Πέμπτη 14 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Πλήττει ΕΒΕ και εργαζομένους

Το ΚΚΕ κατάγγειλε στη Βουλή την κυβερνητική αντιλαϊκή επίθεση. Η κυβέρνηση το ψήφισε «επί της αρχής»

«Κοινωνική πρόκληση» και χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, που ξεκίνησε να συζητείται χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Το νομοθέτημα υπερψηφίστηκε «επί της αρχής» μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα.

«Το νομοσχέδιο ακολουθεί τα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης και της ΕΕ», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Νίκος Γκατζής, μιλώντας για «νέο τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων προς το συμφέρον των μεγαλεμπόρων». Οπως τόνισε, το νομοθέτημα «χτυπά τους εργαζόμενους» στα ωράρια και τις εργασιακές σχέσεις, παράλληλα «χτυπά τους αυτοαπασχολούμενους», ενώ «η ακρίβεια θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο» και «σκοτώνει τον ελεύθερο χρόνο των μικροεπαγγελματιών». Συνολικά, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «εισάγει ρυθμίσεις που προσαρμόζουν τις λειτουργίες της αγοράς στις ανάγκες των μεγαλεμπόρων» και «συμβαδίζει πλήρως με τα ελαστικά ωράρια, που εφαρμόζονται σε όλο και περισσότερες μορφές». Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της Κυριακής αργίας», με στόχο την «επέκταση και αποσταθεροποίηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απατηλές διακηρύξεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού», ενώ, απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα για «τις ανάγκες στον καταναλωτή», μίλησε για υποκρισία, αφού, «όταν η φτώχεια γιγαντώνεται, για ποια δυνατότητα μιλάμε να πάνε να ψωνίσουν οι εργαζόμενοι;». Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι θα συντριβούν από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών. Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα μονοπώλια μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους», ζητώντας «ενιαίο και συνεχές ωράριο» και «κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «κοινοτική κατεύθυνση», που αφορά το ωράριο και για «αντιδραστική διευθέτηση του χρόνου εργασίας», με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υποστήριξε ότι «ο αντικειμενικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δοθούν οι δυνάμεις και οι ευκαιρίες σε όλους τους παράγοντες και του εμπορίου και των καταναλωτών να λειτουργήσουν εύρυθμα και με κανόνες». Μίλησε για «αγκυλώσεις και ξεπερασμένες πρακτικές», που ισχύουν στην αγορά, υποστηρίζοντας ότι το νομοθέτημα απαντά στις «ανάγκες των ανέργων για περισσότερες ευκαιρίες δουλιάς» και στις «ανάγκες των καταναλωτών». Επίσης, υποστήριξε ότι το εμπόριο θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικές πηγές. Σαφής ως προς τη στόχευση του νομοσχεδίου, ήταν ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κοντογιάννης. Οπως είπε, «το ωράριο δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για έναν επιχειρηματία», δηλώνοντας πως «η αγορά θα λειτουργήσει σύγχρονα», αφού «δίνουμε νέα εφόδια στους εμπόρους και επιχειρηματίες», με «στόχο να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης». Μάλιστα, υποστήριξε σχεδόν ότι το νομοσχέδιο είναι ...φιλεργατικό, αφού «θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις για το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές», ενώ «οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν εισόδημα» και «οι άνεργοι ευκαιρία για δουλιά»! Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, που ευθύνεται για το σημερινό «μισοαπελευθερωμένο» ωράριο, ο βουλευτής του Χρήστος Πρωτόπαππας υποστήριξε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί «αφαιρείται η δυνατότητα από τις νομαρχίες να καθορίζουν μικρότερο ωράριο». Αντίθετη στο νομοθέτημα δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ