Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΓΑ
Απεργία κόντρα στα "τερτίπια" Τζουμάκα

Γεωπόνοι και εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ απεργούν, ζητώντας να αρθεί η εντολή του υπουργού Γεωργίας για σύσταση Τριμελών Επιτροπών που θα εκτιμήσουν τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση στη Θεσσαλία

Πανελλαδική απεργία (24ωρες κυλιόμενες απεργίες) ξεκίνησαν χτες οι γεωπόνοι - εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ζητώντας να αρθεί η εντολή του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, για σύσταση Τριμελών Επιτροπών που θα εκτιμήσουν τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση στις 9 Αυγούστου, στην περιοχή της Θεσσαλίας. Αυτό γίνεται μετά από ομόφωνη απόφαση που πήρε το ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού του ΕΛΓΑ. Μαζί με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ θα απεργήσουν σήμερα και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Οργανισμού, πραγματοποιώντας 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

Οπως επισημαίνουν σε ανακοινώσεις τους οι σύλλογοι των γεωπόνων και των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ η ενέργεια αυτή του υπουργού Γεωργίας πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού και του προσωπικού του και είναι αντίθετη με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Παράλληλα, δημιουργεί αξεπέραστα λειτουργικά προβλήματα στη διαδικασία των εκτιμήσεων - αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών. Με άλλα λόγια λένε ότι η σύσταση των Τριμελών Επιτροπών που ανακοίνωσε ο Στ. Τζουμάκας, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των χαλαζόπληκτων αγροτών, θα περιπλέξει, παρά θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους πληγέντες από θεομηνίες αγρότες. "Αφού εξαντλήσαμε τα όρια του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας - αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων - εκθέτοντας την αντίθετη άποψή μας για τη σύσταση των επιτροπών, αναλύοντας όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται στον ΕΛΓΑ και επειδή το υπουργείο εμμένει στην απόφασή του, το ΔΣ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης".

Η κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ - λένε οι εργαζόμενοι - θα συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα, αν ο υπουργός δεν άρει την εντολή του. Στην απεργία των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ συμπαρίστανται και οι συνάδελφοί τους γεωπόνοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας. Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνεται ότι η εντολή του υπουργού δημιουργεί νομικό πρόβλημα, καθώς αντίκειται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και εκφράζεται η αλληλεγγύη τους στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι με όλα αυτά καθυστερούν οι εκτιμήσεις των ζημιών και θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι αποζημιώσεις των χαλαζόπληκτων.

Στη Λάρισα, όπου έχουν πληγεί από το χαλάζι πάνω από 100.000 στρέμματα σε 30 χωριά του νομού, υπάρχουν μόνο 8 μόνιμοι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις. Οι 16 συμβασιούχοι που έκαναν εκτιμήσεις παλιότερα, τώρα δεν έχουν δικαίωμα - σύμφωνα με την εντολή Τζουμάκα. Ο Οργανισμός Βάμβακος στη Λάρισα διαθέτει άλλους 6 γεωπόνους για τις εκτιμήσεις και άλλοι 8 προβλέπονται να διατεθούν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Είναι φανερό ότι δε φτάνουν ούτε όλοι αυτοί για να γίνουν έγκαιρα και σωστά οι εκτιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ