Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αρχή κινητοποιήσεων από τη Θεσσαλία

Δυναμική αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις συγκεντρώσεις που έγιναν το Σάββατο στη Λάρισα και χτες στα Τρίκαλα

Το περασμένο Σάββατο ήταν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι, συμμετέχοντας μαζικά στην παναγροτική συγκέντρωση στο "Χατζηγιάννειο", που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, έδωσαν δυναμική, αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χτες, τη σκυτάλη του αγώνα πήραν οι συνάδελφοί τους στα Τρίκαλα, που συμμετείχαν, στις 11 το πρωί, στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ρήγα Φερραίου και ταυτόχρονα έκλεισαν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό Λάρισας- Τρικάλων στο ύψος της Φαρκαδώνας. Και είναι μόνο η αρχή. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν πιο μαζικές, πιο μαχητικές, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά της Θεσσαλίας είναι πλέον εκρηκτικά.Στη Λάρισα

Η αίθουσα του "Χατζηγιάννειου" στη Λάρισα αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους αγρότες που πήραν μέρος στην παναγροτική συγκέντρωση του Σαββάτου. Στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά του νομού και τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά αυτός του αγώνα.

Υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγεί την ελληνική γεωργία στο δρόμο της καταστροφής. Οι ποσοστώσεις στον καπνό, στο βαμβάκι, στα δημητριακά, στα κτηνοτροφικά προϊόντα επέφεραν συντριπτικό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα. Επισήμανε ότι η εφαρμογή από τις αρχές του 1995 της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής,αφού μειώνονται οι δασμοί για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και οι εξαγωγικές επιδοτήσεις.

Δυστυχώς, τόνισε ο Γ. Παττάκης, οι αντιστάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στην αντιαγροτική λαίλαπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαντλούνται σε κάποιες κατ' αρχήν φραστικές αντιθέσεις, που στην πορεία των διαπραγματεύσεων υποχωρούν και τελικά καταλήγουν στην υποταγή.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, ο προϋπολογισμός που ψήφισε η κυβέρνηση είναι αντιαναπτυξιακός για τη γεωργία, αφού τα διαρθρωτικά κονδύλια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ είναι μειωμένα. Οι συνεταιρισμοί υποβαθμίζονται, κατέληξε, γι' αυτό και αν δεν αναπτυχθεί ένα ισχυρό συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα και οι αγρότες θα φύγουν απ' το χωράφι.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα αιτήματα των αγροτών που, ανάμεσα στ' άλλα, είναι:

  • Να τροποποιηθεί η αναθεωρημένη ΚΑΠ στην κατεύθυνση διασφάλισης της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος.
  • Ν' αυξηθούν οι επενδύσεις του κρατικού προϋπολογισμού, να γίνουν έργα υποδομής (να προχωρήσει επιτέλους η εκτροπή του Αχελώου), να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, να διπλασιαστεί η αγροτική σύνταξη.
  • Να εφαρμοστεί δίκαιο φορολογικό σύστημα για τους αγρότες. Το σύστημα φορολόγησης με "αντικειμενικά κριτήρια" είναι άδικο και αναποτελεσματικό.
  • Να ελεγχθούν οι τιμές των γεωργικών μέσων και εφοδίων, να ενταχθούν στον κατώτερο συντελεστή ΦΠΑ (6%) και να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
  • Να δοθούν ικανοποιητικές αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς αγρότες του νομού και στους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από τον αφθώδη πυρετό.
  • Να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και να ψηφιστεί άμεσα νομοθετικό πλαίσιο για το συνεταιριστικό κίνημα, που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στη λειτουργία του.
  • Να προχωρήσει, επιτέλους, ο αγροτικός εξηλεκτρισμός, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου 8 χρόνια τους αγρότες της Λάρισας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος,βουλευτής του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πρόεδροι των Ενώσεων Συνεταιρισμών και πολλών άλλων μαζικών φορέων. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία.

Στα Τρίκαλα

Την ώρα που οι αγρότες των Τρικάλων συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ρήγα Φερραίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη", οι συνάδελφοί τους από τα χωριά Ζάρκο και Κεραμίδι,με τρακτέρ απέκλεισαν την Εθνική Οδό Λάρισας - Τρικάλων, στη Φαρκαδώνα. Στο συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων Γ. Μιχαήλ,οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Οικονόμου και Θ. Μάτης,ο Κ. Γεωργολιός βουλευτής της ΝΔ, ο νομάρχης Τρικάλων Στέφ. Πατραμάνης και εκπρόσωποι των κομμάτων. Παραβρέθηκαν, επίσης, νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Συνδικάτου Οικοδόμων και πολλών άλλων φορέων.

Στην ομιλία του ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη", υπογράμμισε ότι οι αγρότες του νομού είναι έρμαια των καιρικών συνθηκών και θύματα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες. Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών, επισήμανε ότι παλεύουν για να προστατέψουν το εισόδημά τους και να σώσουν την αγροτική παραγωγή.Ειδικά για την περιοχή της Φαρκαδώνας, που σχεδόν κάθε χρόνο πλήττεται, είτε από την ξηρασία, είτε από πλημμύρες, ζήτησε να δοθεί άμεσα πλήρης αποζημίωση στους πλημμυροπαθείς, να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα μερικής προστασίας, να χαρακτηριστεί η περιοχή ως πλημμυροπαθής, ώστε να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης και να παγώσουν τα χρέη των παραγωγών στις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ