Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Μακριά από την κυβερνητική συνδρομή

Ευθεία επίθεση του υπουργού Τύπου κατά του "902"

H κυβέρνηση είναι φειδωλή στην ανάπτυξη του επαρχιακού Τύπου και δεν τον συνδράμει, την ίδια στιγμή που ουσιαστικά χαρίζει 30 περίπου δισ. από παλιά χρέη για το αγγελιόσημο, από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης και από οφειλές προς ΟΤΕ (για ανοιχτά κυκλώματα) και ΔΕΗ στον Μ. Κυριακού.Την επισήμανση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Κοψίδης, κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος παραβρισκόταν στο συνέδριο, αντί να δώσει απάντηση στο θέμα που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΚΚΕ και του "902", εκφράζοντας την άποψη ότι ο "902" δεν ανταποκρίνεται στις "επιταγές του Συντάγματος", γιατί δεν έχει αντικειμενική ενημέρωση και "ποιοτική ψυχαγωγία". Είναι αξιοσημείωτο ότι η επίθεση από τον αρμόδιο υπουργό γίνεται σε μια περίοδο στην οποία έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη χορήγηση των αδειών. Ο Δημήτρης Ρέππας, απευθυνόμενος στο Μάκη Κοψίδη, είπε συγκεκριμένα: "Μη ξεχνάτε ότι είσαστε το μόνο κόμμα που διαθέτετε τηλεοπτικό σταθμό.Κατέχετε μια συχνότητα και δεν ξέρω αν στο πλαίσιο αυτής της περιορισμένης δυνατότητας το εκπεμπόμενο πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις επιταγές του Συντάγματος για όσους κατέχουν μια ραδιοτηλεοπτική συχνότητα. Να υπάρχει δηλαδή πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτική ψυχαγωγία".

Απάντηση στην επίθεση του αρμόδιου υπουργού, έδωσε ο Μάκης Κοψίδης υπογραμμίζοντας ότι ο "902" είναι ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός που δεν ακολουθεί τα φαινόμενα σήψης των προγραμμάτων άλλων μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. Αντικρούοντας την άποψη του Δ. Ρέππα για μη πλουραλιστική ενημέρωση, τόνισε ότι η ενημέρωση που προσφέρει ο "902" είναι αντικειμενική, γιατί ο "902" έχει γνώμονα πάντα το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και όχι το "συμφέρον της πλουτοκρατίας" στην οποία ανήκουν τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.Είναι επίσης, τόνισε ο Μ. Κοψίδης, ίσως ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός που στις εκλογές "τήρησε κατά γράμμα τις αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής για την προβολή των κομμάτων".

Ο Δημήτρης Ρέππας, στράφηκε κατά του "902", αποφεύγοντας ν' απαντήσει, όχι μόνο στο θέμα των χρεών του Μ. Κυριακού, αλλά και στο αίτημα του ΚΚΕ ν' αλλάξει ο νόμος, από τη στιγμή που εκτός άλλων, όπως υπογράμμισε ο Μ. Κοψίδης, αφήνει παράθυρα ούτως ώστε μεγαλοϊδιοκτήτες να είναι μέτοχοι σε περισσότερα από ένα κανάλια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Βαρδινογιάννη. Ο ίδιος νόμος δίνει πράσινο φως και για το "090", για το οποίο πρόσφατα ο ίδιος ο Δ. Ρέππας ζήτησε την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", γιατί η άποψη αυτή εκφράζεται λίγο πριν δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες και αν αυτό ουσιαστικά είναι "υπόδειξη" προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο υπουργός, ενώ στην αίθουσα συνεδρίου ήταν σαφής όσον αφορά τον "902", έκανε μια μικρή στροφή αποφεύγοντας ν' απαντήσει συγκεκριμένα και λέγοντας ότι "δεν εξέφρασα καμία άποψη, αλλά έκανα μια διαπίστωση για την περιορισμένη δυνατότητα να φιλοξενούνται τηλεοπτικοί σταθμοί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ευρυχωρία η οποία θα ήταν επιθυμητή προκειμένου όλοι οι φορείς, όλα τα κόμματα και οι πολίτες να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους".

Στο ίδιο μήκος επιθετικού "κύματος" κινήθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, συμφωνώντας με τον Δ. Ρέππα για την... παραβίαση του Συντάγματος από τον "902", αλλά όπως είπε αυτό δεν το κάνει μόνο ο "902", γιατί και "οι άλλοι όλοι παραβιάζουν το Σύνταγμα".

Ανάγκη ανάπτυξης του επαρχιακού Τύπου

Ο κίνδυνος άλωσης του επαρχιακού Τύπου από τα μεγάλα συγκροτήματα του κέντρου, επισημάνθηκε από τους περισσότερους ομιλητές κατά τη διάρκεια των 3ου Συνεδρίου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων. Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από τα ολιγοπώλια, προβλήματα που έχουν άμεση αντανάκλαση και στον επαρχιακό Τύπο, ο οποίος μέσα σ' αυτόν τον ανταγωνισμό "ασθμαίνει". Ολοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του επαρχιακού Τύπου και στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξής του, μια στήριξη όμως που δε θα συνεπάγεται αλληλοδεσμεύσεις και εξαρτήσεις από την εκάστοτε εξουσία. Ο Μάκης Κοψίδης εκφράζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, επισήμανε ότι δεν αρκεί η επιβίωση του επαρχιακού Τύπου, αλλά χρειάζεται η ανάπτυξή του και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθούν "γενναία κίνητρα" και δανειοδότηση με "ευνοϊκούς όρους", προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει και την τεχνολογική υποδομή του. "Η κατάσταση στη χώρα μας, όσον αφορά στην πληροφόρηση", είπε ο Μ. Κοψίδης, "πάει από το κακό στο χειρότερο και την ευθύνη πέρα από αυτόν που νομοθετεί και επιτρέπει αυτή την κατάσταση, την έχουν συγκεκριμένα συγκροτήματα".

Στον κίνδυνο επέλασης των διαπλεκομένων και στον επαρχιακό Τύπο, στάθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "μη νομίζετε πως τα διαπλεκόμενα του κέντρου θα αγνοήσουν επί μακρόν τον επαρχιακό Τύπο. Δεν έκαναν ακόμη την επίθεσή τους". Στο θέμα της υπερσυγκέντρωσης των ΜΜΕ σε "ελάχιστα χέρια" αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Λαοκράτης Βάσσης, τονίζοντας ότι απαιτείται η θωράκιση και προστασία του επαρχιακού Τύπου. Εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ μίλησε ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην άνομη σημερινή ραδιοτηλεοπτική κατάσταση και στα χρέη των ιδιοκτητών των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών.

Η ΕΡΤ... αποσιωπά

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Κοψίδης κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου κατήγγειλε την ΕΡΤ, ζητώντας από τον υπουργό ν' αναλάβει την "πολιτική ευθύνη". Ο Μάκης Κοψίδης κατήγγειλε ότι η ΕΡΤ στο ρεπορτάζ της περασμένης Παρασκευής, το οποίο αναφερόταν στις εργασίες του Συνεδρίου, δεν έκανε λόγο για τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ που συμμετείχαν σε αυτό. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην ΕΡΤ "απαράδεκτη" και απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππα, είπε πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη. Ο Δημήτρης Ρέππας αποδοκίμασε το γεγονός της αποσιώπησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ