε τα βιομηχανικά τους είδη στη δήθεν φτωχή Ελλάδα, που δεν μπορούσε να αποκτήσει βαριά βιομηχανία. Ανάπτυξη είναι βεβαίως, με κριτήριο τα καπιταλιστικά κέρδη, αλλά αυτή η ανάπτυξη οδήγησε 1.000.000 Ελληνες στη μετανάστευση από ανάγκη και όχι από ξενομανία, όπως έλεγαν τα αναγνωστικά βιβλία.

Κάπως έτσι γίνεται και σήμερα. Αναπτύσσεται η Ευρώπη, αναπτύσσεται η Αμερική, αναπτύσσεται η Ασία, αλλά αναπτύσσεται στην καρδιά των ηπείρων αυτών η φτώχεια, η εξαθλίωση, ο πόλεμος, οι επεμβάσεις.

Αυτή η ανάπτυξη όχι μόνο δε συμβάλλει στην ευημερία του λαού, αλλά το αντίθετο. Πλήττει τα λαϊκά στρώματα και το κυριότερο υποθηκεύει το μέλλον του τόπου για πολλά χρόνια. Βεβαίως, το πόσο καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες, πόσα χρόνια ή πόσες δεκαετίες θα κρατήσουν, θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αλλά από τις επιδιώξεις και τις προθέσεις του ελληνικού λαού, της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων.

Το ζήτημα δεν είναι τι τροποποιήσεις μπορεί να γίνουν στη σημερινή πολιτική που ακολουθείται, αλλά πώς αυτή η πολιτική θα ανατραπεί. Για να ανατραπεί σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρός και αποφασισμένος ανατροπέας, που δεν είναι άλλος παρά ο ελληνικός λαός, με επικεφαλής τις πιο ριζοσπαστικές του δυνάμεις".

Μεσίτης των ΗΠΑ

Για τη νέα ένταση που δημιουργήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε πως "η ελληνική κυβέρνηση θέλει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα γερή. Θέλει και να ικανοποιεί πλήρως τις ορέξεις των ΗΠΑ στο Αιγαίο και να καμώνεται ότι η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη στις τούρκικες διεκδικήσεις. Οι κραυγές του κ. Πάγκαλου ή αποτελούν προπέτασμα καπνού ή αποφυγή και των προσωπικών ευθυνών, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στα πλαίσια της συλλογικής ευθύνης. Στην καλύτερη περίπτωση ο κ. Πάγκαλος ανακάλυψε ότι οι ΗΠΑ του πήραν κάτι παραπάνω από αυτό που έτσι και αλλιώς είχε συμφωνηθεί να παραχωρηθεί. Ο,τι και να έγινε στο παρασκήνιο, μας φθάνει το προσκήνιο που υπάρχει. Και αυτό είναι ένα: Η ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται σε έναν, χωρίς πολλές φιλοδοξίες, μεσίτη των ΗΠΑ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποια ανάπτυξη;(2013-01-09 00:00:00.0)
Η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και η κατεύθυνση της λαϊκής πάλης(2012-12-22 00:00:00.0)
Αντικειμενικά σήμερα τίθεται το ζήτημα της εξουσίας(2010-12-23 00:00:00.0)
Ποιος κερδίζει;(2010-09-28 00:00:00.0)
Για την προστασία της εγχώριας αγοράς(2003-04-26 00:00:00.0)
Η «μεταβιομηχανική» κοινωνία μύθος της «παγκοσμιοποίησης»(2001-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ