Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΦΑΚΕΛΟΣ 2004
Συντριπτικά τα στοιχεία κατά της ανάληψης της Ολυμπιάδας

Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, οικονομικό έλλειμμα ύψους 1,5 τρισ. δρχ., επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πρωτεύουσας και επέλαση των πολυεθνικών. Αυτά θα προσφέρει στη χώρα μας η ενδεχόμενη ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004, σύμφωνα με τον Αντιφάκελο που εκπόνησαν επιστήμονες που συμμετέχουν στην "Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην Ολυμπιάδα" που παρουσιάστηκε χτες.

Μια βδομάδα πριν την τελική απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η πρωτοβουλία πολιτών έστειλε υπόμνημα προς τη ΔΟΕ, στο οποίο περιγράφει ποια είναι η πραγματικότητα για την κατάσταση στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι ο φάκελος διεκδίκησης περιέχει πολλές ανακρίβειες, ψεύδη και ελλιπή στοιχεία. Μάλιστα και οι 110 "Αθάνατοι" θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τα στοιχεία της οργάνωσης, αφού το σχετικό υπόμνημα στάλθηκε στον καθένα ξεχωριστά. Η κίνηση αυτή, καθώς και η σύνταξη του Αντιφάκελου, ο οποίος υπάρχει και στα ελληνικά σε αντίθεση με το φάκελο διεκδίκησης της επιτροπής, είναι το αποκορύφωμα της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Φλεβάρη η πρωτοβουλία πολιτών, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας επισήμαναν ότι ο ελληνικός φάκελος υποψηφιότητας "είναι δομημένος στο ψεύδος και την ωραιοποίηση ανύπαρκτων καταστάσεων και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αν επιχειρήσουν να τον εφαρμόσουν, την πλήρη διάλυση της εικόνας που δίνει η Ελληνική Επιτροπή Διεκδίκησης. Κι αυτό γιατί μεγάλο μέρος των "προϋποθέσεων" επάνω στις οποίες βασίζεται ο φάκελος δεν ισχύουν (κυκλοφοριακό, περιβάλλον, νέφος κλπ. ). Ακόμα τόνισαν ότι μεγάλο μέρος των έργων θα προσβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβλέποντας στην καθυστέρηση ή ακόμα και τη ματαίωσή τους.

"Οι Ολυμπιάδες όπως έχουν καταντήσει με την εμπορευματοποίηση και το πατρονάρισμά τους από τις πολυεθνικές και τα συναφή κυκλώματα, δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το "Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο". Ο πρωταθλητισμός και τα αποτελέσματά του, η απάνθρωπη αθλητική "άμιλλα" με τα ντόπινγκ, η χρήση των αθλητών ως διαφημιστικά όργανα των πολυεθνικών, είναι έξω από κάθε "ευγενή άμιλλα" και είμαστε ενάντια σε τέτοιου είδους αγώνες", τόνισαν τα μέλη της πρωτοβουλίας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. "Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, συμπλήρωσαν, είναι τέτοια που μόνο η αίσθηση ότι, ενώ σπαταλιούνται χρήματα για φασιστικές φιέστες, αστακούς και χάπενινγκ μεγαλοβιομηχάνων στις πισίνες και ενώ είμαστε δέσμιοι των πολυεθνικών κυκλωμάτων, από την άλλη μεριά οι κυβερνήσεις αρνούνται την ικανοποίηση των στοιχειωδών απαιτήσεων των εκπαιδευτικών, των αγροτών, των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων".

"Υπάρχει συνωμοσία σιωπής από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, η πρωτοβουλία δεν προβλήθηκε. Η κρατική τηλεόραση έπαιξε επαίσχυντο ρόλο σ' αυτή την ιστορία. Ελπίζουμε ότι η προσπάθειά μας θα έχει αποτέλεσμα", επισήμανε ο Γερ. Σκλαβούνος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας πολιτών. "Ας ελπίσουμε ότι οι λεγόμενοι "Αθάνατοι" θα λυπηθούν τη χώρα μας και δε θα μας αναθέσουν την Ολυμπιάδα του 2004", κατέληξε ο Γερ. Σκλαβούνος. Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γ. Σαρηγιάννης, τόνισε ότι ο αντιφάκελος είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται να τον μελετήσει, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως το Αγρίνιο,τα Γιάννενα,τη Θεσσαλονίκη,τη Χίο και την Αλεξανδρούπολη έχουν συγκροτηθεί αντίστοιχες επιτροπές κατά των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ