Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ασυδοσία του κεφαλαίου παραμένει άθικτη

...τόνισε χτες στη Βουλή ο Γ. Κατσαρός μιλώντας για το νομοσχέδιο περί "μονοπωλίων, ολιγοπωλίων και ελεύθερου ανταγωνισμού"

"Οι συνέπειες για το λαό και τη χώρα μας από την τυφλή προσαρμογή στις στρατηγικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και των υπερεθνικών του πολιτικών αναφορών θα είναι η ενίσχυση της κυριαρχίας του, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φτώχεια, η υποαπασχόληση, η ανεργία, ο αφελληνισμός της παραγωγής και η υποανάπτυξη".Την υπογράμμιση αυτή έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορίου που τροποποιεί τον Ν. 703/77 "Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού". Ο κομμουνιστής βουλευτής απέδειξε με ατράνταχτα στοιχεία ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει με τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης τόσο στο ζήτημα της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου όσο και στο ζήτημα του ανταγωνισμού, ο οποίος κάθε άλλο παρά είναι ελεύθερος. Τόνισε επίσης ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ταυτίζονται στις αντιλήψεις και την πολιτική τους για το θέμα αφού αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μια συνθήκη που επιτρέπει μόνο διαδικαστικές δευτερεύουσες παρεμβάσεις στο χώρο της λεγόμενης καπιταλιστικής - δήθεν ελεύθερης - αγοράς. Ενδεικτικό της ταύτισης των κομμάτων του δικομματισμού είναι και το γεγονός ότι η ΝΔ είχε καταθέσει στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο πρόταση νόμου, για το θέμα, ίδιας φιλοσοφίας και κατεύθυνσης με το συζητούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Πολυκαταστήματα και Σούπερ μάρκετ

Ο Γ. Κατσαρός επίσης μίλησε εκτενώς για την ασυδοσία των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ προτείνοντας τον περιορισμό δράσης τους. Μεταξύ άλλων ζήτησε: Αυτές οι επιχειρήσεις να μην καταλαμβάνουν επιφάνεια πάνω από 600 τ.μ. Σε περιοχές κάτω από 50 χιλιάδες κατοίκους να απαγορευτεί η λειτουργία τους, ενώ στις πάνω από 50 χιλιάδες να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του νομαρχιακού συμβουλίου. Επίσης στις τρεις μεγάλες πόλεις να λειτουργούν έξω απ' αυτές. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε μέτρα προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη

"Εμείς, συνέχισε ο Γ. Κατσαρός, δεν έχουμε καμιά αυταπάτη. Είμαστε βέβαιοι ότι όπως δεν απέδωσε η προηγούμενη νομοθεσία έτσι δεν πρόκειται να αποδώσει και η τωρινή γιατί:

- Δε θίγεται το υπάρχον καθεστώς, όπου σε πολλούς κλάδους κυριαρχούν μεγάλες επιχειρήσεις, ελέγχοντας πολύ πέραν του 25% της αγοράς. Παραμένει το στάτους και βέβαια η δυνατότητα να επεκτείνουν την κυριαρχία τους.

- Δεν αντιμετωπίζεται το καθεστώς της ασυδοσίας και ελεύθερης δράσης των πολυεθνικών και των θυγατρικών τους που λειτουργούν στην Ελλάδα".

Αναφερόμενος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που συστήνεται βάσει του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ απέδειξε με ατράνταχτα επιχειρήματα ότι αυτή δε θα μπορέσει να κάνει ουσιαστικά πράγματα.Συγκεκριμένα τόνισε ότι η επιτροπή έχει να κάνει με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που γνωρίζουν τους τρόπους να ξεπερνάνε εμπόδια και δυσκολίες ώστε να εξασφαλίζουν την ασύδοτη δράση τους. Επίσης, ακόμη και στην περίπτωση που η επιτροπή κάνει τη δουλιά της και καταλήξει σε απόφαση που να απαγορεύει τη συγκέντρωση σε κάποιο τομέα επιχειρηματικής δράσης, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εμπορίου να επιτρέπουν τη συγχώνευση, κατά παρέκκλιση, πέραν του 25% ελέγχου της αγοράς.

Τα άλλα κόμματα

Στην υπεράσπιση του νομοσχεδίου, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, αναλώθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θ. Κολιοπάνος,ο οποίος δικαίως εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να βρει την ευρύτατη, πλην ΚΚΕ, αποδοχή από τα κόμματα. Μάλιστα, για να κάμψει τις στείρες αντιπολιτευτικές διαθέσεις της ΝΔ, θύμισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε καταθέσει παρόμοια πρόταση νόμου. Βέβαια η ΝΔ επέμεινε στην άνευ περιεχομένου αντιπολιτευτική τακτική της και διά του εισηγητή της Μ. Σίδερη δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί - μεταξύ άλλων - αντιγράφει, όπως ειπώθηκε, κακέκτυπα την πρότασή της. Τέλος, ο εκπρόσωπος την Πολιτικής Ανοιξης Κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής γιατί αν και δε λύνει τα προβλήματα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο υπουργός

Στις διεθνείς εξελίξεις που τείνουν στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ΓΚΑΤΤ κατέφυγε ο υπουργός Εμπορίου, Κ. Σημίτης, για να υπερασπίσει την αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου. Επίσης προχώρησε σε ύμνους για τη λεγόμενη αγορά και έκανε λόγο για ανάγκη προσαρμογής της χώρας μας σ' όλα αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ