Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τακτοποιεί φορολογικά τους επιχειρηματικούς ομίλους

Υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία πέντε οδηγίες της ΕΕ, για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και ελέγχου ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Η ανταλλαγή πληροφοριών αφορά καταθετικούς λογαριασμούς, ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστικών προσόντων, λογαριασμούς θεματοφυλακής καθώς και ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και άλλων εισοδημάτων ή και ακαθάριστα έσοδα από την αγορά ή πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, ρυθμίζονται και φορολογικά θέματα που αφορούν μητρικές και θυγατρικές εταιρείες, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερφορολόγηση.

Οπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με το νομοσχέδιο το οποίο κατ' επίφαση φέρει τον τίτλο «για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», η κυβέρνηση επιδιώκει, αφενός την προετοιμασία του εδάφους για νέα φορολογικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, αφετέρου, να δημιουργήσει αυταπάτες ότι μπορεί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και πάταξη της διαφθοράς και του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Ενδεικτικά, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ότι στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, κάθε φορά λαμβάνονται νέα μέτρα για τη φοροληστεία του λαού, προσθέτοντας ότι η διαφθορά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη σύγκρουση με το καπιταλιστικό κέρδος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόσθεσε πως, ανάμεσα στα άλλα, με το νομοσχέδιο επιχειρείται και να «παιχτεί το παιχνίδι» του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων όσο γίνεται με ίσους όρους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, έκανε λόγο για «απαύγασμα υποκριτικών διακηρύξεων και μόνο». Οπως σημείωσε, πρόκειται περί υποκρισίας, γιατί ο φορολογικός ανταγωνισμός οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τους μονοπωλιακούς ομίλους, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων επιτρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο να μετακινείται όπου θέλει χωρίς ελέγχους, εντός της ΕΕ υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι και οι συναλλαγές ανάμεσα στις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες είναι δαιδαλώδεις. Ειδική αναφορά έκανε στο «σκανδαλώδες ειδικό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές», για το οποίο, όπως είπε, τα «τσιράκια του συστήματος, οι Χρυσαυγίτες, δεν λένε κουβέντα».

Τα άλλα κόμματα υπερψήφισαν με επευφημίες το νομοσχέδιο. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε μεν όμως σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου μηδενός εξαιρουμένου ψήφισε «παρών»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ