"Το οικονομικό άνοιγμα που θα προκύψει, πρόγευση του οποίου πήραμε ήδη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, υπολογίζεται σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς στο 1,5 τρισ. δρχ. και είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εισαγγελικές διώξεις όπως μας δείχνει το "φωτεινό" παράδειγμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης". Αυτό τονίζεται στο υπόμνημα της πρωτοβουλίας πολιτών που στάλθηκε στους "Αθάνατους".
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πρωτοβουλίας, από το φάκελο διεκδίκησης λείπουν κάποιες δαπάνες, αλλά που θα απαιτηθούν. Αυτές είναι:
- Το κόστος του οικοπέδου για την ανέγερση του Ολυμπιακού Χωριού.
- Το κόστος για τη βελτίωση της τεχνολογίας γενικά και κυρίως της τηλεόρασης που θεωρείται ανεπαρκής για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Το κόστος της Επιτροπής Διεκδίκησης που όπως φαίνεται θα είναι τεράστιο.
Ο επίσημος προϋπολογισμός της Ολυμπιακής Επιτροπής ανέρχεται σε 442 δισ. δρχ. και είναι ισοσκελισμένος. Ομως, τα μεν έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες, ΛΟΤΤΟ κ.ά. είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Παράλληλα, τα έξοδα που περιλαμβάνουν τα 40 δισ. για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα υπόλοιπα για λειτουργικά έξοδα είναι ασυμπίεστα και με πολύ μετριοπαθείς προϋπολογισμούς. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ότι θα έχουμε και εδώ ελλείμματα.
Επομένως, με τα στοιχεία του ίδιου του φακέλου, τις υπερβάσεις, τα απρόβλεπτα και τις σπατάλες, η πρωτοβουλία εκτιμά ότι το κόστος θα ξεπεράσει το 1 τρισ. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τεράστια ποσά 1,6 τρισ. πληρώνουμε ήδη για το μετρό, το αεροδρόμιο Σπάτων, τη γέφυρα Σταυρού - Ελευσίνας, αναφέρεται στον αντιφάκελο. Φαίνεται, συνεχίζει, ότι η εμπειρία της Ατλάντα αλλά και άλλων προηγουμένων διοργανώσεων που έληξαν με παθητικό δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων καθόλου δεν προβληματίζουν τους αρμόδιους.
Ο Αντιφάκελος αναφέρει ακόμα την περίπτωση της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", όπου έχει παρέμβει αρμόδιος εισαγγελέας τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις και στα σκάνδαλα που τώρα βγαίνουν στη δημοσιότητα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Αθήνα. Από την άλλη μεριά, τη σπατάλη δημόσιου χρήματος για να καλυφθεί το έλλειμμα των αγώνων, και μάλιστα σε εποχές όπου τα εισοδήματα των πλατύτερων μαζών συμπιέζονται, και όπου η ανεργία βρίσκεται σε πρωτοφανή ύψη, είναι σίγουρο ότι ο κόσμος δε θα το αποδεχτεί.