Την αντίθεση της πλειοψηφίας των φορέων της εκπαίδευσης συνάντησε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια ακρόασης εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητάει το σχετικό νομοσχέδιο.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της και το μόνο ενδεχόμενο που εξετάζει - σύμφωνα με τον Γ. Αρσένη - είναι, με δεδομένη την κατάργηση της επετηρίδας, στο μεταβατικό στάδιο να μοριοδοτηθούν κατά κάποιο τρόπο οι ήδη υπηρετούντες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσληψή τους.
Μιλώντας στην επιτροπή ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τον παραμικρό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι όσες φορές επιχειρήθηκε μεταρρύθμιση με μοχλό τις εξετάσεις, όπως γίνεται σήμερα, αυτή απέτυχε. Τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν επιχειρείται ούτε ο εκσυγχρονισμός, ούτε ο εκδημοκρατισμός της παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να προχωρήσει με τους εκπαιδευτικούς "στην απέναντι όχθη". Για το "Ενιαίο Λύκειο" είπε ότι δε θα προχωρήσει με τους σημερινούς ρυθμούς υποχρηματοδότησης της παιδείας, ενώ αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση, τις χαρακτήρισε επαναφορά του "επιθεωρητισμού". Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της επετηρίδας διορισμού των εκπαιδευτικών και ζήτησε η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών να γίνεται μέσα στις καθηγητικές σχολές των Πανεπιστημίων. Καταλήγοντας ζήτησε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά να προηγηθεί ένας ολοκληρωμένος διάλογος με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χ. Χρήστου κατήγγειλε την απουσία διαλόγου, έκανε λόγο για μονομερείς αποφάσεις και ζήτησε από το κράτος να αναλάβει αυτό τις δαπάνες λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου και να μην τις μετακυλήσει στις πλάτες των γονιών και των δήμων. Δήλωσε αντίθετος με την κατάργηση της επετηρίδας, ενώ αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το "σώμα μονίμων αξιολογητών", είπε ότι θυμίζει τους "κομάντος της εφορίας" και στόχο έχει τον ιδεολογικό έλεγχο του σχολείου.
"Χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων" χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Δ. Πολυχρονίδης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το κεφάλαιο που λέγεται δημόσια δωρεάν παιδεία και να θεσπίσει την παιδεία των λίγων και εκλεκτών. Αναφερόμενος στην επετηρίδα είπε ότι το πρόβλημα της αδιοριστίας το δημιούργησαν οι χαμηλές δαπάνες και οι λιγοστοί διορισμοί και σχολιάζοντας την κατάργησή της είπε ότι επιδιώκεται να καθιερώσουν τον όρο "απασχολήσιμος" και στην εκπαίδευση.
Στην επιτροπή κατέθεσαν τις απόψεις τους και εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών και των γονέων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης, αφού ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της κατάργησης της επετηρίδας και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, δήλωσε ότι μπορεί να γίνει διάλογος στην πορεία εφαρμογής τους πλέον για τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, την ενισχυτική διδασκαλία, το Ενιαίο Λύκειο, το πιστοποιητικό διδακτικής εμπειρίας και το περιεχόμενο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Σχολιάζοντας την "εποικοδομητική κριτική" που άσκησαν στο νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ, ο Γ. Αρσένης αναγνώρισε ότι μόνο το ΚΚΕ εξέφρασε μία ριζική κριτική, λέγοντας ότι δε βλέπει γιατί τα υπόλοιπα κόμματα να μη συμφωνήσουν στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Αναπτύσσοντας τη δευτερολογία του στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τασούλας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει μία γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, που λέει ότι πτυχίο δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα στη δουλιά, θέμα που θα το λύσει η "αγορά εργασίας". Αναφερόμενος στις πομπώδεις εξαγγελίες του Γ. Αρσένη, ότι υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν το 2000 περίπου 80.000 υποψήφιοι στα ΑΕΙ, αναρωτήθηκε γιατί δε γίνεται αυτό και τώρα, αλλά αντίθετα φορτώνονται οι νέοι με απανωτές εξετάσεις στο Λύκειο. "Οι πολλαπλές εξετάσεις θα "σκοτώσουν" τα παιδιά στην ευαίσθητη ηλικία των 15, 16 και 17 χρονών" υπογράμμισε ο Α. Τασούλας.
Σχολιάζοντας τις δικαιολογίες για την κατάργηση της επετηρίδας, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι αδιόριστοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα μπορούσαν να απορροφηθούν ακόμα και με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όπως το ολοήμερο σχολείο και νηπιαγωγείο οπότε δε θα υπήρχε πρόβλημα συσσώρευσης αδιορίστων. Αλλος λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο την καταργείτε, είπε, και δεν είναι άλλος από την επιδίωξη να σπάσουν οι εργασιακές σχέσεις των νέων και να υποταχθούν στους "νόμους της αγοράς". Καταλήγοντας ο Α. Τασούλας αφού δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, προειδοποίησε την κυβέρνηση λέγοντας "να περιμένετε μεγάλες αναστατώσεις και συγκρούσεις που σίγουρα θα έρθουν".Η συνεδρίαση συνεχίζεται σήμερα με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου και η ψήφισή του από το θερινό τμήμα της Βουλής αναμένεται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα..