Χαρακτηριστική η περίπτωση της Εύβοιας
Ενώ η κυβέρνηση ξετυλίγει την επίθεσή της σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία, πλησιάζει η ώρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και επανέρχονται στην επικαιρότητα τα τεράστια προβλήματα των ελλείψεων, που αποδεικνύουν το μέγεθος της κοροϊδίας όσων μιλούν για την "επανάσταση" στο χώρο της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εύβοιας και ιδιαίτερα της Χαλκίδας, όπου υπάρχουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε εντελώς ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως πολλά απ' αυτά τα κτίρια δεν έχουν καν... προαύλιο.
Μια από τις πιο πλέον τραγικές περιπτώσεις αποτελεί σίγουρα το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, το οποίο από το... 1922 λειτουργούσε σε νοικιασμένο κτίριο. Φέτος, όμως, ο ιδιοκτήτης έκανε αγωγή εξώσεως την οποία και κέρδισε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι 200 μαθητές, που φοιτούν στο 7ο Δημοτικό, να βρίσκονται στο δρόμο! Πάντως, έστω και μετά από 75 χρόνια (!), η Νομαρχία αποφάσισε να ανεγερθεί νέο κτίριο για να στεγάσει το 7ο Δημοτικό. Μόνο που θα είναι έτοιμο τουλάχιστον μετά από μια διετία...
Το ίδιο πρόβλημα - έξωσης και αναζήτησης νέων αιθουσών για άλλους 200 μαθητές - αντιμετωπίζει το 22ο Δημοτικό Χαλκίδας. Εως ότου βρεθεί κτίριο, τα παιδιά θα είναι υποχρεωμένα να συστεγαστούν με τους μαθητές δύο άλλων σχολείων, του 13ου και του 19ου δημοτικού.
Παρέα με τη μούχλα και τα ποντίκια θα είναι αναγκασμένα να κάνουν μάθημα τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στο πρόχειρα διαμορφωμένο για αίθουσες διδασκαλίας, ισόγειο ενός παμπάλαιου κτιρίου. Προς το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς συνεργείο του δήμου αναγκάστηκε να κλείσει όπως όπως τις τρύπες στο σάπιο ξύλινο πάτωμα του κτιρίου και στους τοίχους, για να σταματήσει το "σουλατσάρισμα" των ποντικιών στα πόδια των μαθητών, την ώρα του μαθήματος! Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζητά εδώ και χρόνια την ανέγερση νέου σχολείου, μόνο που η δημοπράτηση αναβάλλεται διαρκώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, η κατάσταση στη Χαλκίδα έχει ως εξής: Από τους 5.898 μαθητές οι 2.360 στεγάζονται σε ενοικιαζόμενες αίθουσες. Δηλαδή από τα 25 σχολεία μόλις τα 10 έχουν δικό τους ιδιόκτητο κτίριο. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στη στέγαση με τα νηπιαγωγεία. Από τα 26 νηπιαγωγεία, που υπάρχουν στη Χαλκίδα, τα 18 λειτουργούν σε νοικιασμένες αίθουσες.
Αρκετά καλύτερη είναι η κατάσταση το χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού από τα εφτά Γυμνάσια της Χαλκίδας, τα δύο στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια και από τα εφτά Λύκεια μόλις το ένα. Ομως πολλά απ' αυτά παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υποδομής όπως το 1ο, 2ο και 3ο ΤΕΛ. Να σημειωθεί ακόμα πως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Καρύστου διαμαρτύρονται για την τύχη του έργου κατασκευής Γυμνασίου - Τεχνικού Λυκείου που έχει δημοπρατηθεί από τις 9 Αυγούστου 1996, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες.
Τέλος, να αναφερθεί πως μετά την την άρνηση του υπουργείου Παιδείας, Γερ. Αρσένη, να ιδρύσει - κι όχι να κατασκευάσει, αφού υπάρχει κτιριακή υποδομή - Γυμνάσιο στη συνοικία Παναγίτσα Χαλκίδας, εξαναγκάζει τα παιδιά μισθοσυντήρητων επί το πλείστον οικογενειών να πληρώνουν καθημερινά εισιτήριο 300 δραχμών για να πηγαινοέρχονται στη Χαλκίδα!
Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ