Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "βέτο"

Η άρση του "βέτο", από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, για την τελωνειακή σύνδεση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και τη γενικότερη αναβάθμιση των σχέσεών τους είναι οπωσδήποτε ένα γεγονός, που δεν μπορεί και ούτε θα περάσει απαρατήρητο. Και αυτό, όχι μόνο ή κύρια επειδή προκάλεσε διαφωνίες και τριβές ακόμη και στις γραμμές του κυβερνητικού κόμματος. Αλλά κυρίως, επειδή αποκαλύπτει με τρόπο χεροπιαστό και μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, για το πού οδηγεί η πολιτική της ενδοτικότητας και της υποταγής στα σχέδια και τις επιδιώξεις των κυρίαρχων κύκλων των Βρυξελλών. Και ακόμη, επειδή το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί ένα μικρό μόνο προμήνυμα για το πραγματικό περιεχόμενο της λεγόμενης κοινής εξωτερικής πολιτικής, όταν αυτή πλήρως θα εφαρμοστεί.

Ο πολύμορφα ζημιογόνος χαρακτήρας της άρσης του ελληνικού "βέτο" είναι ολοφάνερος και δεν μπορεί, βέβαια, να διασκεδαστεί από τη δήθεν απόσπαση μιας ανέξοδης και φραστικά αμφιλεγόμενης, κατ' αρχήν, υπόσχεσης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Οχι μόνο, επειδή η ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να ωφελήσει τον κυπριακό λαό, αλλά και επειδή συνδέεται με συγκεκριμένα σχέδια και επιδιώξεις για την οριστικοποίηση των διχοτομικών σήμερα δεδομένων. Επιδιώξεις, που έχουν αρκετά καθαρά διαφανεί και, δυστυχώς, τόσο η ελληνική κυβέρνηση και οι ηγεσίες των άλλων δικομματικών εταίρων, όσο και πολλοί κυπριακοί παράγοντες, δείχνουν να μην τις παίρνουν υπόψη τους. Το γεγονός, όμως, αυτό προδιαγράφει - πέρα και από τα παντελώς δίκαια αιτήματα του κυπριακού λαού για ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος - την ασταθή και επικίνδυνη μελλοντική πορεία του κυπριακού προβλήματος και τις αναπόφευκτες συνέπειές του στην ευρύτερη περιοχή και, βέβαια, στη δική μας χώρα.

Αρνητικές θα είναι οι συνέπειες της άρσης του "βέτο" και στην παραπέρα εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι τελευταίες μπορούν, και πρέπει, να βελτιωθούν προς όφελος των δύο λαών, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, μόνο στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου για τη σαφή διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας και όχι με αποφάσεις σκοπιμότητας, που υπαγορεύονται από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή τόσο των ΗΠΑ όσο και των κοινοτικών "εταίρων" μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαφορές, σε τίποτε δεν πρόκειται να ωφελήσει την Ελλάδα, οποιαδήποτε "ευλυγισία" και "προσαρμοστικότητα" κι αν επιδείξει η χώρα μας στις απαιτήσεις τους. Τόσο η ιστορική εμπειρία, πρόσφατη και παλιότερη, όσο και η καθημερινή πρακτική της "νέας τάξης πραγμάτων., της απάνθρωπης πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" και της επιχείρησης υποταγής των λαών δίνουν πάμπολλες γι' αυτό αποδείξεις.

Το ΚΚΕ έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα υπογραμμίσει τον εθνικά ζημιογόνο και επικίνδυνο χαρακτήρα αυτών των πολιτικών και επιλογών. Οι έγκαιρες και εύστοχες εκτιμήσεις και επισημάνσεις του για τη γιουγκοσλαβική κρίση, την πολιτική της ονοματολογίας και μια σειρά άλλα ζητήματα, που βασανίζουν σήμερα την ελληνική εξωτερική πολιτική, έχουν δικαιωθεί ήδη από τις εξελίξεις. Προχτές ακόμη και ενώ ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προχωρούσε στην άρση του "βέτο", η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε: "Η Ελλάδα μπορεί να παίρνει αποτελεσματικές θετικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια, για μια ισότιμη συνεργασία, μόνο όταν κάνει την επιλογή της να αγνοήσει και να μην πειθαρχήσει στις στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ