Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Με την αγωνία της συμπληρωματικής δύναμης

Απογοητευτική χαρακτήριζαν μέλη και οπαδοί την εικόνα που παρουσίασε στο φεστιβάλ του ο ΣΥΝ

Με την αγωνία της συμπληρωματικής δύναμης που πασχίζει να βρει "διακριτό ρόλο", ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας προχτές το βράδυ μπροστά σε ένα ισχνό ακροατήριο - δεν ξεπερνούσε τα 2.500 - 3.000 άτομα - δεν κατάφερε παρά να επιβεβαιώσει αυτό: Οτι ο ΣΥΝ δεν είναι παρά συμπληρωματική δύναμη στο ΠΑΣΟΚ, δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής, στη βάση της Ευρωατλαντικής υποτέλειας που χαρακτηρίζει και τα δύο αυτά κόμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ αναλώθηκε γύρω από την κυβερνητική πολιτική, όχι όμως στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής με την οποία συμφωνεί ο ΣΥΝ, όπως στην πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της κατακρεούργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Ετσι, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αρκέστηκε σε μιά γενικόλογη κριτική στην κυβερνητική πολιτική που, όπως διαπίστωσε, δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα και συνέχισε αναφερόμενος απλώς, σε επιμέρους ζητήματα - επιφαινόμενα της πολιτικής αυτής. Εκανε λόγο για αδιαφάνεια στη διαχείριση μεγάλων έργων και κονδυλίων, για τον αυταρχικό τρόπο που επιβάλλει την πολιτική της - λες και θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς αυταρχισμό μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική όπως, π.χ., το γνωστό νομοσχέδιο "Καποδίστριας" που διαλύει τα χωριά και ερημώνει την ύπαιθρο ή ο αντιδραστικός νόμος Αρσένη που διαλύει και υποβαθμίζει την Παιδεία κλπ.

Στο όνομα της λεγόμενης "προγραμματικής αντιπολίτευσης", περιορίστηκε σε μια γενικόλογη κριτική στα επιμέρους - χωρίς μάλιστα να προτείνει κάτι συγκεκριμένο, εκτός από τις γνωστές επιτροπές διαφάνειας και το... διάλογο που στοχεύουν στον εξωραϊσμό της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης - και απλώς πρόβαλε τον "προοδευτικό εκσυγχρονισμό" με τη συνεργασία, βεβαίως, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχτεί με τον πιο προκλητικό τρόπο η επικυρίαρχη τακτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που, ανοιχτά, προωθεί τη διχοτόμηση Αιγαίου και Κύπρου, ο Ν. Κωνσταντόπουλος απέφυγε κάθε σχετική αναφορά, προβάλλοντας μόνον τους "κακούς χειρισμούς" της κυβέρνησης, για να καταλήξει στη γνωστή πρόταση για σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο, λες και θα άλλαζε αυτό τη δεδομένη υποτέλεια της κυβέρνησης Σημίτη στον Ευρωατλαντισμό...

Κατά τα άλλα, με εμφανές το άγχος για τον επιχειρούμενο διεμβολισμό του ΣΥΝ από το ΠΑΣΟΚ, μέσω των επιλεκτικών συναντήσεων με στελέχη του ΣΥΝ κλπ., ο Ν. Κωνσταντόπουλος, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του Κόμματός του έκανε έκκληση να σταματήσουν οι "κόντρες", λέγοντας πως "θα κάνουμε κακούργημα αν πάρουν τα μυαλά μας αέρα κι αρχίσουμε μεταξύ μας να παίζουμε τα γνωστά παλιομοδίτικα παιγνίδια"!. Σχετικά με τη λεγόμενη Κεντροαριστερά και την προετοιμαζόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, αφού δήλωσε ότι θα "συνεργαστούμε σε όλη την Ελλάδα με βάση προγράμματα και πρόσωπα" - ενώ στην Αθήνα, όπως είπε στηρίζει τη Μ. Δαμανάκη - κάλεσε τον Σημίτη σε δημόσιο διάλογο από την τηλεόραση για να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με την Κεντροαριστερά!

Να σημειωθεί ότι στελέχη και οπαδοί του Κόμματος δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τη μικρή συμμετοχή - μισή από τη συμμετοχή στο τελευταίο φεστιβάλ που έγινε στον ίδιο χώρο πριν δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο φιλικός τους Τύπος δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με τη συμμετοχή, για ευνόητους λόγους...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ