Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο βάθος... διάλογος
  • Στις 10 Οκτώβρη το πρώτο ραντεβού Αθήνας και Αγκυρας, σε ΝΑΤΟικό τραπέζι για να συζητήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο
  • Αύριο έρχεται στην Αθήνα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για να διασφαλίσει την πραγματοποίηση της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ το Νοέμβρη στην Κύπρο

"Η αμερικανική διπλωματία δεν έχει χάσει τις ελπίδες της για την επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη", τόνισε ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να δούμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μακροπρόθεσμα", "δεν πρέπει να μένουμε στις λέξεις, αλλά να βλέπουμε τις πράξεις πίσω από αυτές".

Προσπαθώντας να δουν τα πράγματα πίσω από τις σκληρές λέξεις του Θ. Πάγκαλου, ακολουθώντας τη "συμβουλή" του Αμερικανού διπλωμάτη, Ελληνες διπλωμάτες υπογραμμίζουν πως η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, έχει πλέον ξεκινήσει. Ηδη, Αθήνα και Αγκυρα έχουν στη διάθεσή τους και μελετούν τις προτάσεις του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα και προετοιμάζονται για τη διαπραγμάτευση η οποία θα λάβει χώρα στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Οι προτάσεις Σολάνα, πρέπει να σημειωθεί, περιλαμβάνουν και "μέτρα", όπως οι πτήσεις αφοπλισμένων αεροσκαφών, τα οποία είχαν απορριφθεί από την Αθήνα, πέρυσι, κατά τη διάρκεια ανάλογων συζητήσεων στους κόλπους της συμμαχίας.

Σήμερα, η Ουάσιγκτον, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την προσπάθεια του γγ του ΝΑΤΟ και είναι αποφασισμένη να παρέμβει, προκειμένου να εξασφαλίσει μια "ρεαλιστική" προσέγγιση των δύο χωρών στις προτάσεις Σολάνα. Αυτή, άλλωστε θεωρείται και η κύρια αποστολή του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ, ο οποίος την προσεχή Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος αυτής της διπλωματικής δραστηριότητας της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, είναι η προετοιμασία της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ τον προσεχή Νοέμβρη στην Κρήτη.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πιθανότητα συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ σημείωσε πως "η Βαλκανική Διάσκεψη στην Κρήτη γίνεται με τη συμμετοχή όλων των Βαλκάνιων ηγετών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα θέματα των Βαλκανίων. Δεν αποτελεί μια διμερή συνάντηση. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει στην Κρήτη είναι, η επίσκεψη των Τούρκων ηγετών να δώσει τη δυνατότητα σε μία επικοινωνία η οποία θα αξιοποιεί τις εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, που υπάρχουν, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο ακόμη περισσότερο. Είναι δυνατόν, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει συζήτηση, εφ' όσον και η άλλη πλευρά δέχεται η συζήτηση αυτή να γίνει στη μία και μοναδική βάση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς - γιατί μιλήσατε για βάση συζήτησης και αυτή δεν είναι άλλη από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την τήρηση των Διεθνών Συνθηκών - ή είναι πιθανότατο να μην υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση, αν δε γίνει αποδεκτή αυτή η κοινή βάση".

Τσουκάτος κατά Πάγκαλου

Στην Αθήνα, οι φραστικές εκρήξεις του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, έδωσαν στο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Θ. Τσουκάτο την ευκαιρία να "δημοσιοποιήσει" την άποψη του Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία με "τέτοιες λέξεις (δολοφόνοι, βιαστές και ληστές που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών) δε γίνεται εξωτερική πολιτική".

Ο Θ. Τσουκάτος δημοσιοποίησε αυτή την άποψη μιλώντας σε δημοσιογράφους, στους οποίους την επομένη απέδωσε και την ευθύνη της "παρερμηνείας" της δήλωσής του. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αναφερόμενος σε αυτό το θέμα υποστήριξε πως "δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα για τον κ. Πάγκαλο. Να είναι σαφές αυτό. Ασφαλώς, ο πρωθυπουργός τον καλύπτει και τον περιβάλλει ιδιαίτερα με την εμπιστοσύνη του. Αλλά, παρά το ότι δεν πρέπει να συζητούμε, γενικώς, τις δηλώσεις που γίνονται, για να μην υπάρξει παρανόηση, γιατί γνωρίζω τι μπορεί να δημιουργηθεί από τέτοιου είδους θέματα, σας λέω ότι ο κ. Τσουκάτος δεν είπε αυτό ακριβώς. Ο ίδιος, σε αποσαφήνιση που θεώρησε αναγκαία να κάνει, είπε πως βεβαίως ο κ. Πάγκαλος είναι εξαιρετικά επιτυχημένος στον τομέα του και τον υποστηρίζουν όλες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική την οποία ασκεί. Και βεβαίως, ρωτήθηκε για συγκεκριμένες λέξεις, τις οποίες δεν επανέλαβε. Είπε, όμως, ότι δεν πρέπει να απομονώνονται κάποιες λέξεις για να βγαίνει συμπέρασμα, γιατί η εξωτερική πολιτική δε γίνεται με την απομόνωση κάποιων λέξεων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση "απαγκίστρωσης"(1998-07-19 00:00:00.0)
"Σημειωτόν" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις(1998-05-30 00:00:00.0)
Τα θέλουν όλα οι Αμερικανοί(1998-03-29 00:00:00.0)
Ο "τζάμπα μάγκας" του "εκσυγχρονισμού"(1997-01-15 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση αναμένει μια δήλωση(1996-03-16 00:00:00.0)
Συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση(1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ