Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολλαπλές οι ζημιές στο περιβάλλον

Στην περιβαλλοντική καταστροφή που "σχεδιάζεται με βάση τις προτάσεις του ελληνικού φακέλου υποψηφιότητας", είναι αφιερωμένο ένα μεγάλο μέρος του Αντιφακέλου. Παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία.

"Η περιοχή της Πάρνηθας είναι ο τελευταίος δασικός πνεύμονας που έχει απομείνει στο Λεκανοπέδιο, με δασοκάλυψη πάνω από 75%. Ενα τμήμα της έκτασης περίπου 40.000 στρεμμάτων ευτυχώς έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός. Ενα άλλο τμήμα της, ίσης περίπου έκτασης, στους πρόποδες αποτελεί το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου. Αλλά, αυτή η τεράστια δασική έκταση βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και η αξία της δασικής γης ολοένα μεγαλώνει. Ετσι, εξασκούνται πολυάριθμες πιέσεις, υπαγορευμένες από ποικίλα συμφέροντα. Τώρα προέκυψε ακριβώς σε αυτό το σημείο η ανέγερση του Ολυμπιακού Χωριού. Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του φακέλου υποψηφιότητας, έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αναδάσωσης. Στην πραγματικότητα είναι περιοχή χαρακτηρισμένη αναδασωτέα και το Δασαρχείο Πάρνηθας, υπεύθυνο για την προστασία του Εθνικού Δρυμού, εξετάζει την επέκταση της περιφερειακής ζώνης προς τα κάτω.

Προβλέπεται η κατασκευή ενός κολοσσιαίου αθλητικού κέντρου συνολικής χωρητικότητας 138.500 θέσεων σε όλη την παραλία από το Δέλτα έως το Μικρολίμανο. Θα φιλοξενήσει 10 από τα 28 αθλήματα των ΟΑ (πάλη, τζούντο, χάντμπολ, ξιφασκία, πυγμαχία, βόλεϊ, σοφτ - μπολ (;) μπέιζμπολ, ταεκβοντό, χόκεϊ). Ολα αυτά δεν προβλέπονται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Είναι προφανές ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις όχι μόνο δεν αναβαθμίζουν, αλλά κακοποιούν βάναυσα, το περιβάλλον. Παράλληλα, έχει αγνοηθεί η ειδική χωροταξική έρευνα του ΕΜΠ για την παραλία, η οποία μάλιστα εκπονήθηκε στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος "Envireg".

Ο υδροβιότοπος του Σχοινιά προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις κωπηλασίας που προβλέπονται από το φάκελο διεκδίκησης θα καταστρέψουν αυτή την περιοχή".

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της "σοβαρότητας", με την οποία αντιμετωπίζει η Επιτροπή ιεκδίκησης το θέμα είναι ότι μέλη της επιτροπής, προκειμένου να αμβλύνουν τις αντιδράσεις από την τεράστια οικολογική καταστροφή, έχουν δηλώσει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές ενδέχεται να κατασκευαστούν, τελικά, στα Γιάννενα, εάν αναλάβουμε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ