Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Εκσυγχρονισμένη υπερχρέωση κτηνοτρόφων

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται εδώ και χρόνια 60 κτηνοτρόφοι της επαρχίας Βισαλτίας Σερρών, που τη δεκαετία του '80 ασχολήθηκαν με την πάχυνση μόσχων. Το 1984 πήραν δάνεια περίπου 10 εκατομμυρίων δραχμών ο καθένας για να εκσυγχρονίσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους. Ετσι προέβλεπαν οι κανονισμοί της ΕΕ και εκτός τούτου ήθελαν να μπουν πιο δυναμικά στην εντατική παραγωγή. Σήμερα και ενώ έχουν πληρώσει, όπως λένε οι ίδιοι, δύο και τρεις φορές το αρχικό κεφάλαιο, έφτασαν να χρωστάνε συνολικά 3,2 δισ. Δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και καθημερινά ζουν με τον κίνδυνο της κατάσχεσης όλης της περιουσίας τους.

"Αν δεν είχαμε βουβαλίσια καρδιά, θα έπρεπε να έχουμε τρελαθεί", είπε ο Μιχάλης Αδάμ,ο οποίος ρίχνει τις ευθύνες, για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, στις κυβερνήσεις και την πολιτική που άσκησαν στον τομέα της κτηνοτροφίας.

"Την περίοδο που εμείς προσπαθούσαμε να διαθέσουμε την παραγωγή μας στην ελληνική αγορά, ('81 - '89), οι κυβερνήσεις επιδοτούσαν τα εισαγόμενα κρέατα στα πλαίσια της ΝΕΠ. Εκείνη την εποχή οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας χρωστούσαν συνολικά 12 δισ., τα οποία βέβαια ποτέ δε χαρίστηκαν, όμως από την άλλη το κράτος επιδότησε με 144 δισ. την εισαγωγή βοοειδών", δήλωσε ο Μ. Αδάμ, περιγράφοντας με δύο λόγια την αντικτηνοτροφική πολιτική των κυβερνήσεων.

"Ημασταν οι πιο καλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής. Δεν ξέραμε τι θα πει τράπεζα και χρέος. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνειο για να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις πάχυνσης των μόσχων. Τώρα στους στάβλους ζουν μόνο ποντίκια", λέει ο Βασίλης Τσελεμπής.

Ο Κώστας Παράσχος δηλώνει κάθετα πως η ΑΤΕ τους έχει βάλει τη θηλιά στο λαιμό. "Το αρχικό κεφάλαιο το έχουμε πληρώσει δύο και τρεις φορές και πάλι χρωστάμε. Και είναι φυσικό αφού το 1984 το δάνειο το πήραμε με επιτόκιο 8% και σήμερα το επιτόκιο τρέχει με 33% συν 4% οι τόκοι υπερημερίας που κεφαλαιοποιούνται κάθε τρίμηνο".

Από το 1993 οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι παράτησαν την εντατική πάχυνση μόσχων και ασχολούνται με την αγελαδοτροφία. Και αυτή όμως οδηγείται σε συρρίκνωση. Μόνο τρεις ή τέσσερις συνεχίζουν να ασχολούνται, και αυτοί για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Τα χρέη στην ΑΤΕ, όπως δήλωσε ο Μ. Αδάμ, με βάση στοιχεία του 1996, έφτασαν τα 3,2 δισ. Στη συνάντησή τους με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου ζήτησαν την παρέμβαση του Κόμματος ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους. Συγκεκριμένα ζητούν να χαριστούν οι τόκοι, για όσους αποδεδειγμένα έχουν πληρώσει δύο και τρεις φορές τα 10 εκατ. δρχ. και να γίνει ρύθμιση του αρχικού κεφαλαίου ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να μπορέσουν να το εξοφλήσουν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το θέμα. Παράλληλα όμως τους κάλεσε να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό της μικρομεσαίας κτηνοτροφίας. Την πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις του τόπου μας εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλοκαλλιεργητών και μεγαλοκτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ